Blog > Komentarze do wpisu
Ogórki po warszawsku - przepis

Dzisiaj nietypowo, tylko przepis. Takich ogórków jeszcze nie robiłam. Przepis znaleziony w sieci dla w.cwiklinska. (i oczywiście dla Was wszystkich)

Podaję, a właściwie cytuję (z forum cincin http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8099) przepis na ogórki po warszawsku, na prośbę jednej z Blogowiczek.

Ogórki konserwowe po warszawsku wg Janki:

  • malutkie ogórki
  • marchew pokrojonw w talarki
  • pietruszka korzeń krojony w talarki i natka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • cebula krojona w plastry
  • gorczyca
  • chrzan korzeń
  • gałązka majeranku
  • baldach kopru

    Zalewa:
  • 4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 0,5 szklanki cukru

Układać w słoikach wszystkie składniki ( warstwowo).
Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać nią ogórki.
Pasteryzować około 10 minut, do zmiany koloru ogórków.



2 propozycja:


OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU:

  • 3 litry wody
  • pół litra octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli

zalewę zagotować


Malutkie ogóreczki do słoiczka (ok.4 kg) i tam dajemy:

pieprz
gorczycę
koper-baldach
marchew w plasterkach do ozdoby
czosnek
kawalek liścia laurowego
1 zielę na słoik
zalewamy wrzącą zalewą
zakręcamy i pasteryzujemy 5 minutek

Przepis do wypróbowania, proszę o komentarz, jeżeli ktoś z takiego przepisu korzystał i chciałby podzielić się uwagami. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam.

sobota, 21 sierpnia 2010, chanya13

Komentarze
2010/08/21 15:41:11
jedzone prosto ze słoika muszą być super :)
-
2010/08/21 16:17:14
serdeczne dzięki - łapię za słuchawkę i przekazuję przepis - nie spodziewałam sie tak szybkiej odpowiedzi - na moją prośbę - jeszcze raz gorące podziękowania przesyła Wanda
-
2010/08/21 16:52:28
Mam ochotę spróbować takich. Ale zdziwił mnie sam ocet w drugim przepisie, nie trzeba rozcieńczyć go wodą ?
-
2010/08/21 18:36:57
Ja w tym roku szaleję ogórkowo, ale tego przepisu jakoś nie wypatrzyłam na necie. Może więc i te jeszcze spróbuję :)
-
2010/08/21 22:35:58
Ilość wody w drugim przepisie uzupełniona. Pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: dociekliwa, c117-14.icpnet.pl
2011/08/04 19:52:55
wypróbowałam 2 przepis i ogóreczki są wyśmienite!
-
Gość: Izunia, host-89-238-31-103.smgr.pl
2013/07/15 20:19:51
ogórki wg Janki - czy ogórki zalewać zimną czy ciepłą zalewą?
-
2013/08/11 10:25:50
Zalewę należy zagotować i zalewać gorącą.
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi