Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenno-orkiszowy.

Nie ma to jak zapach pieczonego chleba w domu. I ta chrupiąca skórka. Z podanej ilości wychodzą 2 chleby-keksówki. Jak na razie piekę tylko chleb na drożdżach, muszę się w końcu odważyć na zrobienie zakwasu.

Chleb pszenno-orkiszowy.

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki typu graham
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 700 ml letniego mleka lub wody
  • 1 mały, ugotowany ziemniak (opcjonalnie - chleb dłużej zachowuje świeżość, chociaż nie wiem czy ma sens go dodawać, bo chleb znika błyskawicznie)
  • 1-2 łyżeczki kminku lub ziół (u mnie tym razem brak)

Do dużej miski wsypać mąkę, przemieszać. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko (lub wodę). Dodać sól, masło (ewentualnie ziemniaka i przyprawy). Całość miksować przez ok. 8 minut na średnich obrotach.

Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, uformować chleby i przełożyć do foremek keksówek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Nagrzać piec do 200 0C. Chlebki posmarować po wierzchu wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze ok. 45-50 minut.

Smacznego!

 

środa, 26 maja 2010, chanya13

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/05/27 07:00:17
zapach i chrupiąca skórka to zdecydowanie największe zalety domowego chleba.
-
kulinarnefajerwerki
2010/05/27 23:33:52
I prosto z pieca... Gorący chleb to niebo w gębie :)
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi