piątek, 17 września 2010
Szybki deser malinowo-bananowy i zapowiedź szarlotki orzechowej ze śliwkami.

Co zrobić z przejrzałymi bananami i malinami, które leżą od 3 dni w lodówce? Deser. Pytam M. zjesz banany z malinami? A co robisz? Jeszcze nie wiem - odpowiadam.

Ale jak dobrze poszpera się w lodówce to czasami można z niej jeszcze coś wykrzesać - jogurt grecki (z powoli zbliżającą się datą do spożycia). Myślę, nie jest źle. Za to jak przekonać M. żeby zjadł biały, niesłodzony jogurt?

Deser malinowo-bananowy z czekoladową czapeczką.

  • banany
  • maliny
  • jogurt grecki 200 g
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao

Owoce ułożyć na zmianę w szklankach. Do jogurtu wsypać kakao i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Jogurt wyłożyć na owoce.

Gotowe. Smacznego!

P.S. Nie zgadniecie: M. mówi ale dobry jogurt kupiłaś, a za chwilę nie kupiłaś, a zrobiłaś. Czyli można przemycić biały jogurt M.

Jutro zapraszam na orzechową szarlotkę ze śliwkami. Na razie siedzi w piecu i się opala :-) Sama jestem ciekawa co mi wyjdzie. Na razie w całym domu unosi się zapach orzechów. Cudny, niestety połączenie jabłek, śliwek i orzechów zapowiada jesień.

 

niedziela, 13 czerwca 2010
Kolorowe trio i truskawki.

W końcu rozpoczął się sezon truskawkowy.Wiem, że już trwa, ale dla mnie jest od dzisiaj - 3 koszyki własnych truskawek :-)

Orzeźwiający mus.

  • 4 kiwi
  • 2 banany
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 jogurt grecki 400 g
  • 2 łyżeczki cukru

Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.

Można posłodzić bardziej jak ktoś lubi słodkie musy.

Smacznego!

piątek, 04 czerwca 2010
Kolorowy mus owocowy.

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu mus owocowy. Niezwykle orzeźwiający i zdrowy. Można go przygotować ze wszystkich owoców. Moja propozycja poniżej.

Kolorowy mus owocowy.

Składniki na 4 pucharki:

  • 4 banany
  • 4 kiwi
  • 500 g truskawek
  • 1 puszka brzoskwiń

W 4 miskach zmiksować owoce. Rozlać na przemian warstwę słodkich owoców i warstwę kwaśnych. Można dosłodzić cukrem.

Schłodzić i podawać.

Smacznego!

niedziela, 30 maja 2010
Budyń z owocami.

A na deser...budyń z owocami.

Budyń z owocami.

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń (u mnie zalewa z brzoskwiń w puszce)
  • owoce

Mleko zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w soku z brzoskwiń, wlać na gotujące się mleko. Zagotować.

Budyń wlać do foremek (u mnie silikonowe na babeczki) i wstawić do lodówki. Jak budyń stężeje wyjąć z foremek i podawać z owocami.

Smacznego!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi