wtorek, 24 sierpnia 2010
Muffinki brzoskwiniowo-kokosowe.

Witam wszystkich. Dzisiaj moją propozycją są muffinki brzoskwiniowo-kokosowe, które zgłaszam do akcji Morelkowo brzoskwiniowo2.

Jest to kolejna moja fantazja na temat muffinek. Jak to bywa w ich wypadku: przegląd szafek, chwila zadumy - co do siebie pasuje i na co tak naprawdę mam ochotę. Oto one:

Muffinki brzoskwiniowo-kokosowe:

Składniki suche :

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kokosu

Składniki mokre:

  • 0,25 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,25 szklanki soku z brzoskwiń (jeżeli nie ma na tyle, można dolać mleka)

Oraz:

  • 1 puszka brzoskwiń (duża)

Składniki suche wymieszać razem w jednej misce, składniki mokre wymieszać w drugiej misce.

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę. Dodać do składników mokrych.

Składniki suche przesypać do składników mokrych. Zamieszać.

Nakładać do foremek i wstawić do nagrzanego pieca.

Piec w temp. 1800C, ok. 20-25 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 12 lipca 2010
Muffinki czekoladowo-gruszkowe.

Dopadło mnie letnie lenistwo i upał. Dzisiaj propozycja na coś słodkiego i szybkiego oraz mocno czekoladowego: muffinki. Są niezawodne jeżeli chodzi o czas poświęcony w ich przygotowanie.

Muffinki czekoladowo-gruszkowe.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatki:

  • 1 czekolada mleczna
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę gruszek (u mnie z kompotu)

Składniki suche wymieszać w jednej misce, tak żeby kakao rozprowadziło się równomiernie. Składniki mokre wymieszać w drugiej misce.

Czekoladę i gruszki pokroić w kostkę.

Składniki suche wsypać do mokrych, zamieszać. Dodać czekoladę i gruszki, wymieszać. Nakładać porcjami do foremki.

Z podanej ilości wyszło mi 15 dużych muffinek. Piec 25 minut w temp. 2000C.

Smacznego!

niedziela, 27 czerwca 2010
Muffinki truskawkowe z rodzynkami.

Jak szybko przygotować coś słodkiego? Zrobić muffinki. Tym razem u mnie na owocowo, czyli truskawkowe z rodzynkami. Pozostało po nich tylko wspomnienie. (i zdjęcia)

Muffinki truskawkowe z rodzynkami.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szkalnki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka

Dodatki:

  • 2 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 garście rodzynek

Składniki suche wymieszać, wsypać do nich truskawki z rodzynkami. Przemieszać. Całość wsypać do składników mokrych. Zamieszać, przełożyć do foremek.

Z podanej ilości wyszło mi 15 sztuk. Muffinki ładnie wyrosły.

Piec ok. 25 minut w temp. 2000C.

środa, 16 czerwca 2010
Zapraszam na muffiny - 7 rodzajów

Dzisiaj podsumowanie muffinowe. Jak do tej pory na moim blogu pojawiło się 7 przepisów na muffinki. Postanowiłam je zebrać w jednym poście i przypomnieć przepisy na nie. Ich zaletą jest to, że:

  1. można do nich dodać co się ma pod ręką,
  2. przygotowuje się je niezwykle prosto i szybko
  3. czas pieczenia jest krótki
  4. znikają bardzo szybko.

Życzę smacznego.

Oto przepisy:

  • muffinki czekoladowe ze snikersami i krówkami

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Muffinki-snikers-z-krowkami.html

  • muffinki bananowo-kokosowo-rodzynkowe (kubańskie)

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Muffiny-moja-radosna-tworczosc.html   

  • muffinki Biała Dama

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Muffiny-Biala-Dama.html

  • muffinki budyniowo-krówkowe

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/04/Muffinki-z-budyniem-i-krowkami.html

  • muffinki czkoladowo-śliwkowe

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/05/Radosnej-tworczosci-ciag-dalszy-muffiny-sliwkowo.html

  • muffinki z czekoladą i orzechami

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/04/Muffinki-z-czekolada-orzechami-wloskimi-i.html

  • muffinki z rabarbarem, jabłkiem i rodzynkami

Przepis tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Muffinki-rabarbarowo-jablkowe-z-rodzynkami.html

 

Życzę Smacznego! i obiecuję, że to nie koniec przepisów na muffinki.

sobota, 05 czerwca 2010
Muffinki rabarbarowo-jabłkowe z rodzynkami.

Oto moje kolejne szaleństwo muffinkowe i chyba ostatnia moja propozycja na wypieki rabarbarowe. Chyba, bo być może jeszcze kupię rabarbar i coś upiekę. Zobaczymy. Ale oto one:

Muffinki rabarbarowo-jabłkowe z rodzynkami.

Składniki suche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szkalnki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,25 szkalnki mleka

Dodatki:

  • 1,5 szklanki ubitego rabarbaru (pokrojonego na cm kawałki i przesypanego cukrem, osączonego z soku)
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki rodzynek 

Składniki suche wymieszać w jednej misće, w drugiej zanieszać składniki mokre, dodać do nich owoce, przemieszać. Na koniec wsypać składniki suche i wszystko razem wymieszać. Nakładać do formek.

Z podanej porcji wyszło mi 18 muffin.

Piec 20-25 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

poniedziałek, 24 maja 2010
Muffinki snikers z krówkami.

Witam. Dzisiaj znowu moje szaleństwo muffinkowe. Tym razem proponuję połączenie snikersów z krówkami. Wbrew pozorom nie są za słodkie, może to przez dodatek gorzkiego kakao, ale za to mięciutkie i wilgotne.

Muffinki snikers z krówkami.

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1 szklana mleka
  • 0,5 szklanki oleju

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 snikersy
  • 12 kruchych krówek

Składniki mokre wymieszać razem w jednej misce. Do drugiej wsypać mąkę, kakao, proszek i cukier. Zamieszać.

Krówki i snikersy pokroić w grubą kostkę. Dodać do składników suchych i razem przemieszać.

Wsypać wszystko do miski ze składnikami mokrymi. Całość razem zamieszać. Nakładać gotowe ciasto do foremek.

Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk. Piec ok. 20 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

sobota, 15 maja 2010
Muffiny Biała Dama.

Zachciało mi się muffin kokosowych, stąd to połączenie dodatków mocno kokosowych. A nazwa? Skoro istne szaleństwo ze składnikami na muffiny, to czemu nie z nazwą. Wyszły mocno kokosowe, miękkie i wilgotne. Idealne dla fanów kokosa.

Muffiny Biała Dama.

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 2 całe batoniki bounty (4 szt.)
  • 2 duże princessy kokosowe
  • 1 biała czekolada

Batoniki, princesse i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski z produktani suchymi. Całość przemieszać, tak żeby wafelki i batoniki pokryły się mąką i cukrem.

W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Dodać do nich składniki suche. Zamieszać szybko łyżką i nakładać do wcześniej przygotowanych foremek.

Piec 25 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

 

niedziela, 09 maja 2010
Radosnej twórczości ciąg dalszy ... muffiny śliwkowo-czekoladowe.

Coś ostatnio brak czasu. Dlatego dobrze, że są muffuny. I po raz kolejny odrobinę poszalałam. Przegląd szafek ... i robimy. Powstały takie oto :

Muffiny śliwkowo-czekoladowe:

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada biała

Piekarnik rozgrzać do 1900C. Składniki mokre wlać do miski ze składnikami suchymi, dodać dodatki. Całość szybko wymieszać i nakładać do foremek. Piec ok. 20 minut.

Po kuchni rozchodzi się niesamowity aromat suszonych śliwek i czekolady. Muffinki są wilgotne i mięciutkie. Wręcz rozpływają się w ustach. Polecam.

Smacznego !

wtorek, 04 maja 2010
Muffiny - moja radosna twórczość.

I znowu pod wpływem chwili (dosłownie 10 minut w kuchni) zrobiłam takie oto muffiny :

Połączenie bananów (które domagały się już zjedzenia, a na które nikt nie miał ochoty), rodzynek i wiórek kokosowych, a do tego rum.

Muffinki bananowo-kokosowe z rodzynkami, rumem i kakao.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki kakao z wiatrakiem

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szkalnki mleka

Dodatki:

  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 2 banany pokrojone w kostkę

Składniki suche wsypać do jednej miski, wymieszać. Dodać dodatki, przemieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, wymieszać.

Wsypać zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszać całość. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie dosypać mąki albo kakao. Ja zawsze wybieram kakao, muffiny są wtedy mocno kakaowe.

Napełnić ciastem wcześniej przygotowane papilotki. Ja napełniałam całe, wyszło mi 18 sztuk.

Piec ok. 20 minut w temp. 1800C.

Muffinki pięknie wyrosły, były mięciutkie i wilgotne. Pycha!

Smacznego!

 

 

środa, 28 kwietnia 2010
Muffinki z budyniem i krówkami.

Z braku czasu - czas na muffinki. Szybkie w przygotowaniu, niezwykłe w smaku. Tym razem proponuję połączenie budyniu z krówkami.

Muffinki z kudyniem i krówkami.

Przygotowanie muffinek rozpoczynamy:

  1. od ugotowania budyniu ( u mnie budyń o smaku krówkowym z cukrem). Proporcje: 1 budyń i 1 szklanka mleka. Ugotować budyń, ostudzić, będzie bardzo gęsty. Jak wystygnie podzielić na 12 kupek.
  2. pokrojenia krówek (koniecznie kruchych !!!) ok. 12-14 sztuk. 6 krówek pokroić na pół, resztę w dość grubą kostkę, podzielić równo na 12 kupek.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wsypać do miski, wymieszać.

  • 170 ml mleka
  • 2 jajka

Wymieszać w drugiej misce.

  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru

Margarynę stopić w rondelku razem z cukrem. Uważać, żeby nie przypalić cukru.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C, stopioną margarynę z cukrem wlać do mleka z jajkami i do tego dodać mąkę z proszkiem, sodą i solą. Szybko zamieszać, mogą być grudy.

Do foremek nakładać po 1 łyżce ciasta, w środek włożyć po 1 kupce budyniu i po 0,5 krówki. Na to nałożyć ciasto i powtykać pokrojone w kostkę krówki.

Piec 20 minut.

Muffinki ładnie wyrastają, u mnie wyglądały jak dobrze wyrośnięte grzyby. Zużyłam budyń i ciasto na 12 sztuk. Z powodzeniem wyszłoby z 15 sztuk.

Smacznego!

 

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi