poniedziałek, 15 marca 2010
Piernik chałwowy.

Witam. Dzisiaj coś dla wielbicieli pierników. Ciasto robi się błyskawicznie. Polecam więc każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie na długie siedzenie w kuchni.

Piernik chałwowy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag chałwy
  • 17 dag powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • polewa czekoladowa

Piekarnik nagrzać do 170o C.

Chałwę pokruszyć, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, sodę, powidła, jajka oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać.

Masę przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki (20/30 cm).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.

 

Po wyjęciu ciasta i wystudzeniu polać polewą.

Smacznego!

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi