niedziela, 29 stycznia 2012
Babka nadziana czekolad±.

Witam. Dzisiaj chciałam zaprezentować szybk± w wykonaniu babkę z czekolad±. Jako¶ tak się złożyło, że ostatnimi czasy co¶ u mnie pojawiło się sporo czekolad. Trzeba je było jako¶ zagospodarować - st±d też ta babeczka.

Babka nadziana czekolad±.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki m±ki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek mleka
  • pół aromatu pomarańczowego
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada z orzechami

M±kę, proszek i sól wymieszać. W misce utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. Dodać mieszankę m±ki, proszku i soli. Wlać mleko i aromat i cało¶ć utrzeć na jednolit± masę.

Jako¶ szczególnie nie przejmowałam się ucieraniem poszczególnych składników - wszystko na raz w misce.

Czekolady pokroić w kostkę albo w paski - nie jest to takie proste, więc nie ma się co przejmować jak nam wyjdzie. Czekoladę przesypać do ciasta. Cało¶ć wymieszać.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 1700C ok. 50 minut. Ja piekłam w fotemce z kominem.

Smacznego!

poniedziałek, 12 kwietnia 2010
Babka marmurkowa.

Dzisiaj propozycja po¶wi±teczna: czyli babka. Jest ona niezwykle puszysta i lekka. Jej zalet± jest też to, że szybko się j± robi i zarazem bardzo łatwo. Zawsze się udaje.

Babka marmurkowa.

Składniki:

  • 1 szkl. m±ki
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie: piec nagrzać do 1750C, jajka utrzeć z cukrem na pulchn± masę. Ze szklanki m±ki odsypać czubat± łyżkę, a pozostał± m±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i m±k± ziemniaczan±. Margarynę stopić. Lekko ostudzić. M±kę powoli dodawać do masy jajecznej, na końcu wlać roztopion± margarynę. Cało¶ć dobrze zmiksować.

Ciasto podzielić w stosunku 2/3 i 1/3. Do 2/3 dodać odsypan± m±kę, wymieszać. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i szczyptę proszku do pieczenia, wymieszać.

Na dno formy do babki (dobrze wysmarowanej) wlać czę¶ć ciasta białego, następnie czę¶ć ciemnego i tak na przemian aby ostatnie było ciasto białe.

Piec ok. 35 min w temp. 1750C.

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu s± mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Je¶li chcesz co¶ wykorzystać, podaj Ľródło. Jesli chcesz co¶ skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi