poniedziałek, 20 lutego 2012
Sałatka brokułowo-czosnkowa z fetą.

Witam. Dzisiaj ekpresowa sałatka z brokułami w roli głównej. Polecam - szybka w przygotowaniu, wyrazista w smaku, dla wielbicieli czosnku.

Sałatka brokułowo-czosnkowa z fetą.

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g sera fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śnietany

Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, podzielić na różyczki.

Jajka, ser feta i cebulę pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę.

Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanej śmietany z majonezem.

Wszystkie składniki połączyć, doprawić mocno pieprzem. NIE SOLIĆ!!!  Sprawdzić po godzinie jak sałatka się "przegryzie" i ewentualnie dosolić, dla mnie nie było takiej potrzeby.

Smacznego!!!

Zapraszam również na http://cardmakinghobby.blox.pl 



czwartek, 30 grudnia 2010
Szybka sałatka owocowa.

Oto mój sposób na zagospodarowanie owoców: sałatka owocowa, którą na dodatek robi się bardzo szybko.

Sałatka owocowa:

  • 2 banany
  • 4-5 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 5 mandarynek
  • 2 garście rodzynek

Owoce obrać, banany przekroić wzdłóż na pół i pokroić w plasterki. Pomarańcze i mandarymki podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Do owoców dodać rodzynki i wymieszać.

Smacznego!

czwartek, 16 grudnia 2010
Sałatka egzotyczna.

Musiałam się zlitować nad ananasem i tak oto wylądował w sałatce. Tak naprawdę to można ją przygotować z jakichkolwiek owoców. Na zdjęciu część składników. Jak to bywa z sałatkami po wymieszaniu składników nie prezentuje się już tak okazale.

Sałatka egzotyczna.

Składniki:

  • ananas
  • 2 kaki
  • 2 gruszki
  • 4 mandarynki
  • 3 banany
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 garście rodzynek

Ananasa, kaki, gruszki, banany i mandarynki obrać, pokroić na kawałki, dodać rodzynki i posiekane orzechy. Całość wymieszać i przełożyć do miseczek. Można polać miodem.

Smacznego!

Zapraszam również tutaj: http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/2010/12/Zima-zimno.html

wtorek, 05 października 2010
Sałatka z pierożkami tortellini.

 I po urlopie. Tydzień przeleciał nawet nie wiem kiedy. Na nic nie miałam czasu. W planach miałam wysprzątanie działki, ale plany są po to żeby je zmieniać - pogoda (fatalna). Posadziłam tylko tulipany :-) i krokusy, żeby mieć ich jeszcze więcej. A teraz zabieram się za nadrobienie zaległości. Na początek szybka i smaczna sałatka.

Sałatka z pierożkami tortellini.

  • 1 opakowanie pirożków tortellini
  • 1 duży ogórek zielony
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 spory pęczek natki pietruszki (jak ktoś woli może być szczypior z cebulkami)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka kukurydzy
  • przyprawy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • majonez (ile kto lubi, mi zawsze mówią, że daję za mało ale za nim po prostu nie przepadam)

Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, ja do wody dodaję jeszcze łyżkę oliwy i rosołek. Osączyć.

Natkę posiekać, kukurydzę osączyć, rzodkiewkę pokroić w półplasteki, ogórka w ćwiarteczki a paprykę w grubszą kostkę.

Całość przełożyć do miski, wymieszać i przyprawić (sól, pieprz, papryka, ziołaprowansalskie), na koniec dodać musztardę i majonez.

Smacznego!

P.S. u mnie cała micha przetrwała tylko kolację i śniadanie. A zdjęć z majonezem nie dodaję, bo są nieciekawe. Pozdrawiam.

 

piątek, 25 czerwca 2010
Zielona sałatka.

Dzisiejsza moja propozycja to szybka w przygotowaniu i niezwykle zdrowa sałatka, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.

Zielona sałatka.

Składniki:

  • 250 g mieszanki sałat
  • 4 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki

Sałatę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na plasterki. Cebulę w piórka a paprykę w paseczki. Natkę posiekać.

Całość wymieszać i dobrze doprawić. Można podawać z jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!

piątek, 28 maja 2010
Szybka, kolorowa sałatka.

Po tych wszystkich słodkościach dzisiaj czas na sałatkę. Bardzo prostą i szybką w przygotowaniu, a do tego smaczną.

Podczas przygotowywania składników:

Kolorowa, wiosenna sałatka.

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory średnie
  • 1 cebula średnia
  • 2 ogórki kiszone (u mnie korniszony z chili, bardzo ostre-przepis na nie podam w sezonie ogórkowym)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypiorek

Paprykę pokroić w kostkę, pomidory, ogórki, rzodkiewkę w plasterki, cebulę, natkę, szczypiorek posiekać. Całość wymieszać i przyprawić wedle uznania. (sól, pieprz, zioła, papryka, maggi, ocet itp.)

Smacznego!

niedziela, 02 maja 2010
Szybka sałatka z fasolką i jajkami.

Tak zwana sałatka awaryjna. Robi się ją niezwykle szybko, polecam dla niespodziewanych gości, gdyż z reguły mamy wszystkie składniki w domu.

Sałatka z fasolką i jajkami:

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 2 ugotowane marchewki (można wykorzystać z zupy)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ogórki kiszone
  • natka pietruszki (u mnie brak)
  • majonez (ile kto lubi)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Fasolę, kukurydzę, groszek otworzyć, odcedzić i wrzucić do miski. Jajka, marchewkę, cebulę, ogórki pokroić w kostkę, natkę posiekać. Doprawić, dodać majonez, musztardę. Całość wymieszać. Gotowe :-)

Smacznego !

niedziela, 25 kwietnia 2010
Sałatka z serem feta i grillowane kiełbaski z żółtym serem.

W końcu pogoda zaczęła sprzyjać, więc dzisiaj czas rozpocząć sezon grillowy. Proponuję kiełbaski zapieczone z żółtym serem  i sałatkę z serem feta.

Sałatka z serem feta.

  • 200 g sera feta (mój był dodatkowo z pomidorami i ziołami)
  • 4 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ogórki konserwowe (moje w zalewie musztardowej)
  • cebula
  • pęczek natki
  • przyprawy

Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory, ogórki pokroić w plastry, cebulę w wiórka, natkę posiekać. Przyprawić. Wymieszać.

Grillowane kiełbaski z żółtym serem.

  • kiełbasa śląska (ilość zależy od możliwości grillujących)
  • cebula
  • ser żółty w plastrach (tyle, ile kiełbasy)
  • sól, pieprz, papryka

Kiełbaskę ponacinać z dwóch stron, posypać przyprawami i dobrze wypiec (chociaż jak ktoś nie lubi mocno wypieczonej to podsmażyć wedle własnego uznania). Pod koniec pieczenia dodać cebulę, lekko podsmażyć a na sam koniec położyć na każdej kiełbasce po jednym plastrze sera żółtego i zapiec. Podawać z sałatką, pieczywem. 

wtorek, 13 kwietnia 2010
Wiosenny twarożek.

W zasadzie nie wiem, czy nazwa wiosenny twarożek jest poprawna, gdyż u mnie zawsze przeważa część jarzyn niż sera. Ale to jest tylko kwestia proporcji jarzynek do sera lub sera do jarzynek.

Składniki:

  • 250 g sera białego
  • 250 ml śmietany
  • 2 cebule małe lub 1 duża
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona

Cebulę, rzodkiewkę, ogórek i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jarzynami, dodać śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi lub czym kto lubi i dobrze wymieszać. Podawać ze świeżo upieczonym chlebem :-)

Smacznego!

piątek, 19 marca 2010
Pomidory triesteńskie.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pomidory triesteńskie, danie serwowane we Włoszech. Przepis pochodzi z książki " Kuchnie świata " KDC.

Składniki:

  • 8 średnich pomidorów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka sałatkowego w oleju
  • 1 cebula
  • 1 konserwowany ogórek
  • 1 strąk konserwowanej papryki (niekoniecznie)
  • garść posiekanej zieleniny (natka pitruszki, rzeżucha, koperek)
  • 5-6 łyżek majonezu
  • sól,pieprz

Wykonanie:

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć z wierzch gruby plasterek i wydrążyć. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, można posypać je wewnątrz solą, odwrócić i ułożyć na cedzaku na 20 minut- nadmiar soku powinien spłynąć.

Ogórek i cebulę drobno posiekać. Tuńczyka rozgnieść widelcem i odsączyć z zalewy.

Jajka drobno posiekać, wymieszać z cebulą, ogórkiem oraz tuńczykiem i posiekaną zieleniną.

Doprawic do smaku solą, pieprzem i wymieszać z majonezem. Napełnić pomidory i przykryć ściętymi czapeczkmi.

Smacznego!

 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi