czwartek, 13 stycznia 2011
Rogaliki drożdżowe z lodówki.

A miało być tak pięknie. Jakież było moje przerażenie jak zobaczyłam nutellę na blaszce a nie w rogalikach. Ale po kolei. Z podanej porcji wychodzi 64 rogaliki. Pomy¶lałam sobie połowę zrobię tradycyjnie z marmolad± a resztę z nutell±. Co niektórzy będ± bardzo zadowoleni.

Jak pomy¶lałam tak zrobiłam. Na pierwszy rzut poszła porcja z marmolad±, a następnie z nutell±... pięknie wyciekła. Trudno, więcej nie zrobię. Jednak po dokładnych oględzinach okazało się, że nie z każdego rogala wyciekła, a o ile wyciekła to i tak nie cała. Wierzcie mi to co w nich pozostało to po prostu niebo w gębie.

Następny rzut na pewno też będzie z nutell±. Polecam!

A dlaczego z lodówki - bo ciasto wyrasta 2 godz. w lodówce.

Rogaliki drożdżowe z lodówki.

Składniki:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki ¶mietany
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg m±ki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

W garnuszku dobrze wymieszać mleko, ¶mietanę i drożdże, powinny mieć konsystencję gęstej ¶mietany.

Do miski wsypać m±kę, wlać roztwór drożdżowo-¶mietanowy, dodać rozpuszczon± margarynę (ciepł±) , wsypać cukier i sól oraz wbić jajka. Cało¶ć dobrze wyrobić. (u mnie mikserem do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta).

Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasi podzielić je na 8 czę¶ci. Każd± z osobna ponownie wyrobić i rozwałkować, podzielić na 8 trójk±tów.

Na każdy nałożyć nadzienie - marmolada, powidła, nutella :-) i zwijać na kształt rogalików.

Odstawić na blasze do wyro¶nięcia na 30 minut. Piec ok. 20-25 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

P.S. Jeżeli się Wam wyda, że podana porcja to za dużo - wierzcie mi bardzo szybko znikaj±.

czwartek, 06 stycznia 2011
Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

Dzisiaj przedstawiam mój bułeczkowy eksperyment:

Na pocz±tku miały być zwykłe, białe z nadzieniem , ale pomy¶lałam sobie jak ładnie prezetowałyby się w paski i do połowy ciasta dodałam kakao. Po zrolowaniu wyszły pr±żki. A do nadzienia dałam co było pod ręk±. Zapraszam również tutaj:  http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

Bułeczki drożdżowe czarno-białe.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szlanki m±ki tortowej

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Cało¶ć wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę (ciasto jest lepkie, opruszyć m±k± ręce) i odstawić w misce do wyro¶nięcia.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki m±ki tortowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki (kawę lekko rozetrzeć), wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Cało¶ć wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę i odstawić w misce do wyro¶nięcia. Czas ro¶nięcia ok. 1,5 - 2 godzin.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 słoika powideł
  • 0,5 słoika marmolady
  • 1 gar¶ć rodzynek
  • 10 dag suszonych brzoskwiń
  • 1 gar¶ć siekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Białe ciasto wyłożyć na opruszon± m±k± stolnicę i rozwałkować na prostok±t. Ciasto jest delikatne i może się rwać. Na nie wyłożyć nadzienie, a na to wszystko rozwałkować ciasto ciemne.

Delikatnie rolować w roladę i kroić na do¶ć grube plastry ok. 3 cm. Z podanej porcji wyszło mi 10 sporych bułek. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

¶roda, 22 wrze¶nia 2010
Prosty chleb domowy.

Dzisiaj bez szleństw. Mój sprawdzony i prosty przepis na domowy chleb. Ma jedn± wadę - jest na drożdżach, na zakwasie jeszcze nie robiłam. Przeraża mnie to troszkę.

Chleb z m±ki pełnoziarnistej pszennej.

  • 1 kg m±ki pszennej pełnoziarnistej (u mnie lubella)
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 2,5 szklanki chłodnej wody

M±kę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól i wlać wodę. Ciasto wyrabiać przez 5-8 minut mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przykryć ¶cierk±. Po tym czasie ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych oliw±. Ponownie odstawić ciasto na 40-60 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1900C i piec ok. 30-45 minut. Ja piekłam ok. 35 minut, chleb odchodził od blaszki.

Smacznego!

¶roda, 23 czerwca 2010
Domowy chleb ze słonecznikiem.

W sumie to wiem, że nie mam się czym chwalić, bo Wasze chleby na zakwasie s± przecudne i aż ¶linka cieknie na ich widok, a mój jest znowu na drożdżach. Muszę w końcu zebrać odwagę i zabrać się za zakwas. Mam tyle ciekawych przepisów, tylko zakwasu brak. (albo odwagi). Porcja na dwie keksówki.

Tak więc oto mój chleb drożdżowy ze słonecznikiem:

 


Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem.

  • 700g m±ki pszennej 
  • 300g m±ki żytniej
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży ¶wieżych (albo 14 g suchych) 
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 600ml letniego mleka lub wody (u mnie woda)
  • 80-100 g ziarna słonecznika (można lekko podsmażyć na suchej patelni)

Do dużej miski wsypać m±kę, przemieszać. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko (lub wodę). Dodać sól, masło. Cało¶ć miksować przez ok. 8 minut na ¶rednich obrotach.

 

Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objęto¶ć. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, uformować chleby i przełożyć do foremek keksówek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Nagrzać piec do 200 0C. Chlebki posmarować po wierzchu wod± i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze ok. 45-50 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Zawijane bułeczki pizzowe.

Jaki¶ czas temu podobne bułeczki pojawiły się już u mnie. Tym razem inne nadzienie. Ciasto to samo - sprawdziło się więc po co zmieniać.

Zawijane bułeczki pizzowe.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag m±ki
  • 3 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml letniej wody

M±kę przesiać do miski. W zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać szczypt± cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejce na 10 minut.

Po 10 minutach dodać szczyptę soli, 6 łyżek oleju i 150 ml letniej wody. Wyrobić mikserem elastczne ciasto i odstawić na 40 minut do wyro¶nięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 pier¶ z kurczaka
  • 10 dag szynki ( u mnie 2 rodzaje)
  • 3 z±bki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy ziołowy pudliszki
  • przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka, maggi ...)
  • 15 dag sera żółtego

Pier¶ podsmażyć na oleju. Zdj±ć z patelni. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć. Podlać lekko wod± i poddusić.

Szynkę drobno posiekać, dodać do cebuli i pieczarek. Dusić przez chwilę razem.

Pier¶ pokroić w kostkę, czosnek przecisn±ć przez praskę. Dodać do warzyw i szynki. Porz±dnie doprawić wg uznania.

Ciasto dobrze podsypać m±k± i rozwałkowa na prostok±t. Posmarować przecierem. Wyłożyć farsz i posypać serem żółtym.

Ciasto zrolować, kroić na 2 cm kromki i układać na nasmarowanej blasze. Wychodzi ok. 16-18 kromek.

Piec ok. 25 minut w temp. 2000C. Piec musi być nagrzany.

Smacznego!

 

¶roda, 26 maja 2010
Chleb pszenno-orkiszowy.

Nie ma to jak zapach pieczonego chleba w domu. I ta chrupi±ca skórka. Z podanej ilo¶ci wychodz± 2 chleby-keksówki. Jak na razie piekę tylko chleb na drożdżach, muszę się w końcu odważyć na zrobienie zakwasu.

Chleb pszenno-orkiszowy.

  • 600 g m±ki pszennej typ 750
  • 200 g m±ki orkiszowej
  • 200 g m±ki typu graham
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży ¶wieżych
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 700 ml letniego mleka lub wody
  • 1 mały, ugotowany ziemniak (opcjonalnie - chleb dłużej zachowuje ¶wieżo¶ć, chociaż nie wiem czy ma sens go dodawać, bo chleb znika błyskawicznie)
  • 1-2 łyżeczki kminku lub ziół (u mnie tym razem brak)

Do dużej miski wsypać m±kę, przemieszać. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko (lub wodę). Dodać sól, masło (ewentualnie ziemniaka i przyprawy). Cało¶ć miksować przez ok. 8 minut na ¶rednich obrotach.

Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objęto¶ć. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, uformować chleby i przełożyć do foremek keksówek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Nagrzać piec do 200 0C. Chlebki posmarować po wierzchu wod± i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze ok. 45-50 minut.

Smacznego!

 

sobota, 22 maja 2010
Czerwony barszcz ze ¶limakami.

Bułeczki ¶limaki z boczkiem,szynk±,pieczarkami i serem.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag m±ki
  • 3 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml letniej wody

M±kę przesiać do miski. W zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać szczypt± cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejce na 10 minut.

Dodać szczyptę soli, 6 łyżek oleju i 150 ml letniej wody. Wyrobić mikserem elastczne ciasto i odstawić na 40 minut do wyro¶nięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 20 dag sera żółtego
  • 3 duże plastry szynki
  • 25 dag boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula (¶rednia)
  • 3 z±bki czosnku
  • przyprawy (wedle uznania : sól, pieprz, papryka słodka i pikantna, zioła itp.)

Boczek, cebulę, szynkę i pieczarki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić boczek. Zrumienić go. Dodać pieczarki, chwilę poddusić, dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić. Na koniec dodać szynkę. Ostudzić.

Piec nagrzać do 2000C.

Ciasto rozwałkować na wielko¶ć 50 / 40 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie. Zostawić tylko po bokach 1 cm wolnego ciasta. Posypać startm serem. Zrolować i kroić w kromki grubo¶ci ok. 2 cm.

Ułożyć na natłuszczonej blasze. Mi wyszło 18 bułeczek.

Piec 25 minut. Podawać z gor±cym barszczem.

Smacznego!

sobota, 24 kwietnia 2010
Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Jestem szczę¶liw± posiadaczk± (od 2 dni) ksi±żki "Pieczenie chleba w domu". Szczę¶liw±, bo jak nigdy dot±d tak wiele (czyli prawie wszystkie) przepisów przypadło mi do gustu. Pewnie kilka trafi tutaj. Dzisiaj zacznę bułkami. S± niezwykle mięciutkie, nadziane dyni±. Smakuj± zarówno same, jak i posmarowane masłem z wędlin±, pomidorem i zielenink±. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Składniki na 10 bułek:

  • 250 g chudego twarogu
  • 125 g ziaren dyni łuskanych
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml rozpuszczonego masła (dałam margarynę)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu (mój był bardzo płynny)
  • 500 g m±ki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (dałam 3 łyżeczki płaskie)
  • 2 żółtka + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki

Twaróg ods±czyć przez kilka godzin na sicie lub poż±dnie odcisn±ć. Ziarna dyni (zostawić kilka do posypania) zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ostudzone grubo posiekać i wymieszać z masłem i twarogiem.

Piekarnik nagrzać do 2000C.

Rozpuszczone masło wymieszać z mlekiem, sol± i miodem. Do miski przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodać twaróg z pestkami oraz wlać mleko z miodem, masłem i sol±. Wszystkie składniki razem zagnie¶ć.

Ciasto jest sprężyste, nie klei się. Ciasto podzielić na 10 czę¶ci i z każdej formować wałeczki i zawijać w ¶limaki. Ułożyć na wysmrowanej blaszce niezbyt gęsto (wyrosn± trochę podczas pieczenia).

Żółtka rozmieszać z 1 łyżk± wody i posmarować nimi bułeczki, posypać odłożonymi pestkami dyni i posypać papryk±.

Piec 30 minut. Ja piekłam przez 20 minut w temp. 2000C, kolejne 5 minut w 1900C i ostatnie 5 minut w 1800C.

Polecam !!!

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu s± mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Je¶li chcesz co¶ wykorzystać, podaj Ľródło. Jesli chcesz co¶ skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi