Blog > Komentarze do wpisu
Czerwony barszcz ze ślimakami.

Bułeczki ślimaki z boczkiem,szynką,pieczarkami i serem.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml letniej wody

Mąkę przesiać do miski. W zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejce na 10 minut.

Dodać szczyptę soli, 6 łyżek oleju i 150 ml letniej wody. Wyrobić mikserem elastczne ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 20 dag sera żółtego
  • 3 duże plastry szynki
  • 25 dag boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula (średnia)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (wedle uznania : sól, pieprz, papryka słodka i pikantna, zioła itp.)

Boczek, cebulę, szynkę i pieczarki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić boczek. Zrumienić go. Dodać pieczarki, chwilę poddusić, dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić. Na koniec dodać szynkę. Ostudzić.

Piec nagrzać do 2000C.

Ciasto rozwałkować na wielkość 50 / 40 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie. Zostawić tylko po bokach 1 cm wolnego ciasta. Posypać startm serem. Zrolować i kroić w kromki grubości ok. 2 cm.

Ułożyć na natłuszczonej blasze. Mi wyszło 18 bułeczek.

Piec 25 minut. Podawać z gorącym barszczem.

Smacznego!

sobota, 22 maja 2010, chanya13

Polecane wpisy

Komentarze
olciaky
2010/05/23 19:55:48
Ach, jakie pyszne te ślimaczki (a myślałam, że mowa o najprawdziwszych:P)
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi