niedziela, 11 sierpnia 2013
Owocowe ciasto marmurkowe.
Witam, oj znowu bardzo długo mnie nie było :( Mam dla Was szybkie w przygotowaniu ciasto :)
Składniki:
Miękkie masło (margarynę) utrzeć z 2/3 cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Mas maślano-żółtkową połączyć połową mąki, wlać mleko wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i z proszkiem budyniowym. Wymieszać. Wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać kakao - wymieszać. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem. Przelać jasne ciasto. Wzdłuż jednej połowy rozłożyć porzeczki, wzdłuż drugiej ciemne ciasto. Widelcem przemieszać ciemne i jasne ciasto tworząc wzorek marmurkowy. Coś mi to mieszanie słabo wyszło ;) bo mój marmurek coś nędzny wyszedł. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1600C. Piec 50 minut.Ciasto chwilę studzić w formie a potem przełożyć na kratkę aby wystygło. Smacznego!!!
sobota, 15 grudnia 2012
Sernik jagodowy.
Witam, dzisiaj moja wariacja na temat sernika :) powstał jeszcze latem ale najpierw wcięło mi zapiski (a tworzyłam sama) a potem zdjęcia - i w końcu nadeszło jego 5 minut. Wiem, że nie jest teraz sezon na jagody - ale może macie w słoiku albo zamrożone? Sernik jagodowy. Składniki na ciasto:
Z powyższy składników zagnieść jednolite ciasto, w razie problemów dodać śmietany. Włożyć na 30 minut do lodówki W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 0C (u mnie elektryczny), blaszkę tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i przygotować ser. Masa serowa:
40 dag jagód i ser zmielić w maszynce, przełożyć do miski, dodać cukier, budyń, śmietanę i żółtka, całość utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać odłożone jagody i wymieszać łyżką. Ciastem wylepić dół i boki blaszki, przełożyć ser. Piec ok. 50-60 minut w 1800C Smacznego!!!
sobota, 01 grudnia 2012
Drożdżowe bułeczki z wiśniami.
Witam po długiej przerwie, nie wie czy Wam też tak czas szybko leci? Powstały przez przypadek :) ale takie są najlepsze :) była u mnie wersja makowa a z brzoskwinią - a z braku maku ... dobre wiśnie :) Zapraszam również tutaj: http://cardmakinghobby.blogspot.com Drożdżowe bułeczki z wiśniami. Składniki na ciasto:
Margarynę rozpuścić w mleku, w misce mąkę wymieszać z cukrem i solą, wkruszyć drożdże, wbić żółtka. Rozpuszczoną margarynę z mlekiem wlać do mąki i pozostałych składników, całość wymieszać łyżką do połączenia składników, następnie lekko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na prostokąt i podzielić na kwadraty - z jednej części wychodzi ok. 9 sztuk. Piekarnik nagrzać do 1800C. Na środek nałożyć po łyżce marmolady, rogi zawinąć do środka, na górze rozłożyć wiśnie ze słoika. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Powstałe bułeczki rozłożyć na blaszce (mieszczą się na jednej). Piec ok 30 minut w temp. 1800C. Smacznego!!!
poniedziałek, 01 października 2012
Czekoladowe z brzoskwiniami.
Witam - moja dzisiejsza propozycja to ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika :) Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami. Składniki:
Margarynę, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao. Całość zmiksować. Dodać mleko - utrzeć. Brzoskwinie - 3 połówki pokroić w paski, resztę w grubą kostkę. Kostkę wrzucić do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki - tortownicy, paski brzoskwiń rozłożyć na cieście. Ciasto piec 50 minut w temp. 1800C. Smacznego!
wtorek, 04 września 2012
Knedle śliwkowe.
Witam, dzisiaj zapraszam na nietypowe knedle śliwkowe - a czemu nietypowe? bo robione na bazie klusek śląskich ;) Składniki na kluski:
Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Przełożyć do miski i ubić, wykroić 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać całe jajko. Masę wymieszać na jadnolitą. Podzielić na części, każdą część rozgnieść w palcach, włożyć wypestkowaną śliwkę, do środka pół łyżeczki cukru, uformować kulkę. Wrzucić na gotującą wodę (kluski nie mogą długo leżeć bo się rozejdą) i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Polać bułką tartą i masłem, jak trzeba dosłodzić :) Smacznego!!!
sobota, 01 września 2012
Szarlotka ze śliwkami.
Witam wszystkich i zapraszam na dziwoląga - szarlotkę z dodatkiem śliwek. U mnie nadal nadprodukcja owoców - więc nadal ciasta owocowe. Szarlotka ze śliwkami. składniki na ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 2 części (odrobinę więcej na spód) i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Część na górę wstawić do zamrażarki - wcześniej podzielić na 3-4 kulki. ponadto:
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę posmarować, wyłożyć na nią ciasto z lodówki. Rozłożyć starte bądź pokrojone jabłka, na nich pokrojone w ćwiartki śliwki, posypać cynamonem i cukrem. Zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec ok. 50 minut. Smacznego!!!
sobota, 04 sierpnia 2012
Ciasto ucierane z jabłkami - expresowe
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i pozostawione słowa :) Co prawda w kolejce czeka kilka przepisów ale jakoś gorzej z czasem. Miał być dzisiaj sernik jagodowy własnego tworu, ale ten przepis wyjątkowo mi wcięło i będzie przy okazji. Teraz więcej czasu spędzam teraz tu: http://cardmakinghobby.blogspot.com ale wracając do ciasta - expresowe, tanie i proste w wykonaniu :) Ponieważ u mnie jest nadprodukcja papierówek - więc dzisiaj ciasto ucierane z jabłkami.
Ucierane ciasto z jabłkami - expresowe. Składniki:
Wszystkie składniki (mąka, cukier, proszek) wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby (gdyby ciasto było zbyt twarde) dodać 3 łyżki mleka. Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, Piec ok. 45 minut. Smacznego!!!
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Niebo w gębie.
Witam poświątecznie. Coś mi ostatnio nie po drodze z wpisami. Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa :-) Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com Dzisiaj wyjątkowo będzie tylko 1 zdjęcie - ciasto za szybko zniknęło żeby mu urządzić sesję zdjęciową i dokładnie tylko tyle zostało ile na zdjęciu. Niebo w gębie. Składniki na ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 2200C. Przygotować blaszkę 25-35 cm. Składniki na masę z mleka w proszku:
W ciepłym mleku rozpuścić masło i cukier, ostudzić, dodać mleko w proszku - mieszać aż nie będzie grudek. Dodać kakao i bakalie, wymieszać. Ciastem wykleić blaszkę, upiec aż będzie rumiane ok.20-25 minut. W trakcie pieczenia ciasto nakłuć widelcem - może rosnąć. Na wystudzonym cieście rozprowadzić masę z mleka, udekorować i odstawić do lodówki na 2 godz. U mnie to był mazurek. Polecam!!! Smacznego!!!
piątek, 06 kwietnia 2012
Wesołych Świąt
Samych radości, kolorowych jajeczek, białych owieczek, uśmiechu bez liku i bakalii w serniku, kiełbaski tłuściutkiej i atmosfery milutkiej życzę Wszystkim, którzy odwiedzają mój blog.
wtorek, 03 kwietnia 2012
Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe.
Witam. Zapraszam na serniczki. Wspaniała artelnatywa dla sernika, w sam raz na jeden kęs. Na dodatek są przepyszne i szybkie w przygotowaniu. Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe: Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli będzie bardzo lepkie dosypać trochę mąki. Ja w sumie dosypałam ok. garści. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 0 C. Masa serowa:
Ser wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, budyniem i jajkiem za pomocą łyżki (mikser jest zbędny). Brzoskwinie osączyć i pokroić w miarę drobną kostkę. Dodać do sera, zamieszać.
Foremkę na muffinki wysmarować oliwą. Ciasto podzielić na pół, jedną część z powrotem wstawić do lodówki, drugą podzielić na 12-scie części. Wykleić dokładnie foremki, nałożyć do każdej foremki po łyżeczcze marmolady i do pełna nałożyć masy serowej. Piec ok. 20-22 minuty. To samo zrobić z drugą częściąciasta i sera. Smcznego!!! Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com
|
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Tam szukam inspiracji
Tagi
![]() ![]() |