sobota, 26 listopada 2011
Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Witam. Dzisiaj proponuję makowiec w troszkę innej odsłonie. Na cieście drożdżowym z kruszonką, brzoskwiniami i budyniem. Polecam! Pyszny.

Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Ciasto:

  • 375 g mąki tortowej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 45 g drożdży

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski. Mleko, masło podgrzać, dodać drożdże i rozpuścić.

Do mąki dodać jajko i wlać mieszankę mleka, masła i drożdży. Całość zagnieść i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Mak:

  • gotowa masa makowa 900 g
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki bakalii - rodzynki, figi, daktyle
  • 3 łyżki płynnego miodu (jeżeli nie jest płynny rozpuścić w mleku)
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • olejek migdałowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • puszka brzoskwiń

Bakalie pokroić. Mleko podgrzać (można z miodem).

Do maku dodać bakalie, wsypać budyń, wlać olejek, wbić żółtka. Wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać.

Ubić pianę z białek. Dodać do maku. Delikatnie wymieszać.

Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę.

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 150 g ckru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 175 g margaryny

Wszystkie składniki zagnieść. Przechłodzić w lodówce.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, na nie masę makową, posypać brzoskwiniami i kruszonką.

Piec ok 45-50 minut w 1750C.

Smacznego!

Zapraszam również ma www.cardmakinghobby.blox.pl

poniedziałek, 13 grudnia 2010
Makowiec z powidłami, kakao i kruszonką.

Dzisiaj obiecany makowiec. Oj było nam razem nie po drodze. A zaczęło się od maku. Po co kupić ten, który jest sprawdzony - jak można kupić inny, bo może będzie lepszy (a nie był). Z wygody (bo nie napiszę, że z lenistwa) kupuję gotową masę makową, tym razem okazała się sucha, po dodaniu dodatków wszystko było już ok. Potem ciasto ucierane udawało kruche (jajka miałam chyba od gołębi), a właściwie to nawet przypominało kruszonkę, ale po dodaniu piany i wmieszaniu jej było dobrze. Nie powiem zmęczyło mnie to ciasto. Efekt końcowy: POLECAM! Wniosek: trzeba walczyć do końca.

Makowiec z kakao, powidłami i kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać nadal. Następnie wsypać mąkę i proszek. Do ciasta wnieszać pianę z ubitych białek. Delikatnie przełożyć do nasmarowanej blachy. (duża)

Masa makowa :

  • 1 puszka maku 900 g
  • 0,5 słoika powideł
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, powidło, kakao, miód, stopioną margarynę i bakalie. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek, wmieszać delikatnie do maku.

Masę makową wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szkalnki mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szkalnki cukru

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić.

UWAGA: najpierw przygotować kruszonkę (musi być ok. 30 minut w zamrażarce), w międzyczasie masę makową a na końcu ciasto.

Piec w temp. 1800C ok. 60 minut.

Smacznego!

Zapraszam również tutaj: http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

niedziela, 28 listopada 2010
Makownik cesarski.

Sezon jesienno-zimowy ma też swoje plusy-kulinarne. Teraz możemy sobie pozwolić na cięższe ciasta. Dawno go nie było na moim stole, a nie powiem, tęskniłam za nim - makowiec. Przepis z gazetki "Ciasta za grosik". Łatwy i szybki w przygotowaniu.

Makowiec cesarski.

Składniki na masę makową:

  • puszka masy makowej 70 dag (u mnie bakaland)
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag skórki z pomarańczy (u mnie brak, zamiast tego 1 szklanka siekanych orzechów włoskich)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Masę makową przełożyć do miski, dodać balkalie, jajka, miód, olejek oraz alkohol. Całość dobrze wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z jajakami i cukrem na puszysto. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć.

Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na środek wyłożyć po połowie maku.

Uwaga:

Ciasto można upiec w tortownicy albo na średniej wielkości blaszce. Masę makową należy nakładać łyżką na środek ciasta. Nie wyrównywać, wtedy mak powinien opaść na dół i ciasto powinno wylać się na górę. Ja niestety z rozpędu ładnie wygładziłam mak i niestety ciasto się nie przebiło. Ale i tak makowiec jest rewelacyjny w smaku. Polecam.

Piec ok. 60 minut w temp. 1800C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Smacznego!

 

czwartek, 24 czerwca 2010
Rolada makowa.

Po tych wszystkich szaleństwach truskawkowo-owocowych czas na odmianę: makowiec. (ale do truskawek jeszcze chyba powrócę). Co prawda zatęskniło mi się znowu za sernikiem, ale wygrał makowiec, a właściwie masa makowa, która przeszkadzała mi w szafce. (więc się nad nią zlitowałam).

Rolada ta jest moim wspomnieniem smaku z dzieciństwa, a zarazem moim pierwszym kontaktem (kilka lat wstecz) z drożdżami i ciastem jako takim  drożdżowym, bo tak naprawdę jest to połączenie ciasta kruchego i drożdżowego. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Do tego jest szybkie w przygotowaniu. A jak się pójdzie na łatwiznę (tak jak w moim przypadku) i wykorzysta gotową masę makową (jedynie ją modyfikując), to przygotowanie tego ciasta zajmuje 15 minut. Polecam.

Rolada makowa.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki (3 szklanki)
  • 15 dag masła (może być margaryna)
  • 5 dag smalcu
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/3 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem waniliowym i przesypać do dużej miski. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i wlać do mąki. Masło (bądź margarynę) roztopić i wlać do miski, dodać smalec, wbić jajka i żółtka i z całości zagnieść ciasto.

Podzielić na połowę. Rozwałkować na stolnicy na prostokąt (dobrze podsypać mąką) ok. 40 na 60 cm. Rozprowadzić mak. Zrolować, przełożyć do 2 keksówek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

Masa makowa:

  • gotowa masa makowa duża (najlepiej jak jest jeszcze dodany gratis)
  • olejek migdałowy bądź rumowy
  • 5 dag rodzymek
  • 10 dag orzechów włoskich posiekanych
  • 5 dag fig albo daktyli
  • 2-3 łyżki miodu

Tak "podrasowaną" masą makową posmarować placki.

Po 60 minutach piec ok. 50-60 minut w temperaturze ok. 1800C.

Smacznego!

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi