Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki po meksykańsku.

Dzisiaj proponuję naleśniki po meksykańsku. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki, ale mimo wszystko ja podam swój. Przepis wygrzebany w gazetce "Lubię gotować pomidory, papryka, cebula" z 10/99 jednak już przeze mnie zmodyfikiwany. Tak naprawdę korzystam tylko z przepisu na ciasto, farsz przeszedł gruntowny lifting.

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mlaka
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki posiekanen natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wymieszać z mlekiem i wodą, posolić, dodać szczyptę cukru i natkę pietruszki. Mieszając stopniowo dodawać mąkę. Całość dobrze zmiksować. Ciasto odstawić na 30 min, żeby odpoczęło. W razie potrzeby dolać wody, gdyby było za gęste, lub dosypać mąki, gdyby było za rzadkie. Upiec naleśniki.

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 20 dag tartego sera żółtego albo mozzarelli
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 1 sos neapolitański z Winiar
  • przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, papryka)

Przygotować farsz: cebule oraz czosnek obrać i drobno posiekać, pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę lub w plasterki, ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, fasolę osączyć, natkę posiekać. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i czosnek, dodać pieczarki, dusić ok. 10 min, następnie dodać zmielone mięso i smażyć, ciągle mieszając, 10 min.

Następnie rozdrobnić pomidory, uzupełnić sokiem tak żeby była szklanka, wlać do mięsa i dusić ok. 30 min, po 10 min do farszu dodać pokrojoną paprykę, całość doprawić, dusić pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać fasolę i natkę.

Jeżeli farsz będzie za rzadki trzeba go odparować.

Przygotować sos: sos ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując resztę soku po pomidorach i uzupełniając wodą. Ostrożnie połączyć ze śmietaną.

Na naleśniki układać porcjami farsz, posypać serem i rolować. Układać w naczyniu żaroodornym. Całość posypać tartym serem i zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C.

Smacznego!

 

 

 

niedziela, 11 kwietnia 2010, chanya13

Komentarze
2010/05/28 08:04:53
Aż się prosi o komentarz, znowu. Ale masz bardzo fajną kuchnię. I wiesz, bardzo podobną do mojej. Muffiny goszczą u mnie często, na zmianę z senikami... A takie naleśniki robiłam już jakiś czas temu kilkakrotnie. Tylko zapiekałam w sosie bolońskim bez mięsa. Jedliśmy z syrówką z młodej kapusty, która teraz smakuje wyśmienicie :)
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi