Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Witam serdecznie. Dzisiaj kolejne ciasto z serii "szybkich" w wykonaniu. Ciasto jest bardzo mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka m±ki tortowej
  • 1 szkalnka m±ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie ¶mietankowe
  • 1 litr mleka
  • 0,5 szklanki cukru

oraz:

  • 1 kg jabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sok odcisn±ć.

Margarynę z żółtkami i 1 szklank± cukru utrzeć. Powoli dodawać m±kę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie do ciasta.

Przygotować blaszkę (u mnie ¶rednia - 2/3 długo¶ci normalnej). Piec nagrzać do 1800C.

Ugotować budyń.

3/4 ciata wyłożyć na blaszkę, rozłożyć jabłka, zalać gor±cym budyniem i wyłożyć resztę ciasta. Delikatnie wyrównać na całej długo¶ci.

Piec ok. 50 min. w 1800C. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry nakryć foli± aluminiow±. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 



poniedziałek, 07 listopada 2011, chanya13

Polecane wpisy

Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu s± mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Je¶li chcesz co¶ wykorzystać, podaj Ľródło. Jesli chcesz co¶ skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi