wtorek, 23 marca 2010
Ciastka owsiane z orzechami, rodzynkami i kokosem.

Ciastka te zachwyciły mnie swoim "bogatym wnętrzem" :-). Ciastka te robiłam na podstawie przepisu z książki "Świeże i smaczne ciastka ciasteczka", ostatecznie z moimi poprawkami. Zastanowiło mnie tylko jedno stwirdzenie, że należy zachować na blasze spore odstępy. Teraz już wiem czemu - po upieczeniu wyglądem przypominały placki ziemniaczane. A w smaku ... rozeszły się błyskawicznie.

Ciastka owsiane z orzechami, rodzynkami i kokosem.

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru

 

Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Margarynę rozpuścić razem z miodem. Dodać do tego sodę. (garnek musi być średni, gdyż soda będzie buzowała). Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Wymieszać w misce płatki osiane, wiórki kokosowe, rodzynki i posiekane orzechy oraz mąkę i cukier. Połączyć to z rozpuszczoną margaryną i sodą.

Powstałą masę nakładać kupkami na wysmarowaną blachę, niezbyt ściśle.

Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, albo do zarumienienia się ciastek.

Po upieczniu ciastka rozlały się na blasze i pomimo tego, że były poukładane luźno część z nich zlała się w jedność. Jeszcze ciepłe podzieliłam na osobne krążki i ściągałam. Ciastka ogólnie były bardzo giętkie ale nie łamały się. Pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia na kratce. Lepsze były na drugi dzień, ale dotrwało tylko kilka sztuk. Następnym razem dodam więcej płatków lub mąki, może to pomoże, żeby nie spływały.

W smaku super! Polecam! Smacznego.

piątek, 19 marca 2010
Pomidory triesteńskie.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pomidory triesteńskie, danie serwowane we Włoszech. Przepis pochodzi z książki " Kuchnie świata " KDC.

Składniki:

  • 8 średnich pomidorów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka sałatkowego w oleju
  • 1 cebula
  • 1 konserwowany ogórek
  • 1 strąk konserwowanej papryki (niekoniecznie)
  • garść posiekanej zieleniny (natka pitruszki, rzeżucha, koperek)
  • 5-6 łyżek majonezu
  • sól,pieprz

Wykonanie:

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć z wierzch gruby plasterek i wydrążyć. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, można posypać je wewnątrz solą, odwrócić i ułożyć na cedzaku na 20 minut- nadmiar soku powinien spłynąć.

Ogórek i cebulę drobno posiekać. Tuńczyka rozgnieść widelcem i odsączyć z zalewy.

Jajka drobno posiekać, wymieszać z cebulą, ogórkiem oraz tuńczykiem i posiekaną zieleniną.

Doprawic do smaku solą, pieprzem i wymieszać z majonezem. Napełnić pomidory i przykryć ściętymi czapeczkmi.

Smacznego!

środa, 17 marca 2010
Ciasto cynamonowe z jabłkami.

Witam ponownie. Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na ciasto z jabłkami. Zresztą będzie to chyba jedna z liczniejszych kategorii na moim blogu. Jakoś mam słabość do szrlotek, jabłeczników i ciast z jabłkami. Oto przepis sprzed 10 lat, do którego chętnie powracam. Przepis oczywiście modyfikowany i odbiegający od oryginału (z jakiejś gazety kulinarnej).

Ciasto cynamonowe z jabłkami :

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 35 dag mąki
  • 1 budyń waniliowy najlepiej bez cukru
  • 150 g jogurtu (dodaję o smaku pieczonego jabłka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 7-8 jabłek niezbyt dużych

Piekarnik nagrzać do 1750 C, blachę nasmarować tłuszczem.

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Grzbiet jabłek ponacinać poprzecznie, skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały (co prawda mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, a jabłka jakoś zbytnio nie ciemnieją).

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól, cynamon, cukier waniliowy utrzeć. Kolejno dodawać po jednym jajku, każde ucierać po 2 minuty.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Powoli dodawać do masy jajeczno-margarynowo-cukrowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać jogurt i sok z pomarańczy.

Ciasto wyłożyć na blachę, rozsmarować, poukładać jabłka nacięciami do góry. Na jabłka wyłożyć wiórka z masła, dodatkowo można posypać delikatnie cukrem waniliowym (jednak dla mnie ciasto jest za słodkie i już nie posypuję) i płatkami migdałowymi (niestety tym razem brak).

Ciasto piec ok. 45 minut, 1750 C.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroić tak, aby jeden kawałek ciasta tworzyła cała połówka jabłka. Polecam wszystkim wielbicielom cymamonu i szarlotek.

Smacznego!

 

 

wtorek, 16 marca 2010
Sałatka tatarska z jajkami.

Witam. Dzisiaj dla odmiany z serii "coś innego". Być może sałatka ta przypadnie Wam do gustu z okazji zbliżających się Świąt.

Składniki:

  • 2 cebule średnie, albo 1 duża
  • pęczek szczypiorka
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków kiszonych (ewentualnie konserwowych)
  • 1 słoik marynowanych pieczarek (450 ml)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mały majonez
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • jajka (ugotować taką ilość, jaka jest odpowiednia dla Waszej Rodziny, zawsze można dogotować)

Groszek odcedzić, cebulę, paprykę,rzodkiewkę, ogórki, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. Całość doprawić przyprawami. Dodać majonez i musztarę. Wymieszć.

Gotową sałatkę wyłożyć na talerz, na sałatce ułżyć jajka, przystroić wg uznania. Polecam.

Smacznego!

 

poniedziałek, 15 marca 2010
Piernik chałwowy.

Witam. Dzisiaj coś dla wielbicieli pierników. Ciasto robi się błyskawicznie. Polecam więc każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie na długie siedzenie w kuchni.

Piernik chałwowy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag chałwy
  • 17 dag powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • polewa czekoladowa

Piekarnik nagrzać do 170o C.

Chałwę pokruszyć, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, sodę, powidła, jajka oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać.

Masę przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki (20/30 cm).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.

 

Po wyjęciu ciasta i wystudzeniu polać polewą.

Smacznego!

 

piątek, 12 marca 2010
Pychotka.

Witam. Dzisiaj chcę sie podzielić z Wami przepisem na pychotkę. Chętnie wracam do tego przepisu, gdyż jest to pierwsze ciasto jakie zrobiłam samodzielnie, a było to 17 lat temu. Pomimo tego, że minęło już tyle lat nadal szybko znika.

Pychotka.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklaki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka (białka przy rozdzielaniu wbić po 2 do osobnych misek)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • 2 razy po 0,5 szklanki cukru
  • 2 razy po 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 razy po 2 białka
  • 1 słoik powideł

Piec nagrzać do 180o C. Z podanych składników zagnieść ciasto.  Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkowną wyłożyć na dobrze posmarowaną blaszkę (20/30 cm), posmarować połową powideł. Na to wyłożyć dobrze ubitą pianę z 2 białek z 0,5 szklanki cukru, posypać posiekanymi orzechami.

Piec 30 minut w 180o C. Drugi placek upiec tak samo.

Pomocnik nie może się już doczekać:

Masa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 0,25 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sok z 1 cytryny

Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, wystudzić.

Budyń utrzeć z masłem (jak ktoś lubi, może dodać całą kostkę, jak dla mnie masa jest za ciężka), dodać śnietanę i sok z cytryny. Całość porządnie miksować przez 5 minut, do uzyskania jednolitej masy.

Przełożyć ciasto masą. Lepsze na drugi dzień.

Ostatni kawałek:

Smacznego.

środa, 10 marca 2010
Ciasto czekoladowe z krówkami

Witam serdecznie na moim blogu poświęconym tematyce kulinarnej. Moją przygodę z blogiem chcę rozpocząć od ciasta czekoladowego z krówkami. Polecam wszystkim wielbicielom czekolady i/lub krówek.

Na samą myśl o zapachu, jaki wypełnia cały dom podczas pieczenia tego ciasta, mam ochotę znowu go upiec. Tak samo szybko jak się go robi znika z talerza.

Ciasto czekoladowe z krówkami.

Składniki:

  • 300 g czekolady (wedle własnego uznania, ja dałam 2 czekolady mleczne i 1 gorzką)
  • 250 g margaryny
  • 180 g cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżki kakao (z wiatrakiem)
  • 6 jajek
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag kruchych krówek
  • szczypta soli

Tak wyglądało ciasto przed włożeniem do piekarnika:

Tak wyglądało ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Wykonanie:

Przygotować blaszkę 30 / 30 cm, wysmarować masłem, piec nagrzać do 170o C.

Krówki pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej każdą na 4 części)

Czekoladę i migdały zetrzeć. (Migdały najlepiej kupić mielone, a czekoladę połamać na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa :-) )

Masło utrzeć z cukrem, kakao, migdałami i startą czekoladą na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli przesiać do masy czekoladowej. Wymieszać. Ciasto jest zbite i nieziemsko pachnie.

Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Jak dla mnie był to najmniej miły etat przy pieczeniu ciasta. Piana jednak powoduje rozluźnienie ciasta i trzeba ją dobrze i cierpliwie wmieszać.

Ciasto wyłożyć na blaszkę, wierzch ciasta posypać krówkami, lekko wciskając je do środka.

Piec ok. 35-40 min. Patyczek po wciśnięciu w środek może być lekko wilgotny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika:

Zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tak wygląda z bliska:

Tak wygląda z bliska:

Posypujemy cukrem i serwujemy.

A rodzina już niecierpliwie czeka.

Życzę Wszystkim Smacznego ! Niestety szybko znika.

Szybko znika z talerza :-)

Zapraszam ponownie !

P.S. niestety lubię też robić zdjęcia.

1 ... 11 , 12 , 13 , 14 , 15
 
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi