czwartek, 13 stycznia 2011
Rogaliki drożdżowe z lodówki.

A miało być tak pięknie. Jakież było moje przerażenie jak zobaczyłam nutellę na blaszce a nie w rogalikach. Ale po kolei. Z podanej porcji wychodzi 64 rogaliki. Pomyślałam sobie połowę zrobię tradycyjnie z marmoladą a resztę z nutellą. Co niektórzy będą bardzo zadowoleni.

Jak pomyślałam tak zrobiłam. Na pierwszy rzut poszła porcja z marmoladą, a następnie z nutellą... pięknie wyciekła. Trudno, więcej nie zrobię. Jednak po dokładnych oględzinach okazało się, że nie z każdego rogala wyciekła, a o ile wyciekła to i tak nie cała. Wierzcie mi to co w nich pozostało to po prostu niebo w gębie.

Następny rzut na pewno też będzie z nutellą. Polecam!

A dlaczego z lodówki - bo ciasto wyrasta 2 godz. w lodówce.

Rogaliki drożdżowe z lodówki.

Składniki:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

W garnuszku dobrze wymieszać mleko, śmietanę i drożdże, powinny mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do miski wsypać mąkę, wlać roztwór drożdżowo-śmietanowy, dodać rozpuszczoną margarynę (ciepłą) , wsypać cukier i sól oraz wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. (u mnie mikserem do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta).

Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasi podzielić je na 8 części. Każdą z osobna ponownie wyrobić i rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów.

Na każdy nałożyć nadzienie - marmolada, powidła, nutella :-) i zwijać na kształt rogalików.

Odstawić na blasze do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 20-25 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

P.S. Jeżeli się Wam wyda, że podana porcja to za dużo - wierzcie mi bardzo szybko znikają.

czwartek, 06 stycznia 2011
Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

Dzisiaj przedstawiam mój bułeczkowy eksperyment:

Na początku miały być zwykłe, białe z nadzieniem , ale pomyślałam sobie jak ładnie prezetowałyby się w paski i do połowy ciasta dodałam kakao. Po zrolowaniu wyszły prążki. A do nadzienia dałam co było pod ręką. Zapraszam również tutaj:  http://podrozewycieczkifotki.blox.pl/html

Bułeczki drożdżowe czarno-białe.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szlanki mąki tortowej

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę (ciasto jest lepkie, opruszyć mąką ręce) i odstawić w misce do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto białe:

  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki (kawę lekko rozetrzeć), wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Całość wyrobić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować kulę i odstawić w misce do wyrośnięcia. Czas rośnięcia ok. 1,5 - 2 godzin.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 słoika powideł
  • 0,5 słoika marmolady
  • 1 garść rodzynek
  • 10 dag suszonych brzoskwiń
  • 1 garść siekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Białe ciasto wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Ciasto jest delikatne i może się rwać. Na nie wyłożyć nadzienie, a na to wszystko rozwałkować ciasto ciemne.

Delikatnie rolować w roladę i kroić na dość grube plastry ok. 3 cm. Z podanej porcji wyszło mi 10 sporych bułek. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

środa, 22 września 2010
Prosty chleb domowy.

Dzisiaj bez szleństw. Mój sprawdzony i prosty przepis na domowy chleb. Ma jedną wadę - jest na drożdżach, na zakwasie jeszcze nie robiłam. Przeraża mnie to troszkę.

Chleb z mąki pełnoziarnistej pszennej.

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie lubella)
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 2,5 szklanki chłodnej wody

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól i wlać wodę. Ciasto wyrabiać przez 5-8 minut mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przykryć ścierką. Po tym czasie ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą. Ponownie odstawić ciasto na 40-60 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 1900C i piec ok. 30-45 minut. Ja piekłam ok. 35 minut, chleb odchodził od blaszki.

Smacznego!

środa, 23 czerwca 2010
Domowy chleb ze słonecznikiem.

W sumie to wiem, że nie mam się czym chwalić, bo Wasze chleby na zakwasie są przecudne i aż ślinka cieknie na ich widok, a mój jest znowu na drożdżach. Muszę w końcu zebrać odwagę i zabrać się za zakwas. Mam tyle ciekawych przepisów, tylko zakwasu brak. (albo odwagi). Porcja na dwie keksówki.

Tak więc oto mój chleb drożdżowy ze słonecznikiem:

 


Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem.

  • 700g mąki pszennej 
  • 300g mąki żytniej
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych (albo 14 g suchych) 
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 600ml letniego mleka lub wody (u mnie woda)
  • 80-100 g ziarna słonecznika (można lekko podsmażyć na suchej patelni)

Do dużej miski wsypać mąkę, przemieszać. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko (lub wodę). Dodać sól, masło. Całość miksować przez ok. 8 minut na średnich obrotach.

 

Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, uformować chleby i przełożyć do foremek keksówek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Nagrzać piec do 200 0C. Chlebki posmarować po wierzchu wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze ok. 45-50 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Zawijane bułeczki pizzowe.

Jakiś czas temu podobne bułeczki pojawiły się już u mnie. Tym razem inne nadzienie. Ciasto to samo - sprawdziło się więc po co zmieniać.

Zawijane bułeczki pizzowe.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml letniej wody

Mąkę przesiać do miski. W zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejce na 10 minut.

Po 10 minutach dodać szczyptę soli, 6 łyżek oleju i 150 ml letniej wody. Wyrobić mikserem elastczne ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 dag szynki ( u mnie 2 rodzaje)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy ziołowy pudliszki
  • przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka, maggi ...)
  • 15 dag sera żółtego

Pierś podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć. Podlać lekko wodą i poddusić.

Szynkę drobno posiekać, dodać do cebuli i pieczarek. Dusić przez chwilę razem.

Pierś pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do warzyw i szynki. Porządnie doprawić wg uznania.

Ciasto dobrze podsypać mąką i rozwałkowa na prostokąt. Posmarować przecierem. Wyłożyć farsz i posypać serem żółtym.

Ciasto zrolować, kroić na 2 cm kromki i układać na nasmarowanej blasze. Wychodzi ok. 16-18 kromek.

Piec ok. 25 minut w temp. 2000C. Piec musi być nagrzany.

Smacznego!

 

środa, 26 maja 2010
Chleb pszenno-orkiszowy.

Nie ma to jak zapach pieczonego chleba w domu. I ta chrupiąca skórka. Z podanej ilości wychodzą 2 chleby-keksówki. Jak na razie piekę tylko chleb na drożdżach, muszę się w końcu odważyć na zrobienie zakwasu.

Chleb pszenno-orkiszowy.

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki typu graham
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 700 ml letniego mleka lub wody
  • 1 mały, ugotowany ziemniak (opcjonalnie - chleb dłużej zachowuje świeżość, chociaż nie wiem czy ma sens go dodawać, bo chleb znika błyskawicznie)
  • 1-2 łyżeczki kminku lub ziół (u mnie tym razem brak)

Do dużej miski wsypać mąkę, przemieszać. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko (lub wodę). Dodać sól, masło (ewentualnie ziemniaka i przyprawy). Całość miksować przez ok. 8 minut na średnich obrotach.

Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, uformować chleby i przełożyć do foremek keksówek. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Nagrzać piec do 200 0C. Chlebki posmarować po wierzchu wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze ok. 45-50 minut.

Smacznego!

 

sobota, 22 maja 2010
Czerwony barszcz ze ślimakami.

Bułeczki ślimaki z boczkiem,szynką,pieczarkami i serem.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml letniej wody

Mąkę przesiać do miski. W zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejce na 10 minut.

Dodać szczyptę soli, 6 łyżek oleju i 150 ml letniej wody. Wyrobić mikserem elastczne ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 20 dag sera żółtego
  • 3 duże plastry szynki
  • 25 dag boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula (średnia)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (wedle uznania : sól, pieprz, papryka słodka i pikantna, zioła itp.)

Boczek, cebulę, szynkę i pieczarki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić boczek. Zrumienić go. Dodać pieczarki, chwilę poddusić, dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić. Na koniec dodać szynkę. Ostudzić.

Piec nagrzać do 2000C.

Ciasto rozwałkować na wielkość 50 / 40 cm. Równomiernie rozłożyć nadzienie. Zostawić tylko po bokach 1 cm wolnego ciasta. Posypać startm serem. Zrolować i kroić w kromki grubości ok. 2 cm.

Ułożyć na natłuszczonej blasze. Mi wyszło 18 bułeczek.

Piec 25 minut. Podawać z gorącym barszczem.

Smacznego!

sobota, 24 kwietnia 2010
Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Jestem szczęśliwą posiadaczką (od 2 dni) książki "Pieczenie chleba w domu". Szczęśliwą, bo jak nigdy dotąd tak wiele (czyli prawie wszystkie) przepisów przypadło mi do gustu. Pewnie kilka trafi tutaj. Dzisiaj zacznę bułkami. Są niezwykle mięciutkie, nadziane dynią. Smakują zarówno same, jak i posmarowane masłem z wędliną, pomidorem i zieleninką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Bułki zawijane z twarogiem i ziarnami dyni.

Składniki na 10 bułek:

  • 250 g chudego twarogu
  • 125 g ziaren dyni łuskanych
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml rozpuszczonego masła (dałam margarynę)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu (mój był bardzo płynny)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (dałam 3 łyżeczki płaskie)
  • 2 żółtka + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki

Twaróg odsączyć przez kilka godzin na sicie lub pożądnie odcisnąć. Ziarna dyni (zostawić kilka do posypania) zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ostudzone grubo posiekać i wymieszać z masłem i twarogiem.

Piekarnik nagrzać do 2000C.

Rozpuszczone masło wymieszać z mlekiem, solą i miodem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać twaróg z pestkami oraz wlać mleko z miodem, masłem i solą. Wszystkie składniki razem zagnieść.

Ciasto jest sprężyste, nie klei się. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej formować wałeczki i zawijać w ślimaki. Ułożyć na wysmrowanej blaszce niezbyt gęsto (wyrosną trochę podczas pieczenia).

Żółtka rozmieszać z 1 łyżką wody i posmarować nimi bułeczki, posypać odłożonymi pestkami dyni i posypać papryką.

Piec 30 minut. Ja piekłam przez 20 minut w temp. 2000C, kolejne 5 minut w 1900C i ostatnie 5 minut w 1800C.

Polecam !!!

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi