niedziela, 12 września 2010
Czerwone buraczki z papryką na zimę.

Przygotowań do zimy ciąg dalszy. Dzisiaj czerwone buraki z papryką. U mnie znikają jako pierwsze niezależnie od ilości zrobionych słoików.

Czerwone buraczki z papryką.

  • 6 kg buraków
  • 5 papryk czerwonych
  • 5 papryk zielonych
  • 6 dużych cebul

Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Całość przełożyć do dużej miski i wymieszać.

Zalewa:

  • 2 szklanki octu10%
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli

Wszystkie składniki zagotować i wlać do wcześniej pokrojonych warzyw. Wymieszać.

Nakładać do słoików. Słoiki zagotować 10-15 minut.

Smacznego!

sobota, 21 sierpnia 2010
Ogórki po warszawsku - przepis

Dzisiaj nietypowo, tylko przepis. Takich ogórków jeszcze nie robiłam. Przepis znaleziony w sieci dla w.cwiklinska. (i oczywiście dla Was wszystkich)

Podaję, a właściwie cytuję (z forum cincin http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8099) przepis na ogórki po warszawsku, na prośbę jednej z Blogowiczek.

Ogórki konserwowe po warszawsku wg Janki:

  • malutkie ogórki
  • marchew pokrojonw w talarki
  • pietruszka korzeń krojony w talarki i natka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • cebula krojona w plastry
  • gorczyca
  • chrzan korzeń
  • gałązka majeranku
  • baldach kopru

    Zalewa:
  • 4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 0,5 szklanki cukru

Układać w słoikach wszystkie składniki ( warstwowo).
Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać nią ogórki.
Pasteryzować około 10 minut, do zmiany koloru ogórków.



2 propozycja:


OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU:

  • 3 litry wody
  • pół litra octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli

zalewę zagotować


Malutkie ogóreczki do słoiczka (ok.4 kg) i tam dajemy:

pieprz
gorczycę
koper-baldach
marchew w plasterkach do ozdoby
czosnek
kawalek liścia laurowego
1 zielę na słoik
zalewamy wrzącą zalewą
zakręcamy i pasteryzujemy 5 minutek

Przepis do wypróbowania, proszę o komentarz, jeżeli ktoś z takiego przepisu korzystał i chciałby podzielić się uwagami. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam.

piątek, 20 sierpnia 2010
Pikantne ogórki meksykańskie.

Dzisiaj propozycja mniej słodka - przepis na ogórki meksykańskie bardzo pikantne. Idealne do mięs, kanapek. Robiąc je po raz pierwszy zastanawiałam się, czy będą w ogóle zjadliwe, a są po prostu rewelacyjne. Dobrze jednak żeby przed konsumpcją postały w słoikach z miesiąc. Wtedy ogórki przejdą zalewą. Polecam, naprawdę dobre. Dla tych co lubią poczuć chili na języku.

Pikantne ogórki po meksykańsku.

  • 5 kg ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 16 łyżek oleju (u mnie oliwa z oliwek)
  • 3 szklanki octu
  • 6 szklanek cukru
  • 3 łyżki chili w proszku
  • 3 papryczki czerwone chili w strączku
  • 4 głowki czosnku (jak małe to 5)

Ogórki pokroić na ćwiartki, osolić i odstawić na 4-5 godz. żeby ogórki puściły sok.

Po odstaniu, obrać czosnek i papryczkę, pokroić, (paprykę można dodać z pestkami, będzie bardziej ostre), wsypać do ogórków.

Dodać paprykę chili w proszku, porządnie wymieszać.

Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, oliwę i wsypać cukier. Całość zagotować.

Ogórki nakładać do słoików, a następnie po równo rozlać zalewę i sok z ogórków do każdego słoiczka.

Ja używam małych, albo średnich słoiczków i wychodzi mi z tej porcji ok. 22-26 słoiczków. Małe są wygodniejsze w użyciu, bo ogórki zużywa się na raz.

Jest to moja propozycja do akcji przetwory.

Smacznego!

P.S. zapomniałam, słoiki trzeba pasteryzować. Edysia79 - dzięuję Ci za przypomnienie.

AKCJA PRZETWORY 2010

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi