niedziela, 29 sierpnia 2010
Sernikobrownie z dulche leche i malinami.

Moja dzisiejsza propozycja to sernikobrownie z dulche leche i malinami. Historia tego ciasta w moim wykonaniu jest bardzo długa (ok. 2 lat), to wtedy po raz pierwszy gdzieś to ciasto zobaczyłam i stwierdziła, że muszę je zrobić. Ale na stwierdzeniu się skończyło - aż do wczoraj.

Musiałam zużyć maliny i dulche leche, ale jak tu połączyć te składniki? Postanowiłam, zrobię sernikobrownie z malinami (bo nie wiedzieć czemu kupiłam tylko 1 wiaderko sera, a nie jak zawsze 2. A z dulche zrobię coś innego.

Zaczęłam przetrząsać internet w poszukiwaniu przepisu na sernikobrownie i tak znalazłam przepis Liski (dziękuję Ci bardzo) na połączenie z malinami, ale gdzieś przewinęła mi się propozycja na sernikobrownie z dulche leche. Tak więc - dlaczego nie połączyć tych dwóch razem?

I tak oto powstało moje: sernikobrownie z dulche leche i malinami.

Przepis na brownie na podstawie przepisu Liski, reszta - maja twórczość. Zapraszam.

Sernikobrownie z dulche leche i malinami:

Składniki na brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (u mnie wedel)
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 250 g cukru (następnym razem dam 190g)
  • 3 jajka
  • 110 g mąki

Czekolady połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej w garnuszku, przestudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, dodać jajka. Całość dobrze utrzeć.

Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekolade i powoli wsypać mąkę, dobrze wszystko razem zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 170 0C.   Przygotować ser.

Masa serowa:

  • 500 g sera waniliowego ( u mnie wiaderko z biedronki)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 jajka
  • 1 mleko zagęszczone słodzone, gotowane (puszka 530 g - gotowa masa krówkowa z Gostynia)
  • maliny (sporo)

Ser utrzeć z jajkami, budyniem (proszek) i 2/3 gotowej masy krówkowej z puszki na jednolitą masę.

Na zdjęciach widać etapy przygotowania ciasa, ale po kolei:

  1. na wysmarowaną blaszkę (20/30 cm) przełożyć 2/3 ciasta brownie, wyrównać,
  2. na nie wyłożyć 1/3 masy krówkowej w kupkach, pomiędzy posypać malinami,
  3. wylać masę serową, posypać malinami,
  4. na koniec rozłożyć kleksami pozostałe ciasto brownie.

Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temp. 175-180 0C.

Smacznego!

P.S. nie mogłam się zdecydować, które zdjęcia umieścić dlatego jest ich tyle.

Ciasto zgłaszam do akcji na zdrowie maliny. Polecam.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi