środa, 03 listopada 2010
Sernik z kratką.

Miała być kremówka z kokosem, a skończyło się na serniku. Ale obiecuję kremówka wkrótce, bo coś nie mogę o niej zapomnieć odkąd zobaczyłam przepis. Sernik za to na życzenie Mamy. Oto on:

Sernik z kratką.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (białko zostawić do sera)
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g margaryny

Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajko i mleko. Na koniec wkroić margaryne i całość razem zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera białego 3-krotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany
  • 1 budyń migdałowy albo waniliowy
  • 100 g siekanych migdałów (u mnie brak, zamiast tego rodzynki)
  • 3 białka 

Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, śmietaną i migdałami (u mnie rodzynki) oraz budyniem na gładką masę.

Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do sera.

Ciasto wyjąć z lodówki.  2/3 wyłożyć na blaszkę (średnia albo duża tortownica), na to masę serową. Wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić paseczki, rozłożyć je na serze i całość wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. Piec ok. 50-60 minut.

Smacznego!

Zapraszam na nowego bloga : http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

niedziela, 31 października 2010
Zaproszenie.

Witam, dzisiaj wpis niekulinarny. Zapraszam do odwiedzania nowo powstałego blogu http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html , który zamierzam prowadzić razem z Mężem, a będzie poświęcony tematyce podróżniczo-krajoznawczo-informacyjnej.

Na zachętę:

sobota, 30 października 2010
Spleśniała szarlotka czyli pleśniak z jabłkami

Ostatnio coś cierpię na ciągły brak czasu, tak więc proponuję szybkie ciasto - pleśniaka z jabłkami.

Spleśniała szarlotka czyli pleśniak z jabłkami.

Składniki na ciasto jasne:

  • 3,5 szkalnki mąki
  • 2/3 szkalnki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 margaryny

Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szkalnki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 margaryny

Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:

  • 5 białek
  • 1 mały słoik powideł
  • 2/3 szklanki cukru
  • 70 dag jabłek

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.

Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.

Ciasto piec ok. 50 min.

Smacznego!

A poniżej ostatnia róża w tym sezonie z mojego ogródka:

 

wtorek, 26 października 2010
Pizza dla każdego.

Witam wszystkich po mojej dłuższej nieobecności, spowodowanej nawałem pracy, ale tearaz mam zamiar nadrobić zaległości. Chyba, że znowu mi coś wyskoczy. Na początek proponuję pizzę. Przyznam, że jest to moja pierwsza domowa pizza i prawdopodobnie nie skorzystam już z kupnej. U mnie wersja mięsno-warzywna.

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 4 łyżki mąki i cukier. Przykryć i odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą w misce. Wlać rozczyn i delikatnie wyrobić ciasto. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (40-60minut w ciepłym miejscu).

 

Składniki na sos:

  • 1 przecier pomidorowy ziołowy w słoiku z pudliszek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili

Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę pokroić (można pominąć) i wymieszać razem z przecierem.

Blachę (duża z piecyka) wysmarować oliwą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować przygotowanym sosem. Piecyk nagrzać do 2000C.

Składniki na farsz:

  • salami 10 plasterków
  • 1 duża cebula
  • 35 dag pieczarek
  • 35 dag mozarelli
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy

Składniki na farsz mogą być dowolne, każdy daje to, co lubi.

Cebulę obrać, pokroić w wiórka i sparzyć wrzątkiem, paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki.

Przygotowane ciasto z sosem obłożyć dodatkami - posypać połową sera, rozłożyć salami, paprykę, pieczarki, kukurydzę, cebulę, posypać przyprawami i resztą sera.

Piec 25 minut w temp. 2000C.

Smacznego!

czwartek, 07 października 2010
Sernik na spodzie czekoladowym a'la brownie.

Dzisiaj polecam wszytkim serniczek na spodzie a'la brownie. Dla mnie idealne połączenie ciężkiego spodu, niezbyt słodkiego z delikatnością i słodyczą góry. Niedługo zagości ponownie u mnie. Zrobiłam go w tortownicy 26 cm, jednak nie uzyskałam efektu końcowego - przez ser powinno przebijać się ciasto czekoladowe. Niestety ciasto zrobiłam w za małej tortownicy. Następnym razem będzie w dużej blaszce i wtedy wstawię zdjęcie, jak powinien się prezentować. A na razie prezentuję to co mam:

Sernik na spodzie a'la brownie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (jak ktoś woli bardziej  słodkie to można dać nawet 1,5 szklanki cukru)
  • 1 margaryna
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, mleko, wodę i kakao zagotować w garnuszku na wolnym ogniu. Ochłodzić.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, wymieszać, a na koniec ubitą pianę z białek. Całość delikatnie połączyć.

Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę.

Składniki na masę serową:

  • 50 dag sera (u mnie mielony z biedronki, waniliowy)
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, proszek budyniowy i żółtka, utrzeć.

Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Masę nakładać łyżką na ciasto, miejsceprzy miejscu. Nie wyrównywać powierzchni! Ciasto powinno wypłynąć w kilku miejscach na powierzchnię, tworząc łaciaty wzorek. Niestety u mnie była zbyt gruba warstwa sera.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 175-1800C i piec ok. 60 minut. Po 30 minutach temperaturę można obniżyć do 1700C.

Smacznego!

 

wtorek, 05 października 2010
Sałatka z pierożkami tortellini.

 I po urlopie. Tydzień przeleciał nawet nie wiem kiedy. Na nic nie miałam czasu. W planach miałam wysprzątanie działki, ale plany są po to żeby je zmieniać - pogoda (fatalna). Posadziłam tylko tulipany :-) i krokusy, żeby mieć ich jeszcze więcej. A teraz zabieram się za nadrobienie zaległości. Na początek szybka i smaczna sałatka.

Sałatka z pierożkami tortellini.

  • 1 opakowanie pirożków tortellini
  • 1 duży ogórek zielony
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 spory pęczek natki pietruszki (jak ktoś woli może być szczypior z cebulkami)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka kukurydzy
  • przyprawy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • majonez (ile kto lubi, mi zawsze mówią, że daję za mało ale za nim po prostu nie przepadam)

Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, ja do wody dodaję jeszcze łyżkę oliwy i rosołek. Osączyć.

Natkę posiekać, kukurydzę osączyć, rzodkiewkę pokroić w półplasteki, ogórka w ćwiarteczki a paprykę w grubszą kostkę.

Całość przełożyć do miski, wymieszać i przyprawić (sól, pieprz, papryka, ziołaprowansalskie), na koniec dodać musztardę i majonez.

Smacznego!

P.S. u mnie cała micha przetrwała tylko kolację i śniadanie. A zdjęć z majonezem nie dodaję, bo są nieciekawe. Pozdrawiam.

 

środa, 29 września 2010
Faszerowana papryka - szybki "gołąbki"

Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie kapusty na gołąbki, stąd też moja propozycja na szybkie gołąbki - faszerowaną paprykę.

Tak naprawdę jest to jedna z wielu możliwości nadziania tego warzywa. Pozwolę sobie podać tylko składniki bez dokładnej ich ilości, gdyż jest to uzależnione od ilości nadziewanej papryki jak i jej wielkości.

Papryka faszerowana.

Składniki:

  • papryka czerwona
  • mięso mielone
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • kukurydza konserwowa
  • rosołek drobiowy
  • ryż
  • ser żółty

Z papryki odciąć górę i wydrążyć z pestek. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki poddusić, dodać mięso, obsmażyć, dodać czosnek.

Ryż przełożyć do miski, dodać cebulę z mięsem i pieczarkami, wsypać kukurydzę. Całośc dobrze doprawić i wymieszać. Farszem napełniać paprykę, posypać startym żółtym serem i przykryć odkrojonymi "czpeczkami".

Paprykę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać rosołkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

 

niedziela, 26 września 2010
Jabłkowo-orzechowa wariacja.

W zasadzie miał być sernik ale ... za dużo jabłek przyniosłam z działki. Miały być muffinki jabłkowo-orzechowe ale ... za dużo jabłek, za dużo orzechów, za dużo ciasta. Zrobiłam więc ciasto jabłkowo-orzechowe.

Tak więc dzisiaj jestem zmienna jak pogoda od mżawki przez słońce po deszcz, czyli od sernika przez muffinki a w końcu chlebek orzechowo-jabłkowy.

Chlebek jabłkowo-orzechowy.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkalnki oleju
  • 1 szklanka maślanki

Dodatki:

  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek pokrojonych w kostkę (małych)

Do składników mokrych wsypać składniki suche i dodatki. Całość porządnie wymieszać. Ciasto będzie gęste. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

 

sobota, 25 września 2010
7 serników dla każdego.

Od kilku dni mam ochotę na sernik. I w końcu postanowiłam jakiś zrobić, a na zachętę przypaminam jakie serniki do tej pory pojawiły się na moim blogu. Zapraszam i życzę smacznego.

Sernik mocno czekoladowy z wiśniami. Wilgotny i lekki w smaku, a do tego niesamowie połączenie czekolady i wiśni - jak wiadomo duet doskonały. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Czekoladowy-sernik-z-wisniami.html

Kolejną moją propozycją jest sernik rabarbarowy z budyniem. Powstał pod wpływem chwili. Dla mnie jest doskonałym połączeniem - kwaskowaty rabarbar, delikatny i słodki budyń, a to wszystko połączone serm. Na pewno zagości u mnie w kolejnym sezonie rabarbarowym. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Sernik-rabarbarowy-z-budyniem.html

Propozycja, której nikomu nie trzeba zachwalać: sernikobrownie z malinami i dulche de leche. Poszalałam ze składnikiami. Spróbójcie sami. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/08/Sernikobrownie-z-dulche-leche-i-malinami.html

Moja warjacja na temat sernika mocno czekoladowego. Sernik jest wilgotny i bardzo mocno czekoladowy, polecam dla wielbicieli czekolady. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Mocno-czekoladowy-sernik-z-niespodzianka.html

Kolejna moja fantazja to sernik kokosowo-czekoladowy. Powstał spontanicznie - ale smak był wspaniały. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Sernik-czekoladowo-kokosowy.html

Sernik tradycyjny, na kruchym spodzie, z rodzynkami. Przepis od bardzo dawna w mojej rodzinie. Polecam dla tradycjonalistów. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/04/Sernik-na-kruchym-spodzie-z-krucha-posypka.html

I ostatnia propozycja (jak na razie, a zarazem pierwsza z serników, jaka pojawiła się na moim blogu) sernik trójkolorowy, wypatrzony przeze mnie gdzieś na blogu. Pewnie niejedna z Was go już zna. Połączenie sera, czekolady i nutelli. Polecam. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/03/Sernik-trojkolorowy.html

Polecam i życzę smacznego!

środa, 22 września 2010
Prosty chleb domowy.

Dzisiaj bez szleństw. Mój sprawdzony i prosty przepis na domowy chleb. Ma jedną wadę - jest na drożdżach, na zakwasie jeszcze nie robiłam. Przeraża mnie to troszkę.

Chleb z mąki pełnoziarnistej pszennej.

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie lubella)
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 2,5 szklanki chłodnej wody

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól i wlać wodę. Ciasto wyrabiać przez 5-8 minut mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przykryć ścierką. Po tym czasie ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą. Ponownie odstawić ciasto na 40-60 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1900C i piec ok. 30-45 minut. Ja piekłam ok. 35 minut, chleb odchodził od blaszki.

Smacznego!

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi