Blog > Komentarze do wpisu
Makownik cesarski.

Sezon jesienno-zimowy ma też swoje plusy-kulinarne. Teraz możemy sobie pozwolić na cięższe ciasta. Dawno go nie było na moim stole, a nie powiem, tęskniłam za nim - makowiec. Przepis z gazetki "Ciasta za grosik". Łatwy i szybki w przygotowaniu.

Makowiec cesarski.

Składniki na masę makową:

  • puszka masy makowej 70 dag (u mnie bakaland)
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag skórki z pomarańczy (u mnie brak, zamiast tego 1 szklanka siekanych orzechów włoskich)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Masę makową przełożyć do miski, dodać balkalie, jajka, miód, olejek oraz alkohol. Całość dobrze wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z jajakami i cukrem na puszysto. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć.

Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na środek wyłożyć po połowie maku.

Uwaga:

Ciasto można upiec w tortownicy albo na średniej wielkości blaszce. Masę makową należy nakładać łyżką na środek ciasta. Nie wyrównywać, wtedy mak powinien opaść na dół i ciasto powinno wylać się na górę. Ja niestety z rozpędu ładnie wygładziłam mak i niestety ciasto się nie przebiło. Ale i tak makowiec jest rewelacyjny w smaku. Polecam.

Piec ok. 60 minut w temp. 1800C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Smacznego!

 

niedziela, 28 listopada 2010, chanya13

Komentarze
2010/11/28 19:24:54
Bardzo ladny ten makownik :) Musi być pyszny. Pozdrowienia:)
-
2010/11/28 19:26:00
Jakie ładne zmiany:)
Bardzo lubię makowe wypieki. A Twoje ciacho bardzo kusząco wygląda. Muszę podkraść kawałeczek:)
Pozdrawiam:)
-
2010/11/28 23:15:01
bardzo smakowicie wyglada, az mam ochote skubnac kawalek:)
-
2010/11/29 08:08:42
bardzo smacznie wygląda i ciasto na takie wilgotne...zapisze i być może zrobię na święta zamiast tradycyjnego makowca..Pozdrawiam
-
2010/11/29 15:19:39
Pyszne ciasto upiekłaś, uwielbiam mak, zaczął się więc sezon na mak, bo u mnie też makowo ;).
Pozdrawiam :)
-
2010/12/03 23:09:58
masz rację w 100% :) teraz jest czas na cięższe ciasta i duuużo czekolady :)
pozdrowienia dla trzech futer od mojego rudego zaglądającego właśnie mi z pleców w monitor ;)
:*
-
2010/12/05 17:52:39
zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula
-
2010/12/26 12:45:38
zrobiłam na święta , świetny przepis szybko się robi i wszystkim smakował...;)
-
Gość: Bianka, 84-10-106-203.dynamic.chello.pl
2010/12/27 22:57:33
Ciasto rewelacyjne ;))) inne niż do tej pory robione na święta. Pycha!!!!! wszystkim smakowało.
Dziękuję za pomysł!
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi