poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Niebo w gębie.

Witam poświątecznie. Coś mi ostatnio nie po drodze z wpisami. Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa :-)

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com

Dzisiaj wyjątkowo będzie tylko 1 zdjęcie - ciasto za szybko zniknęło żeby mu urządzić sesję zdjęciową i dokładnie tylko tyle zostało ile na zdjęciu.

Niebo w gębie.

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 45 dag mąki krupczatki
  • 30 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 2200C. Przygotować blaszkę 25-35 cm.

Składniki na masę z mleka w proszku:

  • 250 ml mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag mleka w proszku
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 1,5 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, fig, daktyli, skórki pomarańczowej)

W ciepłym mleku rozpuścić masło i cukier, ostudzić, dodać mleko w proszku - mieszać aż nie będzie grudek. Dodać kakao i bakalie, wymieszać.

Ciastem wykleić blaszkę, upiec aż będzie rumiane ok.20-25 minut. W trakcie pieczenia ciasto nakłuć widelcem - może rosnąć.

Na wystudzonym cieście rozprowadzić masę z mleka, udekorować i odstawić do lodówki na 2 godz.

U mnie to był mazurek. Polecam!!!

Smacznego!!!


poniedziałek, 21 listopada 2011
Ciasto marchewkowe z orzechami, wiórkami kokosowymi i cynamonem.

Witam. Dzisiaj obiecane ciasto marchewkowe. Przyznam, że długo zbierałam się do jego zrobienia, i jedno jest pewne - nie był to ostatni raz! Ciasto jest wilgotne, marchewki nie czuć a jedynie ją widać - stąd jego kolor. Polecam. Na dodatek jest szybkie w przygotowaniu.

Niestety zrobiłam je w zbyt dużej blaszcze i stąd wczorajsza zapowiedź - cienki placek :-) . Podana ilość ciasta będzie odpowiednia na blaszkę rynienkę.

Oto one:

Ciasto marchewkowe z orzechami, wiórkami kokosowymi i cynamonem.

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 125 g marchewki statrej
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Mąkę, sól, proszek i cynamon wymieszać z cukrem. Dodać olej i jajka, wymieszać.

Wsypać marchew, wiórki i orzechy, wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 20-25 minut w temp. 1800C.

Pozostawiać w foremce do wystudzenia.

Polewa: (u mnie brak)

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g pełnotłustego sera białego
  • 225 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Podane składniki utrzeć na puszysto. Posmarować ciasto.

Smacznego!

Zapraszam wszystkich na mojego nowego bloga: http://cardmakinghobby.blox.pl/html 

sobota, 01 stycznia 2011
Gruszkowa delicja.

Życzę Wszystkim tego co najlepsze w Nowym Roku.

Zapraszam również tutaj: http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

Nowy Rok rozpoczynam na słodko, żeby nam wszystkim tak było przez cały rok. Ciasto nie jest za słodkie, więc nie ma obaw - nie zmuli nas :-)

Gruszkowa delicja czyli fale Dunaju z gruszkami, galaretką i budyniem.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • niepełna szkalnka cukru
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 gruszek (mogą być inne owoce)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysto. Każde kolejne żółtko dodawać po dokładnym utarciu poprzedniego.

Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę.

Przygotować śrenią blaszkę i wyłożyć na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i utrzeć. Wyłożyć na ciasto jasne.

Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Dosyć ciasno powtykać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piecyka 1800C i piec ok. 40 minut.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • cukier do smaku
  • 125 g margaryny

Budyń ugotować na mleku, dosłodzić wg uznania. Do gorącego budyniu wmieszać margarynę. Utrzeć. Ostudzić.

Oraz:

  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretkę rozpuścić w 0,5 l wody. Ciasto ostudziś, zalać tężejącą galaretką. Jak galaretka się zetnie rozprowadzić masę budyniową. Polać polewą.

Smacznego!

 

niedziela, 07 listopada 2010
Kremówka kokosowa.

W końcu obiecana kremówka kokosowa. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia, kiedy to zobaczyłam ją w gazecie. I, że tak powiem, nie tylko od pierwszego wejrzenia, ale też i od pierwszego kęsu. Niebo w gębie - oczywiście trzeba lubieć kokos. Ciasto jest niezwykle delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego budyn i pierzynka kokosowa, które to idealnie ze sobą współgrają. Ciasto trafia na moją listę ulubionych i to na wysoką, czołową pozycję. Może i Wam przypadnie do gustu.


Kremówka kokosowa.

 Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyżej podane składniki przełożyć do miski, przesiekać i zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto jest lepkie, dlatego też dosypałam jeszcze ok. garśc mąki i ponownie wyrobiłam.
Nastepnie rozwałkować, ale szybciej będzie po prostu wylepić ręcznie średnią blaszkę, albo dużą tortownicę (nie obyło się bez lekkiego podsypywania mąką).

Masa budyniowa:

  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 litr mleka

Budyń ugotować wg przepisu na opakowniu. Po ugotowaniu musi być gęsty. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Masa kokosowa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła (koniecznie, lepszy smak niż margaryna)

Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone (przestudzone) masło. Delikatnie połączyć. Wyłożyć na masę budyniową.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 1800 C piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Ja piekłam 40 minut i przez ostatnie 10 minut temperaturę obniżyłam do 1600 C.
Smacznego! 

Zapraszam również na http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html .

czwartek, 09 września 2010
Śmietanowiec.

Dzisiaj proponuję szybkie i bardzo proste w wykonaniu ciasto - śmietanowiec. Nazwę zawdzięcza głównemu składnikowi: śmietanie. W smaku może z powodzeniem zastąpić sernik. Zresztą, niejedna osoba się na to nabrała i jedynym pytaniem było z jakiego sera robiłam, że taki delikatny sernik mi wyszedł. Oto on:

Śmietanowiec.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szkalnki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Po tym czsie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.

Masa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)

Piekarnik nagrzać do 1700C .

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować.

Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.

Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.

Smacznego!

poniedziałek, 31 maja 2010
Fale dunaju z masą budyniowo-serową.

Dzisiaj klasyka. Pewnie każda z Was ma swoją wersję tego ciasta. Nie pamiętam kiedy ostatni raz gościło na moim stole, dlatego postanowiłam przypomnieć sobie jego smak. Oto moja wersja:

Fale Dunaju z masą budyniowo-serową.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,25 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń

Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym, dodać pokrojoną margarynę i zmiksować na jednolitą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zamieszać.

Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z ciastem. Gotowe ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Całość dobrze połączyć.

Na blaszkę wyłożyć ciasto jasne, na nie ciasto z kakao i na wierzchu powciskać kawałki brzoskwiń.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 1800C i piec ok. 50 minut.

Składniki na masę:

  • 250 g sera śmietanowego (z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka soku z brzoswiń
  • 0,25-0,5 kostki margaryny (ja dodaję 0,25, nie lubię tłustych mas)

Mleko zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w soku brzoskwiniowym i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wmieszać (w moim przypadku) 0,25 kostki margaryny (najlepiej za pomocą pałki, energicznie ucierając). Lekko przetudzić, zmiksować z serkiem.

Masa nie jest za słodka, ale jak ktoś chce to można dodać cukier waniliowy, bądź zwykły.

Masą posmarować upieczone i ostudzone ciasto, posypać kakao i wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego!

 

czwartek, 13 maja 2010
Co za smak - kremówka.

Dzisiaj przepis na obiecaną wczoraj kremówkę. Przepis posiadam w swojej kolekcji ładnych parę lat i aż wstyd się przyznać, że ciasto to robiłam po raz pierwszy. Wrażenia? Żałuję, że tak długo zwlekałam ze zrobieniem tego ciasta.

Ciasto jest kruche, a krem delikatny. Całość - rewelacja.

Kremówka.

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1 żółtko
  • 300 g mąki tortowej
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • szczypta soli

Margarynę wysiekać z mąką. Dodać żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieść. Ciasto jest sprężyste. Wstawić do lodówki na 2 godz.

Składniki na krem:

  • 4 całe jajka
  • 130 g mąki tortowej
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 margaryny lub masła (ok. 15-20 dag)

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. W międzyczasie zmiksować razem jajka i cukier na niezbyt pulchną masę. Wsypać do tego mąkę i utrzeć. Na gotujące się mleko wlać masę mączno-jajeczną. Zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z gazu. Do ciepłego budyniu wmieszać margarynę. (ja ucierałam pałką drewnianą aż do uzyskania jednolitej struktury kremu).

Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na pół. Rozwałkować każdą część na dużą blachę.

UWAGA !

  1. ciasto należy rozwałkować (podsypać dobrze mąką) z zapasem na boki, gdyż podczas pieczenia kurczy się,
  2. nie iść na łatwiznę i nie wyklejać ciastem blaszki, gdyż po upieczeniu pokruszy się.

Upiec osobno 2 placki. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia się) w temp. 1800C. Upieczne placki ostudzić.

Placki przełożyć kremem (niezbyt ciepłym, ale też nie zimnym). Kremówkę posypać cukrem pudrem i od razu pokroić na kawałki. Z dużej blachy wychodzi 15-18 ciastek. Wstawić do lodówki żeby masa stężała.

Smacznego!

piątek, 23 kwietnia 2010
Czekoladowy snikers.

Dzisiaj dla odmiany snikers w wersji czekoladowej. Jak do tej pory zawsze robiłam śmietankowy bądź waniliowy. I trochę  żałuję, że tak późno się zdecydowałam. Zachęcam do spróbownia.

Czekoladowy snikers.

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach letniego mleka

Karmel orzechowy:

  • 30 dag orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła

Krem czekoladowy:

  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 czubata łyżka kakao z wiatrakiem
  • 1/3 margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Wykonanie:

UWAGA!!! ponieważ ciasto jest najlepsze na 3-ci dzień radzę: 1-szego dnia wieczorem przygotować samo ciasto, 2-giego dnia wieczorem przełożyć masą, a 3-ciego dnia jeść :-)

Piekarnik nagrzać do 170-180 0C. Blachę 25/30 cm wysmarować margaryną.

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, masło, jajka, miód oraz sodę z mlekiem zagnieść na jednolite ciasto. Żeby było szybciej pomagam sobie mikserem ze ślimakami. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Wylepić blachę ciastem i upiec cienki placek. Piec 20 minut.

Podczas pieczenia 1-szego placka przygotować karmrl orzechowy. Do garnka włożyć margarynę, stopić. Dodać miód i cukier. Całość podgrzewać ok. 5 minut. Dodać orzechy i podgrzać do wrzenia. Gorące orzechy wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec też 20 minut.

Przygotować masę (najlepiej 24 godziny po upieczeniu placków).

Budynie ugotować w 0,5 l mleka. Do proszku budyniowego dodać kakao. Całość dobrze roznieszać w odlanym mleku, będzie to dość gęste. Cukier (2 łyżki) zagotować z pozostałym mlekiem. Gotowy, gęsty budyń ostudzić. Chłodny budyń zmiksować z margaryną (jak ktoś lubi może dać nawet kostkę), na koniec dodać śmietanę. Przełożyć placki.

Polecam !!!

 

piątek, 12 marca 2010
Pychotka.

Witam. Dzisiaj chcę sie podzielić z Wami przepisem na pychotkę. Chętnie wracam do tego przepisu, gdyż jest to pierwsze ciasto jakie zrobiłam samodzielnie, a było to 17 lat temu. Pomimo tego, że minęło już tyle lat nadal szybko znika.

Pychotka.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklaki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka (białka przy rozdzielaniu wbić po 2 do osobnych misek)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • 2 razy po 0,5 szklanki cukru
  • 2 razy po 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 razy po 2 białka
  • 1 słoik powideł

Piec nagrzać do 180o C. Z podanych składników zagnieść ciasto.  Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkowną wyłożyć na dobrze posmarowaną blaszkę (20/30 cm), posmarować połową powideł. Na to wyłożyć dobrze ubitą pianę z 2 białek z 0,5 szklanki cukru, posypać posiekanymi orzechami.

Piec 30 minut w 180o C. Drugi placek upiec tak samo.

Pomocnik nie może się już doczekać:

Masa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 0,25 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sok z 1 cytryny

Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, wystudzić.

Budyń utrzeć z masłem (jak ktoś lubi, może dodać całą kostkę, jak dla mnie masa jest za ciężka), dodać śnietanę i sok z cytryny. Całość porządnie miksować przez 5 minut, do uzyskania jednolitej masy.

Przełożyć ciasto masą. Lepsze na drugi dzień.

Ostatni kawałek:

Smacznego.

| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi