sobota, 01 września 2012
Szarlotka ze śliwkami.

Witam wszystkich i zapraszam na dziwoląga - szarlotkę z dodatkiem śliwek. U mnie nadal nadprodukcja owoców - więc nadal ciasta owocowe.


Szarlotka ze śliwkami.

składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jogurt 150 g

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 2 części (odrobinę więcej na spód) i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Część na górę wstawić do zamrażarki - wcześniej podzielić na 3-4 kulki.

ponadto:

  • jabłka
  • śliwki - ja dałam 10 dużych
  • cynamon
  • cukier

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę posmarować, wyłożyć na nią ciasto z lodówki. Rozłożyć starte bądź pokrojone jabłka, na nich pokrojone w ćwiartki śliwki, posypać cynamonem i cukrem.

Zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec ok. 50 minut.

Smacznego!!!


sobota, 04 sierpnia 2012
Ciasto ucierane z jabłkami - expresowe

Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i pozostawione słowa :)

Co prawda w kolejce czeka kilka przepisów ale jakoś gorzej z czasem. Miał być dzisiaj sernik jagodowy własnego tworu, ale ten przepis wyjątkowo mi wcięło i będzie przy okazji.

Teraz więcej czasu spędzam teraz tu: http://cardmakinghobby.blogspot.com

ale wracając do ciasta - expresowe, tanie i proste w wykonaniu :) Ponieważ u mnie jest nadprodukcja papierówek - więc dzisiaj ciasto ucierane z jabłkami.

 

Ucierane ciasto z jabłkami - expresowe.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka (albo 6-8 papierówek)

Wszystkie składniki (mąka, cukier, proszek) wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka.

Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby (gdyby ciasto było zbyt twarde) dodać 3 łyżki mleka.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto, wyrównać.

Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, Piec ok. 45 minut.

Smacznego!!!


środa, 14 grudnia 2011
Jabłka z gruszkami na marcepanie.

Witam przedświątecznie. Dzisiejsza propozycja to moja wariacja na temat szarlotki. Myślę, że szarlotki, bo jabłka są - a cała reszta to ta wariacja. Ciasto to jest oczywiście w głównej mierze skierowane do wielbicieli marcepanu :-)

Szarlotka jabłkowo-gruszkowa na marcepanie.

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm.

Masa:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 5 jabłek
  • 2 gruszki
  • 200 g suszonych śliwek i rodzynek (w sumie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny

Na ciasto w foremce zetrzeć marcepan. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami i cynamonem wymieszać z owocami. Wyłożyć na marcepan.

Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Piec ok. 50 minut w 1750C.

To nie jest zakalec to marcepan :-)

Polewa:

  • 125 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier utrzeć z sokiem i polać gorące ciasto.

Smacznego!!!

Zapraszam rónież na http://cardmakinghobby.blox.pl

 

 

poniedziałek, 07 listopada 2011
Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Witam serdecznie. Dzisiaj kolejne ciasto z serii "szybkich" w wykonaniu. Ciasto jest bardzo mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szkalnka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 0,5 szklanki cukru

oraz:

  • 1 kg jabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Sok odcisnąć.

Margarynę z żółtkami i 1 szklanką cukru utrzeć. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie do ciasta.

Przygotować blaszkę (u mnie średnia - 2/3 długości normalnej). Piec nagrzać do 1800C.

Ugotować budyń.

3/4 ciata wyłożyć na blaszkę, rozłożyć jabłka, zalać gorącym budyniem i wyłożyć resztę ciasta. Delikatnie wyrównać na całej długości.

Piec ok. 50 min. w 1800C. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry nakryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 



niedziela, 27 lutego 2011
Szarlotka brzoskwiniowa.

Zatęskniłam za smakiem lata i przypomniałam sobie, że powinnam jeszcze mieć zasmażane jabłka w słoikach. Jaka była moja radość, gdy okazało się, że rzeczywiście jeszcze są. Z rozmachem przystąpiłam do zagniatania ciasta i fantazjowania na temat ... szarlotki.

Ciasto zrobione, jabłka wyrzucić ze słoików, posypać brzoskwiniami i gotowe ... ale nie tak szybko. Odkręcam słoik, jabłka sfermentowały, w drugim też. Panika. Jeszcze mam trzy słoiki, a w domu ani jednego świeżego jabłka. W myślach szybki przegląd tego, co jest w szafkach - w razie czego dam radę, coś wymyślę.

Szarlotka brzoskwiniowa.

Ciasto:

  • 5 szkalnek mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 30 dag margaryny
  • 1 jogurt (150g) pieczone jabłko
  • 1 jogurt (150g) brzoskwiniowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli będzie zbyt lepiące lekko podsypać mąką. Podzielić na połowę. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, z drugiej porobić kulki (3,4) i wstawić do zamrażarki.

Blachę (dużą) posmarować margaryną, wyłożyć na nią ciasto z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 1800C.

Wkład owocowy:

  • 3 słoiki jabłek zasmażanych z cukrem (albo 1,2 - 1,5 kg jabłek i ok. 0,5 szklanki cukru, jabłka zetrzeć na tarce)
  • 1 duża puszka brzoskwiń

Jabłka rozłożyć na cieście, posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 1800C.

Smacznego!

sobota, 30 października 2010
Spleśniała szarlotka czyli pleśniak z jabłkami

Ostatnio coś cierpię na ciągły brak czasu, tak więc proponuję szybkie ciasto - pleśniaka z jabłkami.

Spleśniała szarlotka czyli pleśniak z jabłkami.

Składniki na ciasto jasne:

  • 3,5 szkalnki mąki
  • 2/3 szkalnki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 margaryny

Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szkalnki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 margaryny

Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:

  • 5 białek
  • 1 mały słoik powideł
  • 2/3 szklanki cukru
  • 70 dag jabłek

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.

Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.

Ciasto piec ok. 50 min.

Smacznego!

A poniżej ostatnia róża w tym sezonie z mojego ogródka:

 

niedziela, 26 września 2010
Jabłkowo-orzechowa wariacja.

W zasadzie miał być sernik ale ... za dużo jabłek przyniosłam z działki. Miały być muffinki jabłkowo-orzechowe ale ... za dużo jabłek, za dużo orzechów, za dużo ciasta. Zrobiłam więc ciasto jabłkowo-orzechowe.

Tak więc dzisiaj jestem zmienna jak pogoda od mżawki przez słońce po deszcz, czyli od sernika przez muffinki a w końcu chlebek orzechowo-jabłkowy.

Chlebek jabłkowo-orzechowy.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkalnki oleju
  • 1 szklanka maślanki

Dodatki:

  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek pokrojonych w kostkę (małych)

Do składników mokrych wsypać składniki suche i dodatki. Całość porządnie wymieszać. Ciasto będzie gęste. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

 

czwartek, 26 sierpnia 2010
Szarlotka domowa.

Kto z nas nie lubi szarlotki, chyba tylko ten, kto nie lubi jabłek. Ciasto to gości na naszym stole ładnych 15 lat. Jest łatwe w wykonaniu, a do tego zapach pieczonych jabłek z cynamonem, który unosi się w całym domu.

Szarlotka domowa:

Ciasto kruche:

  • 4,5 szkalnki mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szkalnka cukru (niepełna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić w proporcji 2/3 i 1/3. 2/3 wstawić do lodówki, 1/3 podzielić na 4 części i zagnieść wałeczki, wstawić do zamrażarki (co najmniej na 30 minut).

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. (jeżeli jabłka nie rozpuszczają się dobrze to zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).

Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na wysmarowaną blaszkę, wyrównać i lekko docisnąć.

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami, orzechami, cynamonem i cukrem waniliowym.

Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażarki. Wstawić ciasto do nagrzanego pieca do 180 0C i piec ok. 50 minut.

Smacznego!

Ciasto zgłaszam do akcji sezon na jabłka.

P.S.
zapraszam również na czekoladową szarlotkę z budyniem.
 
 
Pychotka polecam!
 
 
 
 
wtorek, 17 sierpnia 2010
Ślimaki drożdżowe z jabłkami.

Witam wszystkich po przerwie urlopowej (co prawda trochę przedłużonej), ale już od dzisiaj zapraszam ponownie na strony mojego bloga i regularne wpisy. Obiecuję poprawę :-)

Dzisiejsza moja propozycja to szybkie i pyszne bułeczki z nadzieniem jabłkowym. Przy okazji przepis ten zgłaszam do akcji sezonu na jabłka (za który Autorkom bardzo dziękuję, bo może chociaż kilkoma przepisami będę mogła się z Wami podzielić). A mam ich sporo, bo kto nie lubi szarlotek i innych pyszności z jabłek.

Ślimaki drożdżowe nadziewane jabłkami i rodzynkami.

Składniki na 24 sztuki:

  • 850 g mąki tortowej
  • 300 ml mleka
  • 1,5 kostki drożdży
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masło bądź margarynę rozpuścić, i lekko przestudzić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i jajko. Do tego wlać mleko z drożdżami i masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto (w moim przypadku zmiksować do uzyskania ładnej, jednolitej i sprężystej konsystencji). Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek (u mnie swojskie papierówki, których w tym roku mam pod dostatkiem)
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 szklanki rumu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier
  • sok z cytryny

Rodzynki zalać rumem i odstawić do napęcznienia. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, wedle uznania i cynamon. Na koniec wrzucić osączone rodzynki i całość wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w dość duży prostokąt (można też podzielić na 2 części i wałkować po kolei na mniejsze prostokąty) rozłożyć na nim nadzienie jabłkowe i ciasno zwinąc w roladę. Boki ścisnąć i podwinąć do spodu.

Ciasto kroić w plastry 1,5 - 2 cm i układać dość ściśle na blasze (ale pozostawić trochę miejsca między ślimakami, bo muszą jeszcze wyrosnąć). Z podanej porcji wyszło mi 24 duże bułeczki, ale ilość zależy od grubości plastrów.

Gotowe ślimaki odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je roztopionym masłem.

Wstwić do nagrzanego do 180 0C pieca i piec ok. 30-35 minut do zarumienienia się drożdżówek.

Smacznego!

niedziela, 23 maja 2010
Czekoladowa szarlotka z budyniem.

Dzisiaj moja wariacja na temat szarlotki. Ale po kolei. Zachciało mi się szrlotki z budyniem, ale czemu by nie poszaleć i dodatkowo nie wprowadzić nuty czekoladowej (tudzież kakaowej :-) ). I tak oto proponuję ten przepis. Warto !

Czekoladowa szarlotka z budyniem.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek, zamieszać. Wkroić margarynę, dodać żółtka i cierpliwie zagnieść jednolite ciasto :-)

Podzielić na pół. Jedną połowę wstawić do lodówki, drugą podzielić na mniejsze kawałki i wstawić do zamrażarki.

Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,75 l mleka
  • 2 łyżki bułki tartej

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie na talarki.

Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki.

Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.

Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika. (najlepiej zetrzeć do jakiegoś naczynia, będzie nam łatwiej go później równomiernie rozprowadzić na budyniu).

Piec ok. 50 minut w temp. 1800C

Smacznego!

 

 
1 , 2
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi