Blog > Komentarze do wpisu
Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Jestem szczęśliwą posiadaczką (od 2 dni) książki "Pieczenie chleba w domu". Szczęśliwą, bo jak nigdy dotąd tak wiele (czyli prawie wszystkie) przepisów przypadło mi do gustu. Pewnie kilka trafi tutaj. Dzisiaj zacznę bułkami. Są niezwykle mięciutkie, nadziane dynią. Smakują zarówno same, jak i posmarowane masłem z wędliną, pomidorem i zieleninką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Składniki na 10 bułek:

  • 250 g chudego twarogu
  • 125 g ziaren dyni łuskanych
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml rozpuszczonego masła (dałam margarynę)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu (mój był bardzo płynny)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (dałam 3 łyżeczki płaskie)
  • 2 żółtka + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki

Twaróg odsączyć przez kilka godzin na sicie lub pożądnie odcisnąć. Ziarna dyni (zostawić kilka do posypania) zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ostudzone grubo posiekać i wymieszać z masłem i twarogiem.

Piekarnik nagrzać do 2000C.

Rozpuszczone masło wymieszać z mlekiem, solą i miodem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać twaróg z pestkami oraz wlać mleko z miodem, masłem i solą. Wszystkie składniki razem zagnieść.

Ciasto jest sprężyste, nie klei się. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej formować wałeczki i zawijać w ślimaki. Ułożyć na wysmrowanej blaszce niezbyt gęsto (wyrosną trochę podczas pieczenia).

Żółtka rozmieszać z 1 łyżką wody i posmarować nimi bułeczki, posypać odłożonymi pestkami dyni i posypać papryką.

Piec 30 minut. Ja piekłam przez 20 minut w temp. 2000C, kolejne 5 minut w 1900C i ostatnie 5 minut w 1800C.

Polecam !!!

 

sobota, 24 kwietnia 2010, chanya13

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: OKUCHNIA, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/01/29 19:07:45
Znakomity przepis. Na pewno spróbuję!
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi