Blog > Komentarze do wpisu
Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

Dzisiaj przedstawiam mój bułeczkowy eksperyment:

Na początku miały być zwykłe, białe z nadzieniem , ale pomyślałam sobie jak ładnie prezetowałyby się w paski i do połowy ciasta dodałam kakao. Po zrolowaniu wyszły prążki. A do nadzienia dałam co było pod ręką. Zapraszam również tutaj:  http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

Bułeczki drożdżowe czarno-białe.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szlanki mąki tortowej

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę (ciasto jest lepkie, opruszyć mąką ręce) i odstawić w misce do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki (kawę lekko rozetrzeć), wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę i odstawić w misce do wyrośnięcia. Czas rośnięcia ok. 1,5 - 2 godzin.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 słoika powideł
  • 0,5 słoika marmolady
  • 1 garść rodzynek
  • 10 dag suszonych brzoskwiń
  • 1 garść siekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Białe ciasto wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Ciasto jest delikatne i może się rwać. Na nie wyłożyć nadzienie, a na to wszystko rozwałkować ciasto ciemne.

Delikatnie rolować w roladę i kroić na dość grube plastry ok. 3 cm. Z podanej porcji wyszło mi 10 sporych bułek. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

czwartek, 06 stycznia 2011, chanya13

Polecane wpisy

Komentarze
majazteca
2011/01/06 13:21:49
Udany i piekny eksperyment :) Buleczki wygladaja wprost rewelcayjnie!
-
majanaboxing
2011/01/06 13:26:38
Jejku,jakie one są śliczne! Wspaniałe bułeczki:)
-
panna_malwinna
2011/01/06 13:39:12
prezentują się wyśmienicie. kradnę jedną;)
-
izaa_a
2011/01/06 18:08:29
pyszne..;):) poproszę o jedną
-
flusso
2011/01/06 18:15:17
Piękne!
-
2011/01/06 19:32:20
Wyglądają mega apetycznie, miałaś fantastyczny pomysł z dodatkiem kakao, wyglądają ślicznie ....
-
emma001
2011/01/06 22:04:33
Swietny pomysł. bułęczki juz samym wygladem zachecają ;)
-
2011/01/06 22:04:44
Wspaniale wyglądają :) Bardzo fajny pomysł :)
-
Gość: sosweetsospicy, *.ssp.dialog.net.pl
2011/01/07 11:12:22
Piękne!
-
ugotujmy
2011/01/09 12:50:14
są piękne w tych swoich dwóch kolorach.
-
2011/01/11 16:28:28
To jest dowód na to, iż warto eksperymentowac :D Bułeczki prześliczne i apetyczne.
-
2011/01/11 18:05:02
Eksperyment się udał, bułeczki wyglądają pysznie;)
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi