Blog > Komentarze do wpisu
Pikantne ogórki meksykańskie.

Dzisiaj propozycja mniej słodka - przepis na ogórki meksykańskie bardzo pikantne. Idealne do mięs, kanapek. Robiąc je po raz pierwszy zastanawiałam się, czy będą w ogóle zjadliwe, a są po prostu rewelacyjne. Dobrze jednak żeby przed konsumpcją postały w słoikach z miesiąc. Wtedy ogórki przejdą zalewą. Polecam, naprawdę dobre. Dla tych co lubią poczuć chili na języku.

Pikantne ogórki po meksykańsku.

  • 5 kg ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 16 łyżek oleju (u mnie oliwa z oliwek)
  • 3 szklanki octu
  • 6 szklanek cukru
  • 3 łyżki chili w proszku
  • 3 papryczki czerwone chili w strączku
  • 4 głowki czosnku (jak małe to 5)

Ogórki pokroić na ćwiartki, osolić i odstawić na 4-5 godz. żeby ogórki puściły sok.

Po odstaniu, obrać czosnek i papryczkę, pokroić, (paprykę można dodać z pestkami, będzie bardziej ostre), wsypać do ogórków.

Dodać paprykę chili w proszku, porządnie wymieszać.

Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, oliwę i wsypać cukier. Całość zagotować.

Ogórki nakładać do słoików, a następnie po równo rozlać zalewę i sok z ogórków do każdego słoiczka.

Ja używam małych, albo średnich słoiczków i wychodzi mi z tej porcji ok. 22-26 słoiczków. Małe są wygodniejsze w użyciu, bo ogórki zużywa się na raz.

Jest to moja propozycja do akcji przetwory.

Smacznego!

P.S. zapomniałam, słoiki trzeba pasteryzować. Edysia79 - dzięuję Ci za przypomnienie.

AKCJA PRZETWORY 2010

piątek, 20 sierpnia 2010, chanya13

Komentarze
2010/08/20 08:56:54
Podobają mi się. Czy słoiki pasteryzujesz?
-
2010/08/20 09:43:19
widziałam ten przepis! w jakiejś gazecie, chyba... ale też mnie zaciekawił, tylko,że nie mam czasu na taką zabawę ;p
u mnie musi byc łatwo i szybko - ostatnie tygodnie wakacji są w tym roku u mnie wyjątkowo zapracowane. do trzeciej w nocy - praca z komputerem, a w dzień, po trzech godzinach snu, praca w terenie.
we wrześniu to samo. z utęsknieniem czekam na deszczowy listopad. dziwna jestem, wiem. ale uwielbiam deszczowa aurę. tę nostalgię.

prezentują się bardzo smakowicie, ale jak już wspomniałam - zbyt dużo roboty z nim jak dla mnie ;p
-
2010/08/20 09:56:16
ta czerwień z zielenią tak ładnie się komponuje. wierzę, że smakowo również.
-
2010/08/20 09:56:19
u mnie robi się je od kilku lat. jest z nimi problem- mianowicie nie mogą bynajmniej te moja stać za długo- potem robią się z byt miękkie. ale są za to przepyszne;)
-
2010/08/20 14:14:41
chyba moj jezyk nie wytrzymał by wiecej niz jeden lub dwa takie ostre ogorki ;)
-
2010/08/20 18:09:05
emma001 i ugotujmy - ogórki owszem są ostre, ale komponując je np. z mięsem są pyszne;
panna_malwina - co do tego czy są miękkie, nie wiem, bo u mnie w okolicy listopada już ich nie ma;
edysia79 - słoiki się pasteryzuje, dziękuję, zapomniałam napisać
karmel-itka - poza okresem oczekiwania, robi się je ekspresowo, zachęcam, nie pożałujesz
-
2010/08/21 09:33:38
bardzo lubię takie ogóreczki
-
2010/08/21 11:42:50
mam prośbę - czy znasz przepis na "ogórki po warszawsku"....prosiła o niego moja koleżanka ale nie potrafię go odszukać - jeśli znasz czy mogę o niego prosić? Wanda
-
2010/08/21 14:21:58
Ogórki po warszawsu - przepis z cincin
OGÓRKI KONSERWOWE PO WARSZAWSKU wg Janki

*malutkie ogórki
*marchew (pokrojona w talarki)
*pietruszka (korzeń krojony w talarki i natka)
*liść laurowy
*ziele angielskie
*pieprz
*cebula (krojona plastry)
*gorczyca
*chrzan (korzeń)
*majeranek (gałązka)
*koper (baldach)

Zalewa:

* 4 szklanki zimnej wody
* 1 szklanka octu
* 2 płaskie łyżki soli
* 1/2 szklanki cukru

Układać w słoikach wszystkie składniki ( warstwowo).
Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać nią ogórki.
Pasteryzować około 10 minut, do zmiany koloru ogórków.

2 propozycja:
OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU- pychotka
--------------------------------------------------
3 litry wody
pół litra octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
zalewę zagotować
---------------------
Malutkie ogoreczki do sloiczka i tam dajemy: ok.4kg
pieprz
gorczycę
koper-sam ten kwiatostan
marchew w plasterkach do ozdoby
czosnek
kawalek liścia laurowego
1 ziele na sloik
zalewamy wrzącą zalewą
zakrecamy i pasteryzujemy 5 minutek..
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi