środa, 29 września 2010
Faszerowana papryka - szybki "gołąbki"

Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie kapusty na gołąbki, stąd też moja propozycja na szybkie gołąbki - faszerowaną paprykę.

Tak naprawdę jest to jedna z wielu możliwości nadziania tego warzywa. Pozwolę sobie podać tylko składniki bez dokładnej ich ilości, gdyż jest to uzależnione od ilości nadziewanej papryki jak i jej wielkości.

Papryka faszerowana.

Składniki:

  • papryka czerwona
  • mięso mielone
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • kukurydza konserwowa
  • rosołek drobiowy
  • ryż
  • ser żółty

Z papryki odciąć górę i wydrążyć z pestek. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki poddusić, dodać mięso, obsmażyć, dodać czosnek.

Ryż przełożyć do miski, dodać cebulę z mięsem i pieczarkami, wsypać kukurydzę. Całośc dobrze doprawić i wymieszać. Farszem napełniać paprykę, posypać startym żółtym serem i przykryć odkrojonymi "czpeczkami".

Paprykę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać rosołkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temp. 1800C.

Smacznego!

 

wtorek, 31 sierpnia 2010
Leczo z cukini i widok z okna.

Właśnie się zastanawiam czy to idzie koniec świata i czy leczo z cukini będzie moim ostatnim wpisem?

Tak się przedstawiał wido z mojego okna jakieś 10 minut temu:

Aktualnie jest już całkowicie ciemno. I straszno.

Leczo z cukini:

  • 1 duża cukinia (u mnie żółta)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 35 dag pieczarek
  • oliwa z oliwek

W dużym garnku rozgrzać oliwę (kilka łyżek), wrzucić pokrojone pieczarki i posiekną cebulę. Podsmażyć.

Dodać pokrojoną paprykę i cukinię, poddusić. Doprawić wg uznania. Na koniec wlać pomidory. Podawać na ciepło z pieczywem.

Smacznego!

 

sobota, 28 sierpnia 2010
Warzywa z patelni i bułeczki pizzowe.

Witam wszystkich cieplutko w ten chłodny, zimny i deszczowy poranek i proponuję cieplutkie i kolorowe warzywa z patelni, a na poprawę humoru bułeczki pizzowe. Przepis na bułeczki tutaj: http://przepisnaciast.blox.pl/2010/06/Zawijane-buleczki-pizzowe.html

Warzywa z patelni z bułeczkami pizzowymi:

  • 1 cukinia średnia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebule średnia
  • 2 piersi z kurczaka małe albo 1 duża
  • 100 g boczku w plastrach
  • garść suszonych śliwek
  • pomidory koktajlowe żółte i czerwone

Marynata do kurczaka:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • przyprawy (wedle uznania-dużo)

Oliwę połączyć z musztardą, dodać przyprawy. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, zalać marynatą i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

Cukinię przekroić wzdłuż, a następnie w półplasterki, pieczarki pokrić w ósemki, paprykę w grubą kostkę, a cebulę w piórka.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i boczek (pokroić na mniejsze kawałki), podsmażyć. Dodać warzywa. Przyprawy.

Na konieć wrzucić śliwki suszone i pomidory koktajlowe. Całość dusić na małym ogniu, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.

Podawać ciepłe, z pieczywem. U mnie z bułeczkami pizzowymi. Polecam przepyszne. Przepis w moich zbiorach, link powyżej.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji cukiniowy sierpień.

cukiniowysierp3

poniedziałek, 21 czerwca 2010
Filety drobiowe z ananasem i mozarellą.

Dzisiaj proponuję połączenie soczystej piersi z kurczaka ze słodyczą ananasa a to wszystko z zapieczoną mozarellą i do tego sałatka na ciepło z patelni przyprawiona na sposób włoski.

Filety z kurczaka zapiekane z ananasem i mozarellą.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 mieszanka warzywna na patelnię z przyprawami włoskimi (hortex)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula

Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić, obsypać przyprawami z dwóch stron (przyprawa do kurczaka, pieprz, chili).

Tłuszcz rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety z jednej strony, przełożyć na drugą stronę. Na drugiej patelni podsmażyć na złoto bez tłuszczu na drugiej patelni.

Ananasy ułożyć na piersiach, przykryć mozarellą i zapiec.

Przygotować sałatkę. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie wrzucić mieszankę warzywną (kukurydza, brokuły, fasolka, marchewka), doprawić.

Podawać z filetami.

Smacznego!

wtorek, 15 czerwca 2010
Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami i sałatka z cukini.

Nie wiem jak to się stało, ale mam nadmiar cukinii w domu. Stąd moja propozycja na szybkie danie z kurczaka i sałatka z cukinii na ciepło.

Zapiekana pierś kurczaka z sałatką z cukinii.

Zapiekane piersi kurczaka:

  • 4 filety drobiowe
  • 35 dag pieczarek
  • ser mozzarella (1 kulka)
  • przyprawy

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Odłożyć 3-4 łyżki.

Filety umyć, osuszyć i rozbić. Każdy dobrze przyprawić. Usmażyć z jednej strony, przewrócić na drugą. Wyłożyć na każdą pierś porcję odłożonych pieczarek i położyć na nie plastry mozzarelli.

Smażyć aż mozzarella się rozpuści, a mięso usmaży.

Sałatka z cukinii na ciepło:

  • 1 średnia cukinia (albo 2 małe)
  • 50-60 dag małych ziemniaków
  • reszta pieczarek, pozostałych z przygotowania filetów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • siekana zielenina (pietruszka, bazylia)
  • przyprawy

Ziemniaki ugotować osobno, odcedzić, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Do pieczarek dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię i paprykę. Dobrze doprawić. Podsmażyć, a następnie poddusić. Jak jarzyny będą miękkie dodać ziemniaki i wymieszać. Posypać zieleniną.

Pozdawać razem z filetami.

Smacznego!

piątek, 11 czerwca 2010
Makaron z mięsnym sosem.

Dzisiaj szybka propozycja na danie obiadowe.

Makaron z sosem mięsnym.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka zmielona)
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały przecier pomidorowy ziołowy
  • 40 dag makaronu (u mnie kolorowe rurki)
  • ser żółty

Mięso podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek. Mocno doprawić.

Dolać 0,5 szklanki wody, wrzucić pokrojone w grubą kostkę pieczarki i razem dusić. Ponownie doprawić.

Pomidory zmiksować razem z przecierem, wlać do sosu, zagotować.

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

Makaron rozłożyć na talerzu, posypać serem, polać sosem.

Smacznego!

środa, 02 czerwca 2010
Spaghetti z sosem cukiniowo-pomidorowym.

Oto moja propozycja na sos warzywny do spaghtti.

Spaghetti z sosem warzywnym.

Składniki na sos:

  • 2 cukinie
  • 250 g pieczarek
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy

Cebulę pokroić w drobną kostkę i  podsmażyć na łyżce oleju. Po chwili dodać pokrojone pieczarki, chwilę obsmażyć, dolać odrobinę wody i dusić ok. 15 minut. Doprawić wedle uznania.

W międzyczasie spażyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić  w grubą kostkę. Pomidory z puszki zmiksować razem z zalewą.

Do pieczarek dodać pokrojoną paprykę i dusić przez 10 minut. Na koniec wrzucić cukinię i wlać zmiksowane pomidory. Dusić do miękkości cukini. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek. (można też dodać sos w proszku do spaghetti z winiar)

Podawać z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

sobota, 29 maja 2010
Ekspresowy kurczak po chińsku z ryżem.

Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad. Całość zajmuje ok. 30 minut.

Piersi z kurczaka po chińsku z ryżem.

  • 2 duże filety z kurczaka
  • mieszanka warzyw po chińsku na patelnię (z biedronki)
  • gotowy sos do potraw chińskich
  • ryż

Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić (sól, pieprz, papryka) i podsmażyć na tłuszczu na patelni z dwóch stron. Po 8-10 minutach leciutko podlać wodą.

Postawić wodę na ryż i w międzyczasie go gotować.

Do filetów wrzucić warzywa po chińsku i razem dusić ok. 15 minut.

Przygotować sos wg przepisu na opakowaniu i wlać do warzyw. Doprowadzić do wrzenia i podusić jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawić wedle uznania.

Podawać razem z ryżem.

Smacznego!

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi