Wpisy z tagiem: wiśnie

poniedziałek, 28 marca 2011
Torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami.

Zapraszam na torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami. Jest niezwykle delikatny, niezbyt słodki i szybko znika. A ponadto jego koleją zaletą jest szybkość z jaką się go robi. Polecam.

Torcik śmietanowo-budyniowy z wiśniami.

Kruche ciasto:

  • 190g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g margaryny
  • 75g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 30-45 minut do lodówki.

Masa Śmietanowo-budyniowa:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 500g śmietany kwaśnej
  • 1 paczka mrożonych wiśni (rozmrozić)

Budyń ugotować na mleku. Ostudzić. Dodać śmietanę, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 1750C.
Tortownicę (26 cm) posmarować margaryną i wylepić ciastem. Na ciasto wylać masę śmietanowo-budyniową. Posypać rozmrożonymi wiśniami. Ciasto piec ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam również do obejrzenia pracy konkursowej mojego Męża:
 

http://www.myfinepix.pl/pl/blog/307692/255468

 

wtorek, 08 czerwca 2010
Czekoladowy sernik z wiśniami.

Znowu dopadło mnie szalństwo sernikowe. A może nie szaleństwo a konieczność zużycia serka mascarpone, ze względu na kończącą się datę ważności? Nieważne, jak zwał, tak zwał i tak oto powstał ten sernik.

Poza sernikami lubię też czekoladę, więc postanowiłam i połączyłam te dwa składniki razem.

Czekoladowy sernik z wiśniami.

Ciasto kruche:

  • 2 szkalnki mąki
  • 1/4 szkalnki kakao z wiatrakiem
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażarki na godzinę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i po godzinie ciasto zetrzeć na tarce i wylepić blaszkę.

Składniki masę serową:

  • 500 g sera śmietankowego ( z wiaderka, z biedronki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3/4 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 125 ml śmietany kwaśnej
  • 450 g wiśni

Jedną czekoladę pokroić w kostkę, drugą połamać i razem ze śmietaną stopić w garnuszku.

Ser utrzeć z jajkami i cukrem, dodać kakao i budyń. Zmiksować. Na koniec dodać stopioną czekoladę ze śmietaną. Wymieszać.

Dodać wiśnie i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Gotową masę serową wylać na blaszkę. Piec ok. 60-70 minut.

Smacznego!

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Uwaga Wszystkie zdjęcia oraz teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Nie zgadzam się na to aby były wykorzystywane, rozpowszechniane lub kopiowane bez mojej zgody. Jeśli chcesz coś wykorzystać, podaj źródło. Jesli chcesz coś skopiować, zapytaj! Durszlak.pl

Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi