Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z budyniem i krówkami.

Z braku czasu - czas na muffinki. Szybkie w przygotowaniu, niezwykłe w smaku. Tym razem proponuję połączenie budyniu z krówkami.

Muffinki z kudyniem i krówkami.

Przygotowanie muffinek rozpoczynamy:

  1. od ugotowania budyniu ( u mnie budyń o smaku krówkowym z cukrem). Proporcje: 1 budyń i 1 szklanka mleka. Ugotować budyń, ostudzić, będzie bardzo gęsty. Jak wystygnie podzielić na 12 kupek.
  2. pokrojenia krówek (koniecznie kruchych !!!) ok. 12-14 sztuk. 6 krówek pokroić na pół, resztę w dość grubą kostkę, podzielić równo na 12 kupek.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wsypać do miski, wymieszać.

  • 170 ml mleka
  • 2 jajka

Wymieszać w drugiej misce.

  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru

Margarynę stopić w rondelku razem z cukrem. Uważać, żeby nie przypalić cukru.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C, stopioną margarynę z cukrem wlać do mleka z jajkami i do tego dodać mąkę z proszkiem, sodą i solą. Szybko zamieszać, mogą być grudy.

Do foremek nakładać po 1 łyżce ciasta, w środek włożyć po 1 kupce budyniu i po 0,5 krówki. Na to nałożyć ciasto i powtykać pokrojone w kostkę krówki.

Piec 20 minut.

Muffinki ładnie wyrastają, u mnie wyglądały jak dobrze wyrośnięte grzyby. Zużyłam budyń i ciasto na 12 sztuk. Z powodzeniem wyszłoby z 15 sztuk.

Smacznego!

 

środa, 28 kwietnia 2010, chanya13

Polecane wpisy

Komentarze
olciaky
2010/05/23 19:58:34
Cudowny smak to musiał byc!
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi