niedziela, 14 listopada 2010
Snikers - waflowe cudo.

 Dzisiejszą moją propozycją jest snikers - wafel przekładany masą z mleka w proszku i bakaliami. Polecam wszystkim łasuchom. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam wafel - zniknął bardzo szybko. Robiłam go raz na 2 tygodnie, ale jak się przesadzi z częstotliwością, to się i znudzi ... aż do przetrzepania szafek. A tam mleko w proszku, które woła zużyj mnie albo wyrzuć za 2 tygodnie. Trafiło na zapomnianego przez nas snikersa.

Snikers - przekładany wafel.

Składniki:

  • 1 mleko w proszku (u mnie łaciate)
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 1 margaryna palma
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag herbatników petitek
  • 1 łyżka kakao
  • 5 płatów wafla suchego
  • 1 szklanka mleka zwykłego

Herbatniki i 1 płat wafla pokruszyć na drobne kawałki. Orzechy posiekać.

1 szklankę mleka zwykłego zagotować z margaryną, cukrem waniliowym i cukrem. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki z waflem. Zamieszać.

Masę podzielić na 3 części: do jednej dodać rodzynki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej orzechy. UWAGA: masa szybko gęstnieje.

Przekładać wafle, masą z kakao przełożyć środek. Gotowego snikersa obciążyć deską i pozostawić do zastygnięcia masy.

Smacznego!

 

poniedziałek, 20 września 2010
Drożdżowe zawijańce.

Ciasteczka na poprawę humoru, do kawy bądź herbaty albo na osłodę chłodnych ranków. Każdy powód jest dobry, aby skosztować tych pysznych i rozpływających się w ustach ciasteczek.

Przepis wygrzebany ze sterty wycinków z różnych gazet.

Drożdżowe zawijańce.

  • 3,5 szklanki mąki
  • 7g drożdży instant albo 80g świeżych drożdży
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • marmolada twarda
  • 1 jajko
  • cukier

Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać pokrojone na kawałki masło i śmietanę.

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski wypełnionej zimną wodą na 45 minut.

Kiedy ciasto wypłynie na wierzch (u mnie wypłynęło szybciej niż po 45 minutach, ale i tak pływało w wodzie do końca tego czasu), rozgnieść je dłońmi i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. (podzieliłam ciasto na pół, żeby było mi wygodniej i porządnie podsypałam mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy).

Placek pociąć na kwadraty o boku 6-7 cm, (skrawki ciasta, które pozostały - ponownie zagnieść i rozwałkować). W rogu każdego kwadratu położyć łyżeczkę marmolady i ciasto należy zrolować.

Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 0C.

Smacznego!

Przepis dołączam do akcji Wypieki drożdżowe.

wtorek, 23 marca 2010
Ciastka owsiane z orzechami, rodzynkami i kokosem.

Ciastka te zachwyciły mnie swoim "bogatym wnętrzem" :-). Ciastka te robiłam na podstawie przepisu z książki "Świeże i smaczne ciastka ciasteczka", ostatecznie z moimi poprawkami. Zastanowiło mnie tylko jedno stwirdzenie, że należy zachować na blasze spore odstępy. Teraz już wiem czemu - po upieczeniu wyglądem przypominały placki ziemniaczane. A w smaku ... rozeszły się błyskawicznie.

Ciastka owsiane z orzechami, rodzynkami i kokosem.

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru

 

Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Margarynę rozpuścić razem z miodem. Dodać do tego sodę. (garnek musi być średni, gdyż soda będzie buzowała). Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Wymieszać w misce płatki osiane, wiórki kokosowe, rodzynki i posiekane orzechy oraz mąkę i cukier. Połączyć to z rozpuszczoną margaryną i sodą.

Powstałą masę nakładać kupkami na wysmarowaną blachę, niezbyt ściśle.

Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, albo do zarumienienia się ciastek.

Po upieczniu ciastka rozlały się na blasze i pomimo tego, że były poukładane luźno część z nich zlała się w jedność. Jeszcze ciepłe podzieliłam na osobne krążki i ściągałam. Ciastka ogólnie były bardzo giętkie ale nie łamały się. Pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia na kratce. Lepsze były na drugi dzień, ale dotrwało tylko kilka sztuk. Następnym razem dodam więcej płatków lub mąki, może to pomoże, żeby nie spływały.

W smaku super! Polecam! Smacznego.

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi