niedziela, 11 sierpnia 2013
Owocowe ciasto marmurkowe.

Witam, oj znowu bardzo długo mnie nie było :( Mam dla Was szybkie w przygotowaniu ciasto :)


Owocowe ciasto marmurkowe.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g jagód albo czarnej porzeczki (ja dałam porzeczkę)

Miękkie masło (margarynę) utrzeć z 2/3 cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.

Mas maślano-żółtkową połączyć połową mąki, wlać mleko wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i z proszkiem budyniowym. Wymieszać.

Wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać kakao - wymieszać.

Formę keksówkę wysmarować tłuszczem. Przelać jasne ciasto. Wzdłuż jednej połowy rozłożyć porzeczki, wzdłuż drugiej ciemne ciasto. Widelcem przemieszać ciemne i jasne ciasto tworząc wzorek marmurkowy. Coś mi to mieszanie słabo wyszło ;) bo mój marmurek coś nędzny wyszedł.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1600C. Piec 50 minut.Ciasto chwilę studzić w formie a potem przełożyć na kratkę aby wystygło.

Smacznego!!!

poniedziałek, 04 lipca 2011
Czekoladowo-budyniowy śmietanowiec z truskawkami.

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio coś kiepsko u mnie z czasem. A w kolejce czeka już kilka przepisów. Dzisiaj zapraszam na:

Czekoladowo-budyniowy śmietanowiec z truskawkami.

Ciasto:

  • 190 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao gorzkiego (czubate)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 45 minut.

Masa:

  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 400 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki 

Budyń ugotować na mleku. Ostudzić, dodać śmietanę i cukier utrzeć. Truskawki pokroić na ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 1750C. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem - dno i brzegi.

Masę budyniowo-śmietanową wymieszać z truskawkami i wylać na ciasto. (zamiast truskawek mogą być też maliny)

Piec ok. 60 minut.

SMACZNEGO !!!

środa, 08 czerwca 2011
Rabarbarowo-truskawkowy ucieraniec.

Zapraszam na rabarbarowo-truskawkowe szaleństwo. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika. W końcu zlitowałam się nad rabarbarem wylegującym się w mojej lodówce, a że truskawek w ogródku przybywa - stąd takie połączenie.

Rabarbarowo-truskawkowy ucieraniec.

Owoce:

  • 50 dag rabarbaru
  • 50 dag truskawek

Ciasto:

  • 30 dag cukru
  • 28 dag mąki tortowej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek (żółtka+białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Truskawki obrać, rabarbar obrać i pokroić w talarki.

Piekarnik rozgrzać do 1750C.

Margarynę utrzeć z solą i 25 dag cukru. Kolejno dodawać po 1 żółtku i ucierać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajeczno margarynowej. Dobrze utrzeć.

Białka ubić na sztywno i wmieszać do ciasta. (tego etapu pracy bardzo nie lubię, ciasto zawsze jest oporne na przyjęcie białek).

Blachę natłuścić i rozsmarować na niej 2/3 ciasta. Ja piekłam na dużej blaszce i ciasto wychodzi cienkie. Ciasto podpiec 12 minut. Wyjąć, rozłożyć rabarbar i truskawki, posypać odłożonym cukrem (5 dag) i kupkami ponakładać resztę ciasta.

Piec jeszcze 40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 



poniedziałek, 28 marca 2011
Torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami.

Zapraszam na torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami. Jest niezwykle delikatny, niezbyt słodki i szybko znika. A ponadto jego koleją zaletą jest szybkość z jaką się go robi. Polecam.

Torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami.

Kruche ciasto:

  • 190g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g margaryny
  • 75g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 30-45 minut do lodówki.

Masa Śmietanowo-budyniowa:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 500g śmietany kwaśnej
  • 1 paczka mrożonych wiśni (rozmrozić)

Budyń ugotować na mleku. Ostudzić. Dodać śmietanę, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 1750C.
Tortownicę (26 cm) posmarować margaryną i wylepić ciastem. Na ciasto wylać masę śmietanowo-budyniową. Posypać rozmrożonymi wiśniami. Ciasto piec ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam również do obejrzenia pracy konkursowej mojego Męża:
 

http://www.myfinepix.pl/pl/blog/307692/255468

 

wtorek, 09 listopada 2010
Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami.

Udało mi się ocalić 3 małe kawałki do zdjęcia - ma zaletę - szybko znika. Ciasto powstało na bazie tego, które prezentowałam jakiś czas temu. Jest wilgotne, nie za słodkie.

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szkalnki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

 

Po tym czsie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę (dużą). Lekko ugnieść. Przygotować masę.

Masa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 2 czekolady gorzkie

Piekarnik nagrzać do 170 0C .

Brzoskwinie i czekoladę pokroić w kostkę.

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Dodać czekoladę, wymieszać.

Na przygotowane ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało.

Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.

Smacznego!

sobota, 18 września 2010
Szarlotka orzechowa ze śliwkami.

Dzisiaj obiecana szarlotka orzechowa ze śliwkami. Dostałam ostatnio w prezencie cały wór orzechów i pomyślałam sobie o jakimś cieście z orzechami. Przez kilka dni przeglądałam przepisy i zero natchnienia. A może by tak zrobić szarlotkę orzechową? Jabłek mam pod dostatkiem i codziennie nowe zeskakują z drzewa. Trzeba je jakoś zagospodarować. Do tego od dłuższego czasu chciałam zrobić ciasto za śliwkami i jabłkami. I tak oto poawstała szarlotka orzechowa ze śliwkami - jesienna.

Szarlotka orzechowa ze śliwkami.

Ciasto kruche orzechowe:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna szklanka orzechów włoskich
  • 0,5 margaryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (albo śmietany)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy zmielić, po zmieleniu jest ich 1,25 szklanki. Wymieszać dobrze z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i margarynę, przesiekać. Dodać śmietanę i całość zagnieść.

Ciasto wstawić na 40-50 minut, najlepiej do zamrażarki.

Nadzienie:

  • jabłka ok. 1 kg
  • śliwki ok. 0,5 kg
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • cukier

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i na plasterki, śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.

3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka i śliwki, posypać cynamonem, rodzynkami i posiekanymi orzchami oraz posypać cukrem.

Na owoce zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1750C. Piec ok. 50 minut.

Smacznego!

A w kuchni unosi się piękny zapach jesieni - jabłek, śliwek i orzechów.

 

wtorek, 14 września 2010
Ciasto ze śliwkami z czekoladową polewą orzechową.

Śliwkowych szaleństw ciąg dalszy. Dzisiaj szybkie ciasto dla zapracowanych albo leniwych :-) (ja ostatnio zaliczam się do tej drugiej grupy i nie mam jakoś ochoty na zbyt długie spędzanie czasu w kuchni).

Ciasto ucierane ze śliwkami i polewą czekoladową.

Składniki:

  • 200 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki (ok. 70 dag)
  • 70 dag śliwek
  • 1 czekolada gorzka
  • siekane orzechy
  • 2 łyżki śmietany

Piekarnik nagrzać do 1800C, blaszkę wysmarować. (u mnie tortownica 26 cm)

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

Do miski przesiać mąkę i proszek, dodać cukier i margarynę pokrojoną w kostkę. Wbić jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto przelać do formy, rozłożyć owoce. Wstawić do pieca i piec ok. 30-35 minut.

Przygotować polewę, czekoladę stopić, dodać śmietanę wymieszać, wsypać posiekane orzechy włoskie.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą.

Smacznego!

P.S.

śliwki ładnie przewędrowały z góry ciasta na sam dół, tak że śliwki są tak naprawdę niespodzianką :-)

 

poniedziałek, 06 września 2010
Ciasto malinowo-śliwkowe z budyniem.

Zrobiło mi się szkoda malinek z soku i stwierdziłam, że dodam je do ciasta ze śliwkami. A skoro szaleć, to o końca i zalałam je jeszcze budyniem. Powstała bardzo ciekawa kompozycja smakowa: kwaskowate maliny, słodkie śliwki i budyń śmietankowy. Jedynym zgrzytem są pestki z malin :-)

Ciasto malinowo-śliwkowe z budyniem.

Ciasto kruche:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szkalnka cukru
  • 3 żółtka
  • 1,25 margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstaić do lodówki na 45-60 minut.

Nadzienie:

  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 kg malin (u mnie pozostałości z soku)
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 0,75 l mleka

Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze części, maliny oczyścić.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną zetrzeć na nasmarowaną blaszkę, docisnąć. Wyłożyć owoce.

Na mleku ugotować budyń. Ciepły wylać na owoce, na to zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego pieca do 1800C i piec ok. 50 minut.

Smacznego!

Składniki są na dużą blachę. Ciasto zgłaszam do akcji Śliwka.

piątek, 03 września 2010
Śliwki pod kokosową pierzynką.

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto ucierane ze śliwkami pod kokosową pierzynką. Przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" wrzesień 2006, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła.

Ciasto jest wilgotne w smaku, podczas pieczenia rozchodzi się niesamowity zapach pieczonych śliwek połączonych z kokosem, a do tego delikatne ciasto ucierane. Super!

Ciasto ucierane śliwkowe pod kokosową pierzynką:

  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 6 jajek (2 jajka+ 4 żółtka + 4 białka)
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. (na połówki, a każdą połówkę na 3 części).

Piekarnik nagrzać do 1800C, blaszkę wysmarować tłuszczem.

Margarynę utrzeć ze 100 g cukru na puszysto. Dodać 2 całe jajka i 4 żółtka, utrzeć. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wylać na blachę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (120 g), wsypać delikatnie wiórki kokosowe i wlać łyżkę rumu. Całość delikatnie wymieszać i wylać na przygotowane ciasto.

Piec ok. 40-45 minut, w temp. 1800C.

Smacznego!

Ciasto dodaję do akcji czas na śliwki.

 

 

czwartek, 19 sierpnia 2010
Ucieraniec śliwkowy z migdałami.

Uwielbiam śliwki i ciasta z nimi związane, jednak z drugiej strony smuci mnie fakt, że powoli trzeba szykować się do jesieni. Na poprawę humoru proponuję kawałek ciasta, a przy okazji zgłaszam przepis do akcji śliwki.

Ciasto ucieraneze śliwkami i migdałami-expresowe.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 170 g cukru
  • 250 g mąki
  • 100 g migdałow w płatkach (mogą być orzechy włoskie)
  • 500 g śliwek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon mielony

Migdały (lub posiekane orzechy) uprażyć na patelni bez tłuszczu. Śliwki przepołowić, usunąć pestki.

Przygotować blaszkę (u mnie tortownica 26cm) i piekarnik. Nagrzać do 1900C.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać jajka. Każde ucierać 2 minuty.

Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Na przenian z mlekiem (po 1 łyżce) dodawać do masy jajecznej.

Ciasto przełożyć do blaszki, wyłożyć śliwki, posypać je cynamonem i cukrem.

Piec ok. 40-45 minut w temp. 190-2000C.

Smacznego!

 

baner

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi