niedziela, 29 stycznia 2012
Babka nadziana czekoladą.

Witam. Dzisiaj chciałam zaprezentować szybką w wykonaniu babkę z czekoladą. Jakoś tak się złożyło, że ostatnimi czasy coś u mnie pojawiło się sporo czekolad. Trzeba je było jakoś zagospodarować - stąd też ta babeczka.

Babka nadziana czekoladą.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek mleka
  • pół aromatu pomarańczowego
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada z orzechami

Mąkę, proszek i sól wymieszać. W misce utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. Dodać mieszankę mąki, proszku i soli. Wlać mleko i aromat i całość utrzeć na jednolitą masę.

Jakoś szczególnie nie przejmowałam się ucieraniem poszczególnych składników - wszystko na raz w misce.

Czekolady pokroić w kostkę albo w paski - nie jest to takie proste, więc nie ma się co przejmować jak nam wyjdzie. Czekoladę przesypać do ciasta. Całość wymieszać.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 1700C ok. 50 minut. Ja piekłam w fotemce z kominem.

Smacznego!

czwartek, 22 grudnia 2011
Wesołych Świąt.
środa, 14 grudnia 2011
Jabłka z gruszkami na marcepanie.

Witam przedświątecznie. Dzisiejsza propozycja to moja wariacja na temat szarlotki. Myślę, że szarlotki, bo jabłka są - a cała reszta to ta wariacja. Ciasto to jest oczywiście w głównej mierze skierowane do wielbicieli marcepanu :-)

Szarlotka jabłkowo-gruszkowa na marcepanie.

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm.

Masa:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 5 jabłek
  • 2 gruszki
  • 200 g suszonych śliwek i rodzynek (w sumie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny

Na ciasto w foremce zetrzeć marcepan. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami i cynamonem wymieszać z owocami. Wyłożyć na marcepan.

Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Piec ok. 50 minut w 1750C.

To nie jest zakalec to marcepan :-)

Polewa:

  • 125 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier utrzeć z sokiem i polać gorące ciasto.

Smacznego!!!

Zapraszam rónież na http://cardmakinghobby.blox.pl

 

 

czwartek, 01 grudnia 2011
Sernik śliwkowy.

Witam. Dzisiejsza moja propozycja to sernik śliwkowy - moje szleństwo. Sernik powstał spontanicznie, zachciało mi się śliwkowego, więc jest. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że robi się go błyskawicznie.

Sernik śliwkowy.

Ciasto:

  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

  • 1 kg sera śmietankowego (u mnie z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 2 powidła śliwkowe



Ser śmietankowy i mascarpone utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać śmietanę i budyń. Całość dobrze wymieszać.

Blachę (dużą) wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać połowę sera, na niego wyłożyć śliwki (można pokroić na połówki) na przemian z powidłami. Zalać resztą masy serowej.

Piec ok. 60-70 minut w temp. 1750C.

Smacznego!

Zapraszam również na: www.cardmakinghobby.blox.pl

sobota, 26 listopada 2011
Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Witam. Dzisiaj proponuję makowiec w troszkę innej odsłonie. Na cieście drożdżowym z kruszonką, brzoskwiniami i budyniem. Polecam! Pyszny.

Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Ciasto:

  • 375 g mąki tortowej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 45 g drożdży

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski. Mleko, masło podgrzać, dodać drożdże i rozpuścić.

Do mąki dodać jajko i wlać mieszankę mleka, masła i drożdży. Całość zagnieść i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Mak:

  • gotowa masa makowa 900 g
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki bakalii - rodzynki, figi, daktyle
  • 3 łyżki płynnego miodu (jeżeli nie jest płynny rozpuścić w mleku)
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • olejek migdałowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • puszka brzoskwiń

Bakalie pokroić. Mleko podgrzać (można z miodem).

Do maku dodać bakalie, wsypać budyń, wlać olejek, wbić żółtka. Wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać.

Ubić pianę z białek. Dodać do maku. Delikatnie wymieszać.

Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę.

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 150 g ckru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 175 g margaryny

Wszystkie składniki zagnieść. Przechłodzić w lodówce.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, na nie masę makową, posypać brzoskwiniami i kruszonką.

Piec ok 45-50 minut w 1750C.

Smacznego!

Zapraszam również ma www.cardmakinghobby.blox.pl

poniedziałek, 21 listopada 2011
Ciasto marchewkowe z orzechami, wiórkami kokosowymi i cynamonem.

Witam. Dzisiaj obiecane ciasto marchewkowe. Przyznam, że długo zbierałam się do jego zrobienia, i jedno jest pewne - nie był to ostatni raz! Ciasto jest wilgotne, marchewki nie czuć a jedynie ją widać - stąd jego kolor. Polecam. Na dodatek jest szybkie w przygotowaniu.

Niestety zrobiłam je w zbyt dużej blaszcze i stąd wczorajsza zapowiedź - cienki placek :-) . Podana ilość ciasta będzie odpowiednia na blaszkę rynienkę.

Oto one:

Ciasto marchewkowe z orzechami, wiórkami kokosowymi i cynamonem.

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 125 g marchewki statrej
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Mąkę, sól, proszek i cynamon wymieszać z cukrem. Dodać olej i jajka, wymieszać.

Wsypać marchew, wiórki i orzechy, wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 20-25 minut w temp. 1800C.

Pozostawiać w foremce do wystudzenia.

Polewa: (u mnie brak)

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g pełnotłustego sera białego
  • 225 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Podane składniki utrzeć na puszysto. Posmarować ciasto.

Smacznego!

Zapraszam wszystkich na mojego nowego bloga: http://cardmakinghobby.blox.pl/html 

niedziela, 20 listopada 2011
Zaproszenie.

Witam serdecznie. Zapraszam wszystkich na mojego nowego bloga: http://cardmakinghobby.blox.pl/html , a już jutro na ciasto marchewkowe - zwane potocznie przeze mnie cinkim plackiem :-)

 

poniedziałek, 07 listopada 2011
Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Witam serdecznie. Dzisiaj kolejne ciasto z serii "szybkich" w wykonaniu. Ciasto jest bardzo mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szkalnka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 0,5 szklanki cukru

oraz:

  • 1 kg jabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sok odcisnąć.

Margarynę z żółtkami i 1 szklanką cukru utrzeć. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie do ciasta.

Przygotować blaszkę (u mnie średnia - 2/3 długości normalnej). Piec nagrzać do 1800C.

Ugotować budyń.

3/4 ciata wyłożyć na blaszkę, rozłożyć jabłka, zalać gorącym budyniem i wyłożyć resztę ciasta. Delikatnie wyrównać na całej długości.

Piec ok. 50 min. w 1800C. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry nakryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 



wtorek, 01 listopada 2011
Ciasto czekoladowe z gruszkami.

Witam bardzo serdecznie po długiej przerwie. Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam jak pisać. Mam kilka propozycji w kolejce. Tak więc zaczynam od ciasta czekoladowego z gruszkami.

Jego zasadniczą zaletą jest to, że szybko znika, ale jeszcze szybciej się go robi. Oto one:

Ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ciasto:

  • 240 g margaryny
  • 230 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 3 łyżki mleka
  • 2 gruszki (duże)



Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Powoli dodwać do masy jajecznej. Na koniec wlać mleko. Miksować do połączenia składników. Tak jest wg przepisu.

Ja to robię dużo szybciej: margarynę, cukier i jajka ucieram jednocześnie do połączenia składników. Następnie wsypuję mąkę, kakao i proszek oraz wlewam mleko. Kilka razy miksuję żeby składniki połączyły się. I gotowe.

 

Ciasto przłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 26 cm). Na cieśce rozłożyć obrane i pokrojone w wiórka gruszki. Wstawić do nagrzanego pieca do 1800C.

Piec ok. 50-55 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 04 lipca 2011
Czekoladowo-budyniowy śmietanowiec z truskawkami.

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio coś kiepsko u mnie z czasem. A w kolejce czeka już kilka przepisów. Dzisiaj zapraszam na:

Czekoladowo-budyniowy śmietanowiec z truskawkami.

Ciasto:

  • 190 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao gorzkiego (czubate)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 45 minut.

Masa:

  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 400 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki 

Budyń ugotować na mleku. Ostudzić, dodać śmietanę i cukier utrzeć. Truskawki pokroić na ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 1750C. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem - dno i brzegi.

Masę budyniowo-śmietanową wymieszać z truskawkami i wylać na ciasto. (zamiast truskawek mogą być też maliny)

Piec ok. 60 minut.

SMACZNEGO !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi