sobota, 01 grudnia 2012
Drożdżowe bułeczki z wiśniami.

Witam po długiej przerwie, nie wie czy Wam też tak czas szybko leci? Powstały przez przypadek :) ale takie są najlepsze :) była u mnie wersja makowa a z brzoskwinią -  a z braku maku ... dobre wiśnie :)

Zapraszam również tutaj: http://cardmakinghobby.blogspot.com
moje twory papierowe :)


Drożdżowe bułeczki z wiśniami.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 170 ml mleka
  • 7 dag margaryny
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Margarynę rozpuścić w mleku, w misce mąkę wymieszać z cukrem i solą, wkruszyć drożdże, wbić żółtka.

Rozpuszczoną margarynę z mlekiem wlać do mąki i pozostałych składników, całość wymieszać łyżką do połączenia składników, następnie lekko wyrobić na jednolite ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na prostokąt i podzielić na kwadraty - z jednej części wychodzi ok. 9 sztuk.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Na środek nałożyć po łyżce marmolady, rogi zawinąć do środka, na górze rozłożyć wiśnie ze słoika.

To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Powstałe bułeczki rozłożyć na blaszce (mieszczą się na jednej).

Piec ok 30 minut w temp. 1800C.

Smacznego!!!

sobota, 03 marca 2012
Drożdżowe koperty makowe z brzoskwinią.

Witam. Moja dzisiejsza propozycja to drożdżowe koperty makowe z brzoskwinią. Są doskonałe pod każdym względem. Zresztą robię je już po raz kolejny. Szybkie w przygotowaniu, brzoskwinia nadaje bułeczce wilgoci, a mak słodyczy, ciasto jest bardzo delikatne. Całość - przynajmniej dla mnie - to połączenie idealne. Z danej porcji wychodzi 16 sztuk.

Drożdżowe koperty makowe z brzoskwinią.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 170 ml mleka
  • 7 dag margaryny
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mleko z margaryną podgrzać, tak żeby margaryna się stopiła. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić 2 żółtka, wkruszyć drożdże.

Dodać roztopioną margarynę z mlekiem. Całość mieszam łyżką aż do połączenia składników, a następnie lekko zagniatam. Jeżeli ciasto za bardzo się klei podsypać mąką.

Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Nadzienie:

  • gotowa masa makowa (u mnie bakalland)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • rodzynki - wedle uznania - u mnie 2 garście

Orzechy posiekać, dodać razem z rodzynkami do masy makowej. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować w prostokąt. Podzielić na 8 kwadratów. Nałożyć łyżkę masy. Sklejać przeciwległe rogi ciasta na środku, (zdj.), a następnie przyłożyć brzoskwinię. W ten sam sposób formować resztę bułeczek.

Pozostałą masę mrożę. Bułeczki rozłożyć na blasze - wchodzą na jedną - i piec ok. 30 minut.

Smacznego!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blox.pl





niedziela, 26 lutego 2012
Motylki drożdżowe.

Witam. Zapraszam na drożdżowe motylki, trochę nam było po drodze pod górkę, ale cieszę się, że walczyłam do końca. Ciasto nie wiedzieć czemu było bardzo lejące, nie wiem czy to wina dużych jajek? Po dosypaniu ok. 1/2 szklanki mąki było ok. Motylki wyszły przepyszne. Przepis podaję oryginalny - w razie czego dosypać mąkę :-)

Motylki drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 7 dag margaryny
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 słoik powideł

Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, drożdże (rozczyn), cukier, miękką margarynę (ja rozpuściłam) i sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli będzie zbyt lejące dodać mąkę (ja musiałam dosypać 1/2 szklanki).

Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 -90 minut, aż podwoi objętość.

Ciasto podzielić na 10-12 części. Uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować marmoladą i zwinąć w rulonik jak naleśnika.

Obydwa końce podłożyć pod spód, tak żeby na środku mniej więcej się stykały (końce). Naciąć pośrodku i wywinąć na boki, tak aby powstał kształt motyla.

Przełożyć na nasmarowaną blachę i odstawić na 15 minut w ciepłe miejce. Można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piec w temp. 200 0 C (piekarnik musi byś wcześniej nagrzany) przez około 20 minut.

Smacznego!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blox.pl







| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi