poniedziałek, 01 października 2012
Czekoladowe z brzoskwiniami.

Witam - moja dzisiejsza propozycja to ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika :)


Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami.

Składniki:

  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • puszka brzoskwiń

Margarynę, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao. Całość zmiksować. Dodać mleko - utrzeć.

Brzoskwinie - 3 połówki pokroić w paski, resztę w grubą kostkę. Kostkę wrzucić do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki - tortownicy, paski brzoskwiń rozłożyć na cieście.

Ciasto piec 50 minut w temp. 1800C.

Smacznego!


niedziela, 05 lutego 2012
Ciasto czekoladowe z serem i orzechami.

Witam. Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich wielbicieli czekoladowych wypieków. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo szybko znika. Ciekawym akcentem jest wkładka z białego sera, chociaż spokojnie można ją pominąć. Zapraszam:

Ciasto czekoladowe z białym serem i orzechami.

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 22 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 4 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.  Piekarnik rozgrzać do 1800C.

Składniki na masę serową:

  • 30 dag twarogu
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 3 dag cukru

Przygotować ser - ser zmielić, dodać cukier i olejek. Całość utrzeć.

Ciasto: utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. W garnuszku rozpuścić margarynę i wsypać kakao, podgrzewać na  małym ogniu aż masa będzie gładka. Wlać do masy jajecznej. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Dokładnie wymieszać.

Do foremki przełożyć połowę ciasta, rozłożyć delikatnie ser i wylać pozostałą część ciasta. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 1800C. Wystudzić w formie.

Polewa:

  • 7,5 dag margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao

Mararynę rozpuścić w mleku, wsypać cukier i kakao. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Polać ciasto, obsypać orzechami (ok. 0,5 szklanki - można pominąć).

Smacznego!



wtorek, 01 listopada 2011
Ciasto czekoladowe z gruszkami.

Witam bardzo serdecznie po długiej przerwie. Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam jak pisać. Mam kilka propozycji w kolejce. Tak więc zaczynam od ciasta czekoladowego z gruszkami.

Jego zasadniczą zaletą jest to, że szybko znika, ale jeszcze szybciej się go robi. Oto one:

Ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ciasto:

  • 240 g margaryny
  • 230 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 3 łyżki mleka
  • 2 gruszki (duże)



Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Powoli dodwać do masy jajecznej. Na koniec wlać mleko. Miksować do połączenia składników. Tak jest wg przepisu.

Ja to robię dużo szybciej: margarynę, cukier i jajka ucieram jednocześnie do połączenia składników. Następnie wsypuję mąkę, kakao i proszek oraz wlewam mleko. Kilka razy miksuję żeby składniki połączyły się. I gotowe.

 

Ciasto przłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 26 cm). Na cieśce rozłożyć obrane i pokrojone w wiórka gruszki. Wstawić do nagrzanego pieca do 1800C.

Piec ok. 50-55 minut.

Smacznego!

niedziela, 22 sierpnia 2010
Czekoladowe ciasto z malinami - czekomalinka.

 

Dzisiaj moja propozycja do akcji Na zdrowie maliny. Ciasto czekoladowe z malinami - puszyste i lekkie. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a zapach z połączenia kakao i malin - bezcenny.

 

Czekoladowe ciasto z malinami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
  • 1 szkalnka cukru
  • 7 czubatych łyżeczek kakao z wiatrakiem
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • maliny

Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i całość razem podgrzać, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając. Masę przestudzić.

Żółtka oddzielić do białek. Dodawać po jednym do masy i ucierać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy kakaowo-jajecznej. Zmiksować.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.

Przełożyć do wysmarowanej keksówki, posypać po wierzchu malinami.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 1800C i piec ok. 50 minut.

Smacznego!

Ciasto jest lekko wilgotne, mocno czekoladowe w smaku, w połączeniu z kwaskowatymi malinami świetnie współgra.

  1. można dodać inne owoce,
  2. można wylać połowę ciasta, posypać owocami, zalać resztą ciasta i posypać owocami
  3. ciasto można dodatkowo zalać polewą bądź rozpuszczoną czekoladą.

 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi