sobota, 26 listopada 2011
Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Witam. Dzisiaj proponuję makowiec w troszkę innej odsłonie. Na cie¶cie drożdżowym z kruszonk±, brzoskwiniami i budyniem. Polecam! Pyszny.

Makowiec z brzoskwiniami i budyniem.

Ciasto:

  • 375 g m±ki tortowej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 45 g drożdży

M±kę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski. Mleko, masło podgrzać, dodać drożdże i rozpu¶cić.

Do m±ki dodać jajko i wlać mieszankę mleka, masła i drożdży. Cało¶ć zagnie¶ć i odstawić na 45 minut do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu.

Mak:

  • gotowa masa makowa 900 g
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki bakalii - rodzynki, figi, daktyle
  • 3 łyżki płynnego miodu (jeżeli nie jest płynny rozpu¶cić w mleku)
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • olejek migdałowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • puszka brzoskwiń

Bakalie pokroić. Mleko podgrzać (można z miodem).

Do maku dodać bakalie, wsypać budyń, wlać olejek, wbić żółtka. Wymieszać. Wlać mleko z miodem. Zamieszać.

Ubić pianę z białek. Dodać do maku. Delikatnie wymieszać.

Brzoskwinie pokroić w grub± kostkę.

Kruszonka:

  • 300 g m±ki
  • 150 g ckru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 175 g margaryny

Wszystkie składniki zagnie¶ć. Przechłodzić w lodówce.

Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, na nie masę makow±, posypać brzoskwiniami i kruszonk±.

Piec ok 45-50 minut w 1750C.

Smacznego!

Zapraszam również ma www.cardmakinghobby.blox.pl

poniedziałek, 13 grudnia 2010
Makowiec z powidłami, kakao i kruszonk±.

Dzisiaj obiecany makowiec. Oj było nam razem nie po drodze. A zaczęło się od maku. Po co kupić ten, który jest sprawdzony - jak można kupić inny, bo może będzie lepszy (a nie był). Z wygody (bo nie napiszę, że z lenistwa) kupuję gotow± masę makow±, tym razem okazała się sucha, po dodaniu dodatków wszystko było już ok. Potem ciasto ucierane udawało kruche (jajka miałam chyba od gołębi), a wła¶ciwie to nawet przypominało kruszonkę, ale po dodaniu piany i wmieszaniu jej było dobrze. Nie powiem zmęczyło mnie to ciasto. Efekt końcowy: POLECAM! Wniosek: trzeba walczyć do końca.

Makowiec z kakao, powidłami i kruszonk±.

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • 30 dag m±ki krupczatki
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać nadal. Następnie wsypać m±kę i proszek. Do ciasta wnieszać pianę z ubitych białek. Delikatnie przełożyć do nasmarowanej blachy. (duża)

Masa makowa :

  • 1 puszka maku 900 g
  • 0,5 słoika powideł
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, powidło, kakao, miód, stopion± margarynę i bakalie. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek, wmieszać delikatnie do maku.

Masę makow± wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonk±.

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szkalnki m±ki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szkalnki cukru

Wszystkie składniki zagnie¶ć i schłodzić.

UWAGA: najpierw przygotować kruszonkę (musi być ok. 30 minut w zamrażarce), w międzyczasie masę makow± a na końcu ciasto.

Piec w temp. 1800C ok. 60 minut.

Smacznego!

Zapraszam również tutaj: http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

niedziela, 28 listopada 2010
Makownik cesarski.

Sezon jesienno-zimowy ma też swoje plusy-kulinarne. Teraz możemy sobie pozwolić na cięższe ciasta. Dawno go nie było na moim stole, a nie powiem, tęskniłam za nim - makowiec. Przepis z gazetki "Ciasta za grosik". Łatwy i szybki w przygotowaniu.

Makowiec cesarski.

Składniki na masę makow±:

  • puszka masy makowej 70 dag (u mnie bakaland)
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag skórki z pomarańczy (u mnie brak, zamiast tego 1 szklanka siekanych orzechów włoskich)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Masę makow± przełożyć do miski, dodać balkalie, jajka, miód, olejek oraz alkohol. Cało¶ć dobrze wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z jajakami i cukrem na puszysto. Dodać przesian± m±kę i proszek do pieczenia. Utrzeć.

Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułk±. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na ¶rodek wyłożyć po połowie maku.

Uwaga:

Ciasto można upiec w tortownicy albo na ¶redniej wielko¶ci blaszce. Masę makow± należy nakładać łyżk± na ¶rodek ciasta. Nie wyrównywać, wtedy mak powinien opa¶ć na dół i ciasto powinno wylać się na górę. Ja niestety z rozpędu ładnie wygładziłam mak i niestety ciasto się nie przebiło. Ale i tak makowiec jest rewelacyjny w smaku. Polecam.

Piec ok. 60 minut w temp. 1800C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.

Smacznego!

 

czwartek, 24 czerwca 2010
Rolada makowa.

Po tych wszystkich szaleństwach truskawkowo-owocowych czas na odmianę: makowiec. (ale do truskawek jeszcze chyba powrócę). Co prawda zatęskniło mi się znowu za sernikiem, ale wygrał makowiec, a wła¶ciwie masa makowa, która przeszkadzała mi w szafce. (więc się nad ni± zlitowałam).

Rolada ta jest moim wspomnieniem smaku z dzieciństwa, a zarazem moim pierwszym kontaktem (kilka lat wstecz) z drożdżami i ciastem jako takim  drożdżowym, bo tak naprawdę jest to poł±czenie ciasta kruchego i drożdżowego. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Do tego jest szybkie w przygotowaniu. A jak się pójdzie na łatwiznę (tak jak w moim przypadku) i wykorzysta gotow± masę makow± (jedynie j± modyfikuj±c), to przygotowanie tego ciasta zajmuje 15 minut. Polecam.

Rolada makowa.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag m±ki (3 szklanki)
  • 15 dag masła (może być margaryna)
  • 5 dag smalcu
  • 5 dag ¶wieżych drożdży
  • 3 łyżki ¶mietany
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/3 łyżeczki soli

M±kę wymieszać z sol±, cukrem, cukrem waniliowym i przesypać do dużej miski. Drożdże rozetrzeć ze ¶mietan± i wlać do m±ki. Masło (b±dĽ margarynę) roztopić i wlać do miski, dodać smalec, wbić jajka i żółtka i z cało¶ci zagnie¶ć ciasto.

Podzielić na połowę. Rozwałkować na stolnicy na prostok±t (dobrze podsypać m±k±) ok. 40 na 60 cm. Rozprowadzić mak. Zrolować, przełożyć do 2 keksówek i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 60 minut.

Masa makowa:

  • gotowa masa makowa duża (najlepiej jak jest jeszcze dodany gratis)
  • olejek migdałowy b±dĽ rumowy
  • 5 dag rodzymek
  • 10 dag orzechów włoskich posiekanych
  • 5 dag fig albo daktyli
  • 2-3 łyżki miodu

Tak "podrasowan±" mas± makow± posmarować placki.

Po 60 minutach piec ok. 50-60 minut w temperaturze ok. 1800C.

Smacznego!

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu s± mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Je¶li chcesz co¶ wykorzystać, podaj Ľródło. Jesli chcesz co¶ skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi