Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Witam serdecznie. Dzisiaj kolejne ciasto z serii "szybkich" w wykonaniu. Ciasto jest bardzo mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szkalnka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 0,5 szklanki cukru

oraz:

  • 1 kg jabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sok odcisnąć.

Margarynę z żółtkami i 1 szklanką cukru utrzeć. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie do ciasta.

Przygotować blaszkę (u mnie średnia - 2/3 długości normalnej). Piec nagrzać do 1800C.

Ugotować budyń.

3/4 ciata wyłożyć na blaszkę, rozłożyć jabłka, zalać gorącym budyniem i wyłożyć resztę ciasta. Delikatnie wyrównać na całej długości.

Piec ok. 50 min. w 1800C. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry nakryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 



poniedziałek, 07 listopada 2011, chanya13

Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi