sobota, 15 grudnia 2012
Sernik jagodowy.

Witam, dzisiaj moja wariacja na temat sernika :) powstał jeszcze latem ale najpierw wcięło mi zapiski (a tworzyłam sama) a potem zdjęcia - i w końcu nadeszło jego 5 minut. Wiem, że nie jest teraz sezon na jagody - ale może macie w słoiku albo zamrożone?


Sernik jagodowy.

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z powyższy składników zagnieść jednolite ciasto, w razie problemów dodać śmietany. Włożyć na 30 minut do lodówki

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 0C (u mnie elektryczny), blaszkę tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i przygotować ser.

Masa serowa:

  • 50 dag jagód
  • 75 dag sera białego
  • 20 dag śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 do 1,5 szklanki cukru (ja osobiście wolę ciasta mniej słodkie)
  • 2 budynie waniliowe albo śmietankowe

40 dag jagód i ser zmielić w maszynce, przełożyć do miski, dodać cukier, budyń, śmietanę i żółtka, całość utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać odłożone jagody i wymieszać łyżką.

Ciastem wylepić dół i boki blaszki, przełożyć ser.

Piec ok. 50-60 minut w 1800C

Smacznego!!!

wtorek, 03 kwietnia 2012
Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe.

Witam. Zapraszam na serniczki. Wspaniała artelnatywa dla sernika, w sam raz na jeden kęs. Na dodatek są przepyszne i szybkie w przygotowaniu.

Serniczki waniliowo-brzoskwiniowe:

Ciasto:

  • 2/3 kostki margaryny
  • 35 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli będzie bardzo lepkie dosypać trochę mąki.

Ja w sumie dosypałam ok. garści. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 0 C.

Masa serowa:

  • 40 dag sera o smaku waniliowym (u mnie z biedronki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • marmolada o smaku różanym

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, budyniem i jajkiem za pomocą łyżki (mikser jest zbędny).

Brzoskwinie osączyć i pokroić w miarę drobną kostkę. Dodać do sera, zamieszać.





Foremkę na muffinki wysmarować oliwą.

Ciasto podzielić na pół, jedną część z powrotem wstawić do lodówki, drugą podzielić na 12-scie części. Wykleić dokładnie foremki, nałożyć do każdej foremki po łyżeczcze marmolady i do pełna nałożyć masy serowej.

Piec ok. 20-22 minuty.

To samo zrobić z drugą częściąciasta i sera.

Smcznego!!!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blogspot.com

 



niedziela, 11 marca 2012
Sernik zebra z gruszkami.

Witam. Zapraszam na sernik zebra z gruszkami. Coś mi tylko ta zebra słabo wyszła, ale przy odrobinie wyobraźni ... w końcu dwa kolory są :-) Pozazdrościłam Wam waszych serników, więc i u mnie w końcu się pojawił.



Sernik zebra z gruszkami.

Składniki:

  • 7-8 gruszek
  • sok wyciśnięty z cytryny

Gruszki obrać i pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę gruszek ponacinać w paski bądź w kratkę. Skropić sokiem z cytryny.

Ciasto:

  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą. Dodać 4 jajka. Utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z masą jajeczno-margarynową. Wlać mleko. Całość utrzeć. Przełożyć do natłuszczonej blaszki.

Ser:

  • 5 jajek
  • 1 kg sera białego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 4 duże łyżki śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek konfitury morelowej (u mnie brak)

Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać do sera. Wsypać rodzynki i budyń. Wymieszać. Doda pianę z ubitych białek. Całość ostrożnie wymieszać. Przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na wierzchu rozłożyć gruszki.

Piec ok. 55-60 minut w temp. 180 0 C. Piekarnik wcześniej nagrzać.

Po wyjęciu jeszcze ciepłe gruszki posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą.

Smacznego!!!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blox.pl .





piątek, 10 lutego 2012
Serniczki czekoladowe nadziane jagodami.

Witam. U mnie nadal czekoladowo. Jakoś tak wpadłam w czekoladowy trans :-) Zapraszam.

Serniczki czekoladowe nadziane jagodami.

Ciasto:

  • 2/3 kostki margaryny
  • 35 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i margarynę. Zagnieść szybko ciasto. Schładzać przez godzinę w lodówce.

Masa serowa:

  • 40 dag sera śmietankowego (u mnie president)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 1-2 łyżki śmietany

Ser utrzeć ze śmietaną, jajkiem i cukrami. Dodać budyń i posiekaną czekoladę. Utrzeć.

Dodatkowo:

  • dżem ciemny - u mnie jagodowy z całymi owocami



Piekarnik nagrzać do 2000C. Przygotować foremkę do mufinek (albo pojedyńcze foremki na babeczki - w sumie wyszło mi 18 szt).

Ciasto podzielić na kawałki. Rozwałkować (albo ulepić kulkę i spłaszczyć w dłoniach - tak jest szybciej). Wylepić foremki, ponakłuwać widelcem. Na dno wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu, na to łyżkę sera.

Piec ok. 20-25 minut.

Smacznego!

czwartek, 01 grudnia 2011
Sernik śliwkowy.

Witam. Dzisiejsza moja propozycja to sernik śliwkowy - moje szleństwo. Sernik powstał spontanicznie, zachciało mi się śliwkowego, więc jest. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Tym bardziej, że robi się go błyskawicznie.

Sernik śliwkowy.

Ciasto:

  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

  • 1 kg sera śmietankowego (u mnie z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 2 powidła śliwkowe



Ser śmietankowy i mascarpone utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać śmietanę i budyń. Całość dobrze wymieszać.

Blachę (dużą) wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać połowę sera, na niego wyłożyć śliwki (można pokroić na połówki) na przemian z powidłami. Zalać resztą masy serowej.

Piec ok. 60-70 minut w temp. 1750C.

Smacznego!

Zapraszam również na: www.cardmakinghobby.blox.pl

niedziela, 20 lutego 2011
Sernik gotowany.

Witam ponownie po długiej przerwie, proponuję dzisiaj sernik gotowany. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, przyznam, że sernik czekał na swoją kolejkę dobrych 10 lat, jak nie dłużej. I przyznam, że teraz będzie pojawiał się u mnie częściej.

Jest to mój pierwszy sernik gotowany. Zrobiłam go z twarogu (ser z wiaderka nie nadaje się, jest za rzadki), po raz pierwszy nie mieliłam go, tylko rozdusiłam widelcem. Struktura sera jest delikatnie grudkowata, ale sprawia to, że ser jest wyczuwalny.

Sernik gotowany:

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szkalnka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 35 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą z osobna upiec ok. 15-17 minut w temp. 180oC. Ja piekłam na średniej blaszce. Na dużą trzeba zrobić ciasto z 1,5 porcji.

Składniki na masę serową:

  • 1,2 kg twarogu
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag rodzynek

Do garnka wrzucić margarynę, roztopić. Dodać pokruszony ser, cukier, jajka i rodzynki. Całość roztopić, cały czas mieszając. Ser będzie płynny.

Ponadto:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

Budyń rozmieszać w mleku i wlać do rozpuszczonego, gorącego sera. Całość zagotować, mieszając żeby się nie przypaliło. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki.

Smacznego!

Ciasto jest lepsze na drugi dzień, jak placki zmiękną a ser stężeje.

środa, 03 listopada 2010
Sernik z kratką.

Miała być kremówka z kokosem, a skończyło się na serniku. Ale obiecuję kremówka wkrótce, bo coś nie mogę o niej zapomnieć odkąd zobaczyłam przepis. Sernik za to na życzenie Mamy. Oto on:

Sernik z kratką.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (białko zostawić do sera)
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g margaryny

Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajko i mleko. Na koniec wkroić margaryne i całość razem zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera białego 3-krotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany
  • 1 budyń migdałowy albo waniliowy
  • 100 g siekanych migdałów (u mnie brak, zamiast tego rodzynki)
  • 3 białka 

Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, śmietaną i migdałami (u mnie rodzynki) oraz budyniem na gładką masę.

Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do sera.

Ciasto wyjąć z lodówki.  2/3 wyłożyć na blaszkę (średnia albo duża tortownica), na to masę serową. Wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić paseczki, rozłożyć je na serze i całość wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. Piec ok. 50-60 minut.

Smacznego!

Zapraszam na nowego bloga : http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

czwartek, 07 października 2010
Sernik na spodzie czekoladowym a'la brownie.

Dzisiaj polecam wszytkim serniczek na spodzie a'la brownie. Dla mnie idealne połączenie ciężkiego spodu, niezbyt słodkiego z delikatnością i słodyczą góry. Niedługo zagości ponownie u mnie. Zrobiłam go w tortownicy 26 cm, jednak nie uzyskałam efektu końcowego - przez ser powinno przebijać się ciasto czekoladowe. Niestety ciasto zrobiłam w za małej tortownicy. Następnym razem będzie w dużej blaszce i wtedy wstawię zdjęcie, jak powinien się prezentować. A na razie prezentuję to co mam:

Sernik na spodzie a'la brownie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (jak ktoś woli bardziej  słodkie to można dać nawet 1,5 szklanki cukru)
  • 1 margaryna
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, mleko, wodę i kakao zagotować w garnuszku na wolnym ogniu. Ochłodzić.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, wymieszać, a na koniec ubitą pianę z białek. Całość delikatnie połączyć.

Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę.

Składniki na masę serową:

  • 50 dag sera (u mnie mielony z biedronki, waniliowy)
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, proszek budyniowy i żółtka, utrzeć.

Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Masę nakładać łyżką na ciasto, miejsceprzy miejscu. Nie wyrównywać powierzchni! Ciasto powinno wypłynąć w kilku miejscach na powierzchnię, tworząc łaciaty wzorek. Niestety u mnie była zbyt gruba warstwa sera.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 175-1800C i piec ok. 60 minut. Po 30 minutach temperaturę można obniżyć do 1700C.

Smacznego!

 

sobota, 25 września 2010
7 serników dla każdego.

Od kilku dni mam ochotę na sernik. I w końcu postanowiłam jakiś zrobić, a na zachętę przypaminam jakie serniki do tej pory pojawiły się na moim blogu. Zapraszam i życzę smacznego.

Sernik mocno czekoladowy z wiśniami. Wilgotny i lekki w smaku, a do tego niesamowie połączenie czekolady i wiśni - jak wiadomo duet doskonały. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Czekoladowy-sernik-z-wisniami.html

Kolejną moją propozycją jest sernik rabarbarowy z budyniem. Powstał pod wpływem chwili. Dla mnie jest doskonałym połączeniem - kwaskowaty rabarbar, delikatny i słodki budyń, a to wszystko połączone serm. Na pewno zagości u mnie w kolejnym sezonie rabarbarowym. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Sernik-rabarbarowy-z-budyniem.html

Propozycja, której nikomu nie trzeba zachwalać: sernikobrownie z malinami i dulche de leche. Poszalałam ze składnikiami. Spróbójcie sami. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/08/Sernikobrownie-z-dulche-leche-i-malinami.html

Moja warjacja na temat sernika mocno czekoladowego. Sernik jest wilgotny i bardzo mocno czekoladowy, polecam dla wielbicieli czekolady. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Mocno-czekoladowy-sernik-z-niespodzianka.html

Kolejna moja fantazja to sernik kokosowo-czekoladowy. Powstał spontanicznie - ale smak był wspaniały. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Sernik-czekoladowo-kokosowy.html

Sernik tradycyjny, na kruchym spodzie, z rodzynkami. Przepis od bardzo dawna w mojej rodzinie. Polecam dla tradycjonalistów. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/04/Sernik-na-kruchym-spodzie-z-krucha-posypka.html

I ostatnia propozycja (jak na razie, a zarazem pierwsza z serników, jaka pojawiła się na moim blogu) sernik trójkolorowy, wypatrzony przeze mnie gdzieś na blogu. Pewnie niejedna z Was go już zna. Połączenie sera, czekolady i nutelli. Polecam. Przepis tutaj:

http://przepisnaciast.blox.pl/2010/03/Sernik-trojkolorowy.html

Polecam i życzę smacznego!

wtorek, 08 czerwca 2010
Czekoladowy sernik z wiśniami.

Znowu dopadło mnie szalństwo sernikowe. A może nie szaleństwo a konieczność zużycia serka mascarpone, ze względu na kończącą się datę ważności? Nieważne, jak zwał, tak zwał i tak oto powstał ten sernik.

Poza sernikami lubię też czekoladę, więc postanowiłam i połączyłam te dwa składniki razem.

Czekoladowy sernik z wiśniami.

Ciasto kruche:

  • 2 szkalnki mąki
  • 1/4 szkalnki kakao z wiatrakiem
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażarki na godzinę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i po godzinie ciasto zetrzeć na tarce i wylepić blaszkę.

Składniki masę serową:

  • 500 g sera śmietankowego ( z wiaderka, z biedronki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3/4 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 125 ml śmietany kwaśnej
  • 450 g wiśni

Jedną czekoladę pokroić w kostkę, drugą połamać i razem ze śmietaną stopić w garnuszku.

Ser utrzeć z jajkami i cukrem, dodać kakao i budyń. Zmiksować. Na koniec dodać stopioną czekoladę ze śmietaną. Wymieszać.

Dodać wiśnie i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Gotową masę serową wylać na blaszkę. Piec ok. 60-70 minut.

Smacznego!

 

 

 
1 , 2
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi