niedziela, 11 sierpnia 2013
Owocowe ciasto marmurkowe.

Witam, oj znowu bardzo długo mnie nie było :( Mam dla Was szybkie w przygotowaniu ciasto :)


Owocowe ciasto marmurkowe.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g jagód albo czarnej porzeczki (ja dałam porzeczkę)

Miękkie masło (margarynę) utrzeć z 2/3 cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.

Mas maślano-żółtkową połączyć połową mąki, wlać mleko wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i z proszkiem budyniowym. Wymieszać.

Wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać kakao - wymieszać.

Formę keksówkę wysmarować tłuszczem. Przelać jasne ciasto. Wzdłuż jednej połowy rozłożyć porzeczki, wzdłuż drugiej ciemne ciasto. Widelcem przemieszać ciemne i jasne ciasto tworząc wzorek marmurkowy. Coś mi to mieszanie słabo wyszło ;) bo mój marmurek coś nędzny wyszedł.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1600C. Piec 50 minut.Ciasto chwilę studzić w formie a potem przełożyć na kratkę aby wystygło.

Smacznego!!!

sobota, 15 grudnia 2012
Sernik jagodowy.

Witam, dzisiaj moja wariacja na temat sernika :) powstał jeszcze latem ale najpierw wcięło mi zapiski (a tworzyłam sama) a potem zdjęcia - i w końcu nadeszło jego 5 minut. Wiem, że nie jest teraz sezon na jagody - ale może macie w słoiku albo zamrożone?


Sernik jagodowy.

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z powyższy składników zagnieść jednolite ciasto, w razie problemów dodać śmietany. Włożyć na 30 minut do lodówki

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 0C (u mnie elektryczny), blaszkę tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i przygotować ser.

Masa serowa:

  • 50 dag jagód
  • 75 dag sera białego
  • 20 dag śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 do 1,5 szklanki cukru (ja osobiście wolę ciasta mniej słodkie)
  • 2 budynie waniliowe albo śmietankowe

40 dag jagód i ser zmielić w maszynce, przełożyć do miski, dodać cukier, budyń, śmietanę i żółtka, całość utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać odłożone jagody i wymieszać łyżką.

Ciastem wylepić dół i boki blaszki, przełożyć ser.

Piec ok. 50-60 minut w 1800C

Smacznego!!!

sobota, 01 grudnia 2012
Drożdżowe bułeczki z wiśniami.

Witam po długiej przerwie, nie wie czy Wam też tak czas szybko leci? Powstały przez przypadek :) ale takie są najlepsze :) była u mnie wersja makowa a z brzoskwinią -  a z braku maku ... dobre wiśnie :)

Zapraszam również tutaj: http://cardmakinghobby.blogspot.com
moje twory papierowe :)


Drożdżowe bułeczki z wiśniami.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 170 ml mleka
  • 7 dag margaryny
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Margarynę rozpuścić w mleku, w misce mąkę wymieszać z cukrem i solą, wkruszyć drożdże, wbić żółtka.

Rozpuszczoną margarynę z mlekiem wlać do mąki i pozostałych składników, całość wymieszać łyżką do połączenia składników, następnie lekko wyrobić na jednolite ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na prostokąt i podzielić na kwadraty - z jednej części wychodzi ok. 9 sztuk.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Na środek nałożyć po łyżce marmolady, rogi zawinąć do środka, na górze rozłożyć wiśnie ze słoika.

To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Powstałe bułeczki rozłożyć na blaszce (mieszczą się na jednej).

Piec ok 30 minut w temp. 1800C.

Smacznego!!!

poniedziałek, 01 października 2012
Czekoladowe z brzoskwiniami.

Witam - moja dzisiejsza propozycja to ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika :)


Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami.

Składniki:

  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • puszka brzoskwiń

Margarynę, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao. Całość zmiksować. Dodać mleko - utrzeć.

Brzoskwinie - 3 połówki pokroić w paski, resztę w grubą kostkę. Kostkę wrzucić do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki - tortownicy, paski brzoskwiń rozłożyć na cieście.

Ciasto piec 50 minut w temp. 1800C.

Smacznego!


wtorek, 04 września 2012
Knedle śliwkowe.

Witam, dzisiaj zapraszam na nietypowe knedle śliwkowe - a czemu nietypowe? bo robione na bazie klusek śląskich ;)

Składniki na kluski:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • śliwki

Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Przełożyć do miski i ubić, wykroić 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać całe jajko. Masę wymieszać na jadnolitą.

Podzielić na części, każdą część rozgnieść w palcach, włożyć wypestkowaną śliwkę, do środka pół łyżeczki cukru, uformować kulkę.

Wrzucić na gotującą wodę (kluski nie mogą długo leżeć bo się rozejdą) i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Polać bułką tartą i masłem, jak trzeba dosłodzić :)

Smacznego!!!

sobota, 01 września 2012
Szarlotka ze śliwkami.

Witam wszystkich i zapraszam na dziwoląga - szarlotkę z dodatkiem śliwek. U mnie nadal nadprodukcja owoców - więc nadal ciasta owocowe.


Szarlotka ze śliwkami.

składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jogurt 150 g

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 2 części (odrobinę więcej na spód) i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Część na górę wstawić do zamrażarki - wcześniej podzielić na 3-4 kulki.

ponadto:

  • jabłka
  • śliwki - ja dałam 10 dużych
  • cynamon
  • cukier

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę posmarować, wyłożyć na nią ciasto z lodówki. Rozłożyć starte bądź pokrojone jabłka, na nich pokrojone w ćwiartki śliwki, posypać cynamonem i cukrem.

Zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec ok. 50 minut.

Smacznego!!!


sobota, 04 sierpnia 2012
Ciasto ucierane z jabłkami - expresowe

Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i pozostawione słowa :)

Co prawda w kolejce czeka kilka przepisów ale jakoś gorzej z czasem. Miał być dzisiaj sernik jagodowy własnego tworu, ale ten przepis wyjątkowo mi wcięło i będzie przy okazji.

Teraz więcej czasu spędzam teraz tu: http://cardmakinghobby.blogspot.com

ale wracając do ciasta - expresowe, tanie i proste w wykonaniu :) Ponieważ u mnie jest nadprodukcja papierówek - więc dzisiaj ciasto ucierane z jabłkami.

 

Ucierane ciasto z jabłkami - expresowe.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka (albo 6-8 papierówek)

Wszystkie składniki (mąka, cukier, proszek) wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka.

Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby (gdyby ciasto było zbyt twarde) dodać 3 łyżki mleka.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto, wyrównać.

Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, Piec ok. 45 minut.

Smacznego!!!


poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Niebo w gębie.

Witam poświątecznie. Coś mi ostatnio nie po drodze z wpisami. Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa :-)

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com

Dzisiaj wyjątkowo będzie tylko 1 zdjęcie - ciasto za szybko zniknęło żeby mu urządzić sesję zdjęciową i dokładnie tylko tyle zostało ile na zdjęciu.

Niebo w gębie.

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 45 dag mąki krupczatki
  • 30 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 2200C. Przygotować blaszkę 25-35 cm.

Składniki na masę z mleka w proszku:

  • 250 ml mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag mleka w proszku
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 1,5 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, fig, daktyli, skórki pomarańczowej)

W ciepłym mleku rozpuścić masło i cukier, ostudzić, dodać mleko w proszku - mieszać aż nie będzie grudek. Dodać kakao i bakalie, wymieszać.

Ciastem wykleić blaszkę, upiec aż będzie rumiane ok.20-25 minut. W trakcie pieczenia ciasto nakłuć widelcem - może rosnąć.

Na wystudzonym cieście rozprowadzić masę z mleka, udekorować i odstawić do lodówki na 2 godz.

U mnie to był mazurek. Polecam!!!

Smacznego!!!


piątek, 06 kwietnia 2012
Wesołych Świąt

Samych radości, kolorowych jajeczek, białych owieczek, uśmiechu bez liku i bakalii w serniku, kiełbaski tłuściutkiej i atmosfery milutkiej  życzę Wszystkim, którzy odwiedzają mój blog.





wtorek, 03 kwietnia 2012
Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe.

Witam. Zapraszam na serniczki. Wspaniała artelnatywa dla sernika, w sam raz na jeden kęs. Na dodatek są przepyszne i szybkie w przygotowaniu.

Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe:

Ciasto:

  • 2/3 kostki margaryny
  • 35 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli będzie bardzo lepkie dosypać trochę mąki.

Ja w sumie dosypałam ok. garści. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 0 C.

Masa serowa:

  • 40 dag sera o smaku waniliowym (u mnie z biedronki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • marmolada o smaku różanym

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, budyniem i jajkiem za pomocą łyżki (mikser jest zbędny).

Brzoskwinie osączyć i pokroić w miarę drobną kostkę. Dodać do sera, zamieszać.





Foremkę na muffinki wysmarować oliwą.

Ciasto podzielić na pół, jedną część z powrotem wstawić do lodówki, drugą podzielić na 12-scie części. Wykleić dokładnie foremki, nałożyć do każdej foremki po łyżeczcze marmolady i do pełna nałożyć masy serowej.

Piec ok. 20-22 minuty.

To samo zrobić z drugą częściąciasta i sera.

Smcznego!!!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi