wtorek, 04 września 2012
Knedle śliwkowe.

Witam, dzisiaj zapraszam na nietypowe knedle śliwkowe - a czemu nietypowe? bo robione na bazie klusek śląskich ;)

Składniki na kluski:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • śliwki

Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Przełożyć do miski i ubić, wykroić 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać całe jajko. Masę wymieszać na jadnolitą.

Podzielić na części, każdą część rozgnieść w palcach, włożyć wypestkowaną śliwkę, do środka pół łyżeczki cukru, uformować kulkę.

Wrzucić na gotującą wodę (kluski nie mogą długo leżeć bo się rozejdą) i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Polać bułką tartą i masłem, jak trzeba dosłodzić :)

Smacznego!!!

poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Placki cukiniowo-serowe.

W końcu się zlitowałam nad cukinią z lodówki. Leżała, leżała i wyleżała placki. Oto one:

Placki są delikatne i wyraziste w smaku. Z podanych poniżej składników wyszło mi 14 placków. Świetnie smakują w towarzystwie sałatki z pomidorów. U mnie z 4 rodzajów (wszystkie z własnej hodowli, z czego jestem niezwykle dumna, bo zawsze mi padały...ale i tegorocznych chyba też już nadchodzi kres możliwości, a szkoda, bo jeszcze tyle zielonych pomidorów na krzakach). Ale ... to nie o pomidorach a o plackach miałam pisać.

Placki cukiniowo-serowe:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka zielonej natki
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag sera feta
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na chwilę żeby puściła sok.

Ser żółty zetrzeć, fetę pokroić w kostkę, czosnek przeciśnąć przez praskę. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natkę posiekać.

Cukinię odcisnąć, dodać pozostałe składniki, porządnie doprawić, nie żałować sobie, bo będą mdłe.

Jeżeli "ciasto" będzie zbyt rzadkie wsypać więcej bułki.

Placki piec na rozgrzanej oliwie, z dwóch stron. Podawać z sałatką.

Smacznego!

Jest to moja propozycja w akcji cukiniowy sierpień 2010.

P.S. a w kolejce czeka kolejna cukinia, którą dostałam dzisiaj, z tej będzie leczo.

cukiniowysierp3

czwartek, 10 czerwca 2010
Placki warzywne z sosem czosnkowo-kurczakowym.

Dzisiaj placki warzywne z sosikiem.

Placki warzywne z sosem czosnkowo-kurczakowym.

Placki warzywne:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula średnia
  • 5 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • przyprawy (wedle uznania)

Warzywa zetrzeć na tarce, dodać jajka i mąkę, przyprawić i zamieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Sos czosnkowo-kurczakowy:

  • 2 filety drobiowe
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pomysł na kurczaka w śmietanie (sos)
  • śmietana

Filety pokroić w gruką kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać. Kurczaka podsmażyć na gorącym oleju, dodać pieczarki i cebulę. Po chwili podlać 1/2 szklanki wody. Chwilę poddusić.

Przyprawić. Przygotować sos wg przepisu na torebce, wlać do kurczaka i pieczarek. Podawać razem z plackami.

Smacznego!

wtorek, 18 maja 2010
Na śniadanie, kolację - placki bananowo-czekoladowe.

Skąd pomysł na takie placki? Otóż szybkiego zużycia wymagały 3 banany. Placki są niezwykle delikatne, a podczas pieczenia rozchodzi się uwodzący wręcz zapach czekolady i bananów.

Placki bananowo-czekoladowe z miodem.

Składniki:

  • 3 banany
  • 200 ml mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 gorzkiej czekolady

2 banany wrzucić do miski i rozgnieść widelcem lub zmiksować. 3-ciego pociąć w talarki i odłożyć do dekoracji. Do bananów wlać mleko i wbić  jajka. Zmiksować.

Połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać do bananów i razem wymieszać (ilość mąki zależy od wielkości bananów, jeżeli są małe dodać więcej). Czekoladę posiekać na kawałki i wrzucić do ciasta.

Całość zamieszać i odstawić na 20 minut. Piec na złoto na rozgrzanej patelni. Podawać z odłożonymi bananami i miodem.

Smacznego.

piątek, 26 marca 2010
Racuchy serowe.

Dzisiaj propozycja zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie. Racuchy można podawać w wersji wytrawnej jak i słodkiej. U mnie na słodko, ale wersję wytrawną też podam. Przepis pochodzi z czasopisma Sól i pieprz.

Racuchy serowe.

Składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Twaróg zmielić, przełożyć do głębokiej miski, dodać mleko, jajka, cukier. Całość porządnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka i sera, dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut.

Patelnię dobrze rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Ciasto nakładać na patelnię za pomocą dwóch łyżek (ciasto jest dość gęste i ciągliwe), formując małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać z cukrem pudrem i śmietaną, albo z konfiturą.

Można również przysmażyć bułkę tartą na maśle i polać nią placki. Albo podawać z dipem serowo-ziołowym.

Dip serowo-ziołowy :

  • 300 g chudego twarogu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku

Ser zmielić, wymieszać ze śmiatanką. Cebulę drobno pokroić, natkę pietruszki i koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wybór wersji pozostawiam Wam. Smacznego !

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi